Foştii directori de la IPROMIN SA şi Moldomin SA, judecaţi pentru spionaj industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informaţiile clasificate despre minereurile de cupru de la Moldova Nouă au ajuns la compania MINECO AG
Informaţiile clasificate despre minereurile de cupru de la Moldova Nouă au ajuns la compania MINECO AG

Procurorii DNA au trimis în judecată doi foşti directori ai IPROMIN SA Bucureşti şi Moldomin SA, care au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti.

Iacob Chişărău, fost director general al Moldomin SA, şi Sorin Berchimiş, fost director general la IPROMIN SA, sunt acuzaţi de ” folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”.

Alături de cei doi mai este judecat şi Gabriel Neamţu,fost  şef al structurii de securitate din cadrul IPROMIN SA, favorizarea făptuitorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în aprilie 2011, cei doi directori ar fi vândut informaţii secrete privind zăcintele de cupru de la Moldova Nouă reprezentaţilor companiei elveţiene Mineco AG, interesată să preia Moldomin SA, aflată în insolvenţă. 

Informaţii clasificate, vândute unui cetăţean rus

”Iacob Chişărău, în calitate de director general al Moldomin SA, a permis accesul reprezentanţilor societăţi MINECO AG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată. Aceste informaţii, existente Moldomin SA ca bază de date geologice şi care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziţie reprezentanţilor firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente”, se precizează în referatul anchetatorilor.

În schimbul acestor informaţii, Iacob Chişărău a fost recompensat cu o slujbă la MINECO AG, plătită cu 2.000 de lei lunar.

În octombrie 2012, directorul general al IPROMIN SA la acea dată, Sorin Berchimiş, a permis accesul unui cetăţean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.

Au încercat să-şi şteargă urmele

În 19 octombrie, cetăţeanul rus a fost prins pe Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documentele obţinute de la Sorin Berchimiş, atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

Sorin Berchiş a încercat să-şi acopere faptele,  aprobând două documente: Decizia de desecretizare din 10.09.2012 şi Procesul-verbal de declasificare, din 17.09.2012.
Şeful structurii de securitate de la IPROMIN SA, Gabriel Neamţu a semnat documentele, cunoscând că acesteau au fost antedatate.

În plus, susţin procurorii, cei doi inculpaţi nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, abia la data de 4 aprilie 2013.
 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite