FOTO Inaugurare cu circ şi prinţese la monumentul de opt milioane de lei din Parcul Circului al Prinţului Rainier de Monaco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şase ani de la aprobarea proiectului, monumentul Prinţului Rainier al III-lea de Monaco a fost inaugurat, în Capitală, în prezenţa Prinţesei Stephanie a principatului monegasc.

Unul dintre cele mai costisitoare monumente realizate în Bucureşti în ultimii cinci ani a fost inaugurat miercuri după-amiază, pe Aleea Circului din sectorul 2. Aproape opt milioane de lei au fost alocaţi operei care nu are nicio legătură cu România. Este vorba despre monumentul Prinţul Rainier al III-lea de Monaco (1923-2005) reprezentativ pentru Principatul Monaco, cea mai luxoasă zonă din Europa. La inaugurare au participat Prinţesa Stephanie de Monaco, Gabriela Firea - primarul Capitalei, Mircea Titus Dobre - ministrul Turismului şi principele Radu Duda.

Milioane îm memoria vizitelor circului la Monaco 

Conform datelor privind investiţiile din Capitală în monumete pentru perioada 2012-2016, rezultă că pentu acest opera s-au alocat în 2012 o sumă de 6,2 de milioane de lei, iar după patru ani s-au mai dat 1,8 milioane de lei. „Deşi unii pot spune că este o sumă mare investită în monument, dacă ţinem cont de simbolul operei cred că se merită”, a declarat, la inaugurare, Gabriela Firea.

La ce simbol se referea? Chiar primăriţa a explicat că acest monument este dedicat Prinţul Rainier al III-lea de Monaco pentru că acesta este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus din Bucureşti, a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival. Gabriela Firea a mai explicat că monumentul nu a fost aprobat de administraţia sa, ci investiţia a fost adoptată din 2011 şi ar fi susţinută cu bani de la guvern. Monumentul este realizat din bronz de artistul Ionel Stoicescu şi cuprinde o statuie Prinţului Rainier şi şapte figurine reprezentând numere de circ.

Alte „opere” de milioane

Însă opera inaugurată ieri nu este cea mai scumpă. Acest titlul îl deţine „Aripi”, monumentul ridicat în amintirea deţinuţilor din regimul comunist. Opera lui Mihai Buculei a costat aproape 16 milioane de lei. Alte opere artistice scumpe au mai fost: transpunerea în bronz a lui Antim Ivireanu realizată de Mihai Istudor (1,9 milioane de lei), lucări de artă pentru decorarea Pasajului Latin (400.000 de lei), anasamblul monumental „Caragialiana - Căruţa cu Paiaţe”, operă realizată de Ioan Bolborea (446.000 de lei), bust din bronz al lui Nicolae Cajal, realizat de Cătălin Dragoş Munteanu (340.000 de lei) şi restaurarea Monumentului Artilerişti, acţiune realizată de Teodor Zamfirescu (418.498 de lei).

Despre o parte dintre aceste opere plastice, omul de cultură Sorin Ioniţă scria pe blogul personal despre “nivelul şcolăresc al conceptului în arta monumentală a Capitalei, că aici voiam să ajung: creier tras în ţeapă; personaje populare din Caragiale turnate în broz şi aripi şi zăbrele (…). Subtilitate de gimnaziu!”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite