Fostul şef al Direcţiei antiterorism din SRI: „Este România pregătită să primească 500.000 de musulmani? Avem o lipsă de forţă de muncă acută“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul de brigadă Sorin Gabriel Cozma, fostul şef al Directiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, trecut în rezervă de Klaus Iohannis săptămâna trecută, a declarat că valurile de emigranţi vor lovi şi România. „Avem o lipsă de forţă de muncă acută. Suntem pregătiţi să facem switch-ul?“, s-a întrebat generalul.

Generalul în rezervă a facut declaratiile în cadrul unui panel despre „Globalizarea terorismului"  ce a avut loc în penultima zi a „Festivalului de Film şi Istorii Râşnov”, dupa proiectia unui documentar despre istoria ISIS. In public, printre cei peste 100 de spectatori din Cinematograful „Amza Pellea” Râşnov se afla şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a şi intervenit la un moment dat, c\nd a fost îmtrebat dacă Mineriadele din anii `90 au fost atentate teroriste.

Mai jos, cateva dintre principalele teme discutate si puncte de vedere exprimate, potrivit paginii de facebook a  „Festivalul de Film şi Istorii Râşnov”.

„Nu putem spune că România nu este afectată de terorism. Mor cetăţeni români în atentate, arestăm suspecţi de terorism în România, nu ne putem plasa într-o pozitie de neutralitate.”
„Nu putem vorbi în România de un fenomen al radicalizării cetăţenilor români. Dar există acest proces şi e pe un trend de creştere. Nu alarmant, dar de luat în seamă.”
„România e una dintre foarte puţinele, ţări europene care nu are cetăţeni înregimentaţi în teatrele jihadiste din Siria şi Irak alaturi de DAESH. E bine!”
„Aud oameni la televizor care spun ca nu există cooperare între organismele statului în privinţa anti-terorismului. Mă întreb de unde ştiu ei cum cooperăm. În fapt, cooperăm foarte bine, aspect care a condus la intreprinderea unor masuri de prevenire mediatizate, inclusiv arestări”.

Sorin Gabriel Cozma: „Am contribuit la arestarea unui suspect de terorism în afara ţării, pe un aeroport din Germania. A fost dat şi comunicat de presa în acest sens.

Sorin Gabriel Cozma, despre România şi imigranţi: „Valurile de emigranti vor lovi şi România. Este Romania pregatită să primească 500.000 de musulmani? Vorbim de femei, copii, oameni normali care au pătimit foarte mult în ţările lor. Vom fi sau nu pregătiţi? Va trebui să dăm un raspuns la problema aceasta. Avem o lipsa de forţă muncă acută. Istoric, România nu s-a mai confruntat cu asemenea pregatita. Suntem pregatiti sa facem switch-ul?”

Sorin Gabriel Cozma, despre lupta anti-terorism şi nevoile sale

  • „Terorismul e principala ameninţare asimetrică din Europa zilelor noastre”.
  • „Problema nu e ca nu avem solutii de lupta antitero, avem nevoie si de o legislatie care sa sustina aceste eforturi. Si aici ma refer mai ales la resursa juridica. Daca si resursa juridica ne va ajuta, putem schimba, diminua trendul atentatelor teroriste. Desi ne-am miscat greu in Europa, e multa birocratie, avem totusi un trend in crestere din punct de vedere a gasirii solutiilor juridice care sa ne ajute. Si nu vorbesc sub nici o forma de legislatie care sa restranga libertatile fundamentele, drepturile omului”.

Intrebare din public daca s-a intamplat vreodata ca factorul politic sa nu ia in considerare informarile SRI
Sorin Gabriel Cozma: „As vrea, in prealabil, sa reamintesc ca SRI are ca prima sarcina sa ofere decidentului politic sau militar informatii pe baza carora acesta sa ia decizii. Prin urmare, eu nu pot spune ca decidentul politic ia sau nu o decizie buna. Decizia ii apartine decidentului politic. Nu e menirea unui serviciu sa caracterizeze intr-un fel sau altul decizia politica. Desigur ca ne-am dori o reactie mai rapida la informarile noastre. Factorul politic ia in considerare ceea ce crede necesar din informarile SRI”

Intrebare din public pe tema oportunitatii construirii unei mari moschei in Romania
Sorin Gabriel Cozma: „Daca factorul politic considera ca are nevoie de informatii pe subiectul construirii moscheii, le vom oferi. Greu de spus daca e bine sau e rau sa se construiasca o mare moschee in Bucuresti. Factorul politic, el trebuie sa adune toate informatiile necesare unei decizii. Nu exista bine sau rau. Un lucru poate fi de bine acum, de rau peste 10 ani. Stiti ca noi construim o biserica ortodoxa in Turcia? V-ati gandit si la riscul refuzului de a construi o moschee?”

Consideraţi mineriadele din anii ‘90 atentate teroriste? (Intrebare de la Stejarel Olaru)
Sorin Gabriel Cozma: „Nu e o intrebare la care sa raspund. Poate dl procuror Lazar... SRI-ul nu e law enforcement, nu se ocupa de incadrarea la lege. Noi dam toate informatiile si procurorii incadreaza in lege”
Comentariu din public al dlui Augustin Lazar (foto): „Raspunsul e corect. Exista un dosar pe rol. Raspunsul ni-l va da instanţa în cativa ani.”

image

Cum am putea initia un program de de-radicalizare care sa nu lezeze drepturile omului? (Intrebare de la Augustin Lazar)
Sorin Gabriel Cozma: „Nu este problema SRI-ului de-radicalizarea. Nu cred ca Romania are nevoie de un asemenea program in prezent sau pe termen mediu. Si spun asta avand in vedere numarul foarte mic al cetatenilor romani crestini convertiti la islam si radicalizati sau musulmani si radicalizati. ”

„Convertirea la Islam si radicalizarea cetatenilor romani nu este un fenomen nici macar in inchisori?” (Intrebare din public)
Lavinia Vatafu, expert SRI: „Nu, nu este un fenomen nici inchisori. E adevarat, exista cetateni romani care se convertesc la religia islamica in inchisori, fara a fi identificate cazuri de radicalizare. Situatia este foarte atent monitorizata de toate autoritatile responsabile pentru a intreprinde masuri preventive si a nu ajunge sa vorbim de un fenomen.”

„In afara de DAESH, există alte ameninţări teroriste în România?” (Întrebare din public)
Lavinia Vatafu,  expert SRI: „Ţara noastră nu se confruntă cu amenintari teroriste directe si explicite, insa este adevarat ca ne uitam cu atentie si la alte amenintari venite din partea altor grupari teroriste, in afara de DAESH. Avem ca reper vorbind de grupari teroriste, pe cele listate de UE si SUA, in present fiind dezbateri la nivel european privind delistarea unor grupari teroriste, insa atata timp cat aceste organizatii sunt listate, suntem obligati sa monitorizam orice tip de manifestare ale acestora pe teritoriul national”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite