FOTO VIDEO Scorpionii Roşii, primii înzestraţi cu transportoare blindate Piranha V. Ce performanţe au şi cât costă vehiculele de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele 36 de blindate Piranha V au fost livrate de americanii de la General Dynamics şi vor ajunge la Scorpionii Roşii, militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, o unitate la standarde NATO care are sediul la Craiova.

Cu o întârziere de mai bine de un an, primele 36 de blindate Piranha V echipate de americanii de la General Dynamics la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) vor ajunge în dotarea Armatei Române şi vor fi operate de Brigada Multinaţională Sud-Est, o unitate la standarde NATO care are sediul la Craiova. Totul după ce s-a încheiat etapa de recepţie a primului lot de astfel blindate de luptă care intră în dotarea Armatei Române. 

Din cauza acestor întârzieri, producătorul american a şi plătit către Ministerului Apărării Naţionale (MApN) penalizări de peste 8 milioane de euro. Conform părţii americane, livrările au fost întârziate de problemele unui telecomandat UT-30 Mk2 de 30 de milimetri, dar şi de unele imperfecţiuni descoperite de specialiştii MApN la sistemele de comunicaţii. 

„Primele transportoare blindate Piranha V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece şi de testarea operaţională, şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

blindate

FOTO MApN

Militarii care luptă sub denumirea Scorpionii Roşii fac parte din prima unitate NATO multinaţională de pe teritoriul României. Structura multinaţională a atins standardele şi cerinţele Alianţei Nord-Atlantice în ceea ce priveşte resursele şi performanţele, în urmă cu doi ani. Aceasta este echipată şi pregătită să execute misiuni în condiţiile articolului 5 – apărare colectivă – din Tratatul NATO. Concret, misiunea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este să contribuie, într-un mod rapid de răspuns, la securitatea teritorială şi a populaţiei din sud-estul continentului european.

Rezistă la mine antitanc de 10 kilograme

Blindatele Piranha V pentru MApN vin în şase configuraţii diferite (vehicul de luptă, punct mobil de comandă, MEDEVAC, CBRN etc.). În varianta principală, cea de luptă, capacitatea transportatorului Piranha V este de 3 membri ai echipajului şi 8 militari total echipaţi. Blindatul este pus în mişcare de un motor Scania de 600 de cai putere care este cuplat la o cutie de viteză automată. Are o rază operaţională de 1.000 de kilometri, iar viteza maximă se ridică la 100 de kilometri pe oră. 

blundate

FOTO MApN

Piranha V dispune de un blindaj la standardul STANAG 4569, Nivelul 4 / 4b) care protejează militarii împotriva muniţiei perforante. În plus, Piranha V oferă o protecţie totală în cazul în care o masivă mină antitanc de 10 kilograme explodează sub podeaua blindatului. 

Armamentul principal

Transportoarele Piranha V care ar urma să îndeplinească rolul de vehicul de luptă sunt echipate cu turele UT-30 cu tun de 30 de milimetri şi mitralieră calibru 7,62 milimetri produsă de israelienii de la Elbit chiar în România, la o nouă fabrică deschisă în 2018 la Măgurele. Transportoarele care vor avea rol de derivate (punct mobil de comandă, MEDEVAC, CBRN) vor avea o o turelă telecomandată cu mitralieră de calibru 12,7 milimetri.

În afară de aceste categorii de armament, conform unor surse militare, ulterior, blindatele vor fi dotate şi cu performantele sisteme de rachete antitanc ghidate Spike. Acestea pot distruge cu mare precizie blindate sau tancuri inamice aflate la o distanţă cuprinsă între 200 şi 4.000 de metri. Viteza rachetei este între 130 şi 180 de m/s, iar ţinta poate fi observată şi angajată atât pe timp de zi, cât şi noaptea şi în condiţii meteo nefavorabile. Sunt fabricate de israelienii de la Rafael Advanced Defense Systems şi au fost utilizate cu succes în mai multe conflicte.

Aproape 2 milioane de euro, fiecare blindat

După primul lot de 36 de blindate, UMB ar urma să fie mai implicată în procesul de asamblare a noilor blindate pentru Armată, planul celor de la General Dynamics fiind ca pe viitor operaţiunile complexe de sablare, vopsire şi asamblare finală a tuturor componentelor să fie făcute în fabrica din Bucureşti, în timp ce carcasa şi sistemul de tracţiune să fie în continuare realizate în uzina din Elveţia. 

Reamintim că Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 de milioane de euro. Preţul unitar al unui Piranha V este de aproxilmativ 2 milioane de euro.

Spania şi Danemarca au ales şi ele platforma construită de General Dynamics. În 2017, danezii au comandat peste 300 de Piranha 5. Un an mai târziu, spaniolii au comandat un prim loc de 348 de blindate, parte a unui preces de înlocuire a 1.200 de vehicule. În fine, armata elveţiană a comandat câteva zeci de Piranha 5. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite