Gabriel Oprea, la sediul Parchetului General: A fost cazul acela mediatizat, că s-au copiat mai multe documente, şi am dat declaraţia de martor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, s-a prezentat, joi, la sediul Parchetului General, acesta precizând că a fost chemat ca martor într-un dosar. Oprea a mai spus că dosarul în care a fost chemat nu are legătură cu cel ce vizează protestul din 10 august.

UPDATE Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost audiat, joi, la Parchetul General, el spunând că a dat declaraţii ca martor în dosarul privind copierea unor documente. Dosarul a fost redeschis în urma unei plângeri a unui fost angajat al Ministerului de Interne, Mihai Şova. „A fost cazul acela mediatizat, că s-au copiat mai multe documente, şi am dat declaraţia de martor“, a declarat Gabriel Oprea la ieşirea de la Parchetul General.

Potrivit avocatului lui Oprea, dosarul vizează o plângere depusă de Mihai Şova.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, în martie, redeschiderea unui dosar în care este vizat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, instanţa supremă desfiinţând o decizie a Parchetului General de clasare a acestui dosar.

"Admite plângerea formulată de petentul Şova Mihai împotriva ordonanţei nr. 539/P/2016 din data de 22 septembrie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, menţinută prin ordonanţa nr.178/II/2/2017 din 14 decembrie 2017. Desfiinţează ordonanţa atacată şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică pentru completarea urmării penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, art. 47 rap. la art. 321 Cod penal, art. 47 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal", se arăta în decizia instanţei supreme.

Potrivit aceleiaşi decizii, "procurorul trebuie să efectueze o anchetă efectivă care să presupună verificarea aspectelor învederate de către petentul Şova Mihai în legătură cu presupusa implicare a intimatului Oprea Gabriel în emiterea raportului Departamentului de Informaţie şi Protecţie Internă nr. 0001180041/15.01.2015 şi a deciziei nr. S/440/15.01.2015 a Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor - Secrete de Stat, acte care au stat la baza redactării adresei nr. 6504/15.01.2015, fapt ce presupune: - audierea intimatului Oprea Gabriel; - audierea persoanelor care au emis raportul nr. 0001180041/15.01.2015, respectiv dacă acesta a fost întocmit ca urmare a ordinelor intimatului Oprea Gabriel; - adresă la D.N.A. pentru a se comunica calitatea petentului Şova Mihai în dosarul nr. 632/P/2015 şi stadiul procesual al cauzei". 

Potrivit Digi24, în acest dosar este vorba despre o plângere penală depusă în 2016 de către un fost angajat al MAI pe numele lui Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu, fostul ministru fiind acuzat de implicare în emiterea unor rapoarte de către ofiţerii serviciului secret al ministerului.

***

Ştirea iniţială: Întrebat de jurnalişti cum vede el gestionarea protestului din 10 august, fostul ministru de Interne a evitat să răspundă, precizând că ar putea da mai multe informaţii la ieşirea din sediul parchetului. De asemenea, Gabriel Oprea a refuzat să spună care este dosarul în care a fost chemat.

La începutul lunii mai, fostul vice-premier Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată pe procurorii DNA, în cazul decesului poliţistului Bogdan Gigină. Gabriel Oprea este acuzat de comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. 

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. 

Procurorii mai susţin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite