George Friedman, fondatorul Stratfor: „România are nevoie de o relaţie cu SUA, dar asta nu înseamnă că SUA vor o relaţie cu România”
0Specialistul în geopolitică şi fondator al agenţiei de analize militare Stratfor a vorbit astăzi, la sediul Băncii Naţionale a României, despre viitorul României în regiune şi în Europa, atrăgând atenţia asupra riscurilor care vin pe axa Moscova-Berlin.
„Pentru România, perioada după căderea comunismului a fost una de încercare de a se mântui. A căutat mereu câte un refugiu, câte o grupare sau organizaţie care să o protejeze. Aşa a văzut România intrarea în NATO, la fel şi în UE. Dar NATO nu o va proteja, NATO nu mai funcţionează cum trebuie de ani buni. Iar Uniunea Europeană - vedeţi cum arată. Aşa că România trebuie să aibă singură grijă de ea, pentru că nici NATO şi nici UE nu o vor face”, a explicat astăzi George Friedman.
Evenimentul susţinut de politologul american a fost organizat sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
În prezenţa premierului Victor Ponta, a guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu şi a fostului preşedinte Ion Iliescu, Friedman a vorbit în termeni când încurajatori, când critici la adresa strategiei aplicată în România în ultimii ani.
Acesta a subliniat faptul că unul dintre principalele riscuri pentru UE în acest moment este crearea unei alianţe Berlin-Moscova.
„Germania are nevoie de o alternativă, UE nu mai funcţionează. Rusia este un bun furnizor de energie pentru Germania, iar ruşii au nevoie de tehnologie. Germanii au nevoie de muncitori - nu vor muncitori turci, nu vor nici ruşi. Dar asta nu înseamnă că nu vor să-şi mute o parte din fabrici în Rusia, prin parteneriate cu diverse companii de acolo”, a spus Friedman.
Astfel, pentru o contrapondere, România are nevoie să-şi consolideze relaţiile cu Statele Unite, spune el.
România are nevoie de o relaţie cu Statele Unite, dar asta nu înseamnă că Statele Unite vor să aibă o relaţie cu România. Pentru o relaţie, trebuie mai întâi să identificaţi necesităţi comune şi mai ales să arătaţi ce aveţi de oferit. Atât americanii, cât şi românii, vor să diminueze influenţa ruşilor. Pentru România însă, există o limită a preţului pe care îl poate plăti.
Autor al mai multor lucrări de succes printre care „America’s Secret War/ Războiul secret al SUA”, „The Next 100 Years/Următorii 100 de ani”, „The Next Decade/ Următorul deceniu” şi „The Intelligence Edge”, Friedman vine în România la invitaţia Thiess Holding şi Media Consulta Internaional.
Stratfor şi-a câştigat recunoaşterea la nivel mondial prin strângerea şi procesarea de informaţii din întreaga lume, pe care le foloseşte în realizarea de rapoarte, ştiri economice, politice şi geopolitice, precum şi analize militare.