Frig din cauza datoriilor
0CET-ul are probleme financiare, iar primăria nu are soluţii
Apartamentele conectate la sistemul centralizat ar putea rămâne fără căldură în miezul iernii.
În Reşiţa sunt 28.000 de apartamente din care 5.700 au rămas branşate la sistemul centralizat de încălzire, plus instituţiile publice. „Pe vremuri toate apartamentele erau încălzite de la CET Energoterm”, a spus Tiberiu Pădurean, viceprimarul oraşului.
„Aşa a fost gândită centrala termică, să fie eficientă la peste 25.000 de consumatori. După ce a dispărut comanda partidului unic, tot mai mulţi au început să nu plătească. Aşa e omul, dacă-i permiţi să consume fără bani, o va face aproape sigur. La curent şi la gaz, de ce nu e aceeaşi situaţie? Pentru că te taie imediat dacă n-ai plătit”, a mai spus viceprimarul.
Toader Dănilă, directorul general al CET Energoterm spune, la rândul său, că deşi sunt mai puţini consumatori ca la început, totuşi centrala lucrează rentabil. „Lucrăm bine, dar datoriile ne omoară. Nu am fost plătiţi de primărie pentru căldura furnizată în şcoli şi, la rândul nostru, avem datorii uriaşe la gaze, aproape zece milioane de lei. Aşteptăm bani de la Guvern, de la primărie, de la oricine”, a declarat Toader Dănilă. Acesta mai spune că oamenii au început să fie disciplinaţi în ceea ce priveşte plata facturilor. „Pe răi platnici i-am debranşat. Nu puteam duce în spate sărăcia altora”, a spus directorul despre soluţiile găsite pentru recuperarea banilor de la consumatori. „Speranţa CET este distribuţia pe orizontală”, a precizat Dănilă.
Consum redus de energie termică
Peste 2.300 de familii au în apartamente sistemul de distribuţie pe orizontală, lucru care le permite să regleze căldura şi să reducă o parte din consum. Cererile pentru acest sistem sunt tot mai multe. Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei ştie că situaţia e gravă la CET, dar probleme de natură financiară sunt şi la primărie.
„Momentan, nu avem bani. În Consiliul Local s-a propus să luăm un credit să plătim o parte din datoriile către CET Energoterm, dar mai avem şi alte datorii şi băncile nu mai vor să acorde credite”, a spus Stepanescu. Surse din Primărie au spus că situaţia este atât de gravă încât, de la o zi la alta, E.ON Gaz ar putea tăia gazul şi oraşul ar rămâne fără încălzire.
Soluţie incertă
Primarul a propus, iar consiliul a aprobat, să se vândă acţiunile de la SC Group Ecoterm SRL Reşiţa, o centrală pe bază de biomasă, aflată în construcţie. S-ar obţine astfel 2,3 milioane de lei, bani ce ar ajuta CET-ul. S-a găsit şi un cumpărător, însă şi aceasta cere o amânare din cauză că băncile nu acordă credite.