Video FOTO VIDEO Două depozite din Baloteşti, în flăcări de aproape 20 de ore. Ministerul Mediului: „Nu a fost produsă o poluare semnificativă în zonă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două depozite - unul de mase plastice şi altul de mobilă - au luat foc în marţi după-amiază în localitatea Baloteşti, Ilfov. Iniţial s-a crezut că este vorba despre depozitul Farmexim. În cursul dimineţii Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a trimis la faţa locului un auto-laborator care prelevează probe pentru a determina compuşii chimici care se regăsesc în norul de fum.

UPDATE 15.00 Concentraţiile poluanţilor în cazul incendiului de la Baloteşti nu au depăşit valorile limită prevăzute de lege privind calitatea aerului înconjurător, iar norul de fum se va deplasa spre nord

„Conform procedurilor în vigoare, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deplasat, în cursul serii de marţi, 27 iunie, la faţa locului, un auto-laborator care a prelevat probe pentru a determina compuşii chimici care s-au regăsit în norul de fum precum şi concentraţia acestora. De asemenea, în paralel, au fost analizate şi concentraţiile de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului (partea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii aerului) amplasată în Baloteşti. Poziţionarea auto-laboratorului s-a realizat pe direcţia vântului, în localitatea Corbeanca, la aproximativ 400 m de sursa de poluare, în dreptul celei mai apropiate case", se arată în document.

În paralel, s-a făcut o inspecţie în teren, pe direcţia penei de poluant, constatându-se că fumul gros se deplasa paralel cu solul, la o înălţime apreciabilă de localităţile învecinate.

„Mai mult decât atât, fenomenele meteo (ploaie şi vânt), petrecute în jurul orei 21.00, au favorizat dispersia poluanţilor în zona incendiului. Potrivit analizelor efectuate, concentraţiile poluanţilor nu au depăşit valorile limită prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător sau STAS 12574/1987. Poluanţii monitorizaţi cu laboratorul mobil au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon şi compuşi organici volatili. În urma datelor obţinute, s-a concluzionat că incendiul nu a produs o poluare semnificativă în zonă şi, în jurul orei 1.00, s-a dispus sistarea acţiunii de monitorizare cu auto-laboratorul", informează ministerul.

UPDATE 12.00 Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a trimis,la faţa locului un auto-laborator care, în prezent, prelevează probe pentru a determina compuşii chimici care se regăsesc în norul de fum, precum şi concentraţia acestora. „Măsurătorile auto-laboratorului vor continua până ce incendiul va fi stins în întregime. Din datele prelevate până în acest moment nu există depăşiri la indicatorii măsuraţi”, anunţă Ministerul Mediului. 

Specialiştii mai susţin că din evaluarea concentraţiilor de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului (partea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului) amplasată în Baloteşti nu s-au identificat variaţii ale concentraţiilor faţă de normal pentru niciunul dintre poluanţii măsuraţi.

„De asemenea, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Baloteşti, se apreciază că începând de miercuri dimineaţă (28 iunie), circulaţia aerului, mai ales în straturile superioare ale atmosferei, se va intensifica din sector sudic, astfel că tendinţa de deplasare a norului de fum va fi către nord, odată cu dispersia acestuia”, mai spun experţii.

 

UPDATE 09.00 Cele două depozite care ard de aproximativ 14 ore nu aveau autorizaţii de funcţionare de la ISU. 

În urmă cu un an, proprietarii depozitelor au fost amendaţi cu 17.500 de lei din cauza a numeroase deficienţe constatate de inspectori. La începutul anului a avut loc un nou control, în urma căruia a fost aplicată o nouă amendă de 15.500 de lei, pentru următoarele nereguli: 

• nu s-a solicitat şi obţinut autorizaţia de securitate la incendiu

• nu se asigură separarea corespunzătoare între depozite

• lipsa sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor

• lipsa echipării cu mijloace tehnice/instalaţii de apărare îimpotriva incendiilor

UPDATE 07.00 La incendiul din Baloteşti s-a acţionat pe parcursul nopţii atât de la înălţime, cu autoscara, cât şi cu linie de furtun. Se văd în continuare mai multe zone în care ard stive cu diferite materiale. În unele situaţii ard elementele prăbuşite care compuneau structura clădirii, ceea ce face ca apa să ajungă greu la partea inferioară. Alte posibilităţi de apropiere de aceste zone nu există. 

Va fi o intervenţie care va mai dura şi pe parcursul zilei de astăzi, potrivit ISU Bucureşti. 

UPDATE 00.12 Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a dat asigurări, marţi seară, că nu există substanţe periculoase degajate în urma incendiului puternic de la Baloteşti, precizând că în privinţa poluării nu sunt probleme majore pentru sănătatea populaţiei. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, spune că locuitorii din zonă nu vor fi evacuaţi.

Aflat la locul incendiului de la Baloteşti, care a distrus aproape în totalitate două depozite, unul de mobilă şi unul de mase plastice, inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a declarat că nu sunt substanţe periculoase care să se fi degajat în urma incendiului şi că nu sunt probleme majore pentru sănătatea oamenilor din zonă.

„Aşteptăm buletinele de analize şi vom vedea exact, dar deocamdată pot să spun că în interior nu sunt substanţe periculoase şi că nu sunt probleme majore pentru sănătate”, a spus inspectorul şef al Gărzii de Mediu.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deplasat, la locul incendiului, un auto-laborator care prelevează probe pentru a determina compuşii chimici ce se regăsesc în norul de fum, precum şi concentraţia acestora. Măsurătorile auto-laboratorului vor continua până ce incendiul va fi stins în întregime.

UPDATE 22:50 Incendiul puternic izbucnit, marţi seară, în jurul orei 19.30, la un depozit de mobilă din Baloteşti şi unul de mase plastice a fost localizat şi nu mai există risc de extindere a flăcărilor, iar în prezent se lucrează pentru lichidarea lui, a declarat pentru News.ro secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. El a precizat că în acest moment nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei din zonă.

„Incendiul de la Baloteşti este localizat şi în acest moment se lucrează pentru lichidarea lui. În prezent, nu mai există risc de extindere şi nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei din jur", a declarat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că, în aceste condiţii, o parte din echipajele de pompieri aflate la locul incendiului vor fi retrase.

„În condiţiile în care incendiul este localizat, o parte din echipaje vor fi retrase şi vor rămâne strict cele de care este nevoie", a mai spus Raed Arafat.

UPDATE 22:20 Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti anunţă că traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă nu este afectat în niciun fel de incendiul din localitatea Baloteşti, fumul degajat aflându-se la distanţă mare de aeroport. Centrul Infotrafic anunţă că circulaţia pe DN1 în zonă se desfăşoară cu dificultate, incendiul fiind la 7-800 de metri de drumul naţional. De asemenea, poliţiştii avertizează că este posibil ca norul de fum să ajungă pe partea carosabilă.

„Pe aeroport sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene. Traficul aerian de desfăşoară normal şi nu există premisele ca acesta să fie afectat de fumul degajat incendiu", precizează compania. 

Centrul Infotrafic a anunţat că circulaţia pe DN1 se desfăşoară cu dificultate.

„În urma incendiului un nor mare de fum s-a format deasupra depozitului şi este posibil, ca o parte din acesta să ajungă la suprafaţa carosabilă a drumului naţional", spun reprezentanţii Infotrafic, care recomandă şoferilor să circule cu prudenţă, "să nu încetinească pentru a fotografia zona afectată" şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi atât pe DN1 cât şi pe arterele rutiere din zona incendiului pentru a fluidiza traficul şi pentru prevenirea accidentelor rutiere. 

UPDATE 21:40 Autorităţile iau în calcul evacuarea unor case aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul violent care a distrus aproape în totalitate un depozit de mobilă şi unul de mase plastice de la Baloteşti, în funcţie de informarea pe care o vor primi de la Garda de Mediu în privinţa gradului de poluare a aerului în zona respectivă, transmite News.ro.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, la ora actuală pompierii continuă operaţiunea pentru localizarea şi lichidarea incendiului puternic de la Baloteşti, fiind luată în calcul evacuarea localnicilor din casele aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul.

Arafat a precizat că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt în legătură cu inspectorii de la Garda de Mediu şi că aşteaptă o informare de la aceştia în ce măsură fumul extrem de gros degajat în urma incendiului poate determina poluarea mediului.

"Aşteptăm o informare de la Ministerul Mediului să vedem cum evoluează incendiul şi, dacă fumul gros va afecta mediul, vom vedea dacă este necesar să evacuăm casele din apropiere", a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că la faţa locului există "o dificultate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă".

Potrivit meteorologilor, vremea este instabilă, însă ploaia se va opri şi vântul se va stabiliza. Aceştia au explicat că ploaia poate limita zona incendiului şi stopa extinderea lui, însă, în acelaşi timp, dacă există substanţe toxice degajate în atmosferă, ppoate grăbi depunerea acestora pe sol.

Depozitul de mobilă afectat aparţine Prestige Mob, societate înfinţată în anul 1998. La Baloteşti, există spaţiu de producţie deschis în 2003 şi având o suprafaţă totală de 11.000 de metri pătraţi, conform datelor de pe site-ul firmei.

Update 21:10 Cele două depozite cuprinse, marţi seară, de un puternic incendiu în localitatea Baloteşti ard "generalizat" şi sunt prăbuşite în mare proporţie, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti - Ilfov., potrivit News.ro. El a precizat că la ora actuală fumul nu se mai propagă vertical, ci aleatoriu, din cauza vântului. Din interiorul uneia dintre hale se aud explozii succesive, de mare intensitate.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, a declarat că cele două depozite cuprinse de incendiu în localitatea Baloteşti ard "generalizat" şi sunt prăbuşite în mare proporţie.

Acesta a adăugat că la ora actuală fumul nu se mai propagă vertical, ci aleatoriu, din cauza vântului, iar din interiorul uneia dintre hale se aud explozii succesive, de mare intensitate, ale unor recipiente sub presiune.

"Am decis retragerea pompierilor la o distanţă de siguranţă", a spus Vasile.

Potrivit sursei citate, locuinţele sunt la aproximativ 300 de metri de incendiu, iar o altă hală la aproximativ 70 - 80 de metri distanţă, însă nu există pericol iminent pentru populaţie.

În zonă, fumul este extrem de gros, iar flăcările foarte înalte, ceea ce face intervenţia extrem de dificilă.

Vasile a mai spus că incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 5 - 6.000 de metri pătraţi.

Traficul rutier pe DN 1 se desfăşoară cu dificultate în zona incendiului.

În prezent, la faţa locului intervin 16 autospeciale de stingere.

Update 20:45 Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat că suprafaţa cuprinsă de flăcări este de circa 7.000 de metri pătraţi.

De asemenea, ISU face apel la populaţie să respecte următoarele reguli:

- sa rămână în locuinţe până la stingerea incendiului

- să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului

- să închidă uşile şi ferestrele locuinţelor pentru evitarea pătrunderii fumului generat de incendiu 

- să părăsească zona de manifestare şi sa identifice locuri sigure, aerisite

UPDATE 20.25 Doi bărbaţi au primit îngrijiri medicale la faţa locului, unul suferind un atac de panică, iar altul inhalând fum. Flăcările depăşesc zece metri deasupra acoperişului, la faţa locului intervenind zece autospeciale de stingere, o autoscară, o maşină de descarcerare şi un punct mobil de comandă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

La ora transmiterii acestei ştiri, din interiorul depozitelor în flăcări se aud explozii succesive.

Autorităţile au cerut persoanelor din zonă să se îndepărteze, dar preciează că nu există pericol iminent pentru populaţie.

De asemenea, pompierii încearcă să limiteze extinderea flăcărilor, în condiţiile în care în zona respectivă sunt mai multe depozite, inclusiv un depozit de medicamente.

Potrivit conducerii Aeroportului Otopeni, zborurile nu sunt afectate de incendiu.

Iniţial, la faţa locului au fost trimise cinci autospeciale, iar ulterior au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi o autoscară.


Oficialii ISU spun că dispozitivul dislocat la locul incendiului a fost suplimentat cu 2 autospeciale şi o scară. Astfel, în acest moment intervin 7 autospeciale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite