Forumul Judecătorilor cere CSM să apere independenţa sistemului judiciar după declaraţiile de la mitingul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a avut o reacţie critică faţă de declaraţiile dure făcute de politicienii PSD şi ALDE la adresa sistemului judiciar, acuzând apelativele „inacceptabile“ şi „derapajul extrem de grav de la principiile democraţiei“ în contextul mitingului PSD. Asociaţia cere CSM să apere independenţa magistraţilor şi să sesizeze CNA, CNCD dar şi alte instituţiie abilitate în acest sens.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a trimis luni către Consiliului Superior al Magistraturii „o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018, în privinţa cărora este necesară intervenţia neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor şi procurorilor”, potrivit Digi24.

„În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate", apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri" reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii. Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupţi", "stalinişti", "securişti", "torţionari", culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani", reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul „scenariu" al mitingului politic, „recuzita" utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului" de a fi ocoliţi „cei aleşi" de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă", „până la capăt" conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei”, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

În plus, Forumul Judecătorilor mai arată că este nepermisă ameninţarea lui Liviu Dragnea la adresa procurorilor DIICOT care anchetează plângerea la adresa Vioricăi Dâncilă.

„Într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, preşedintele Camerei Deputaţilor a ameninţat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acuzându-i că "riscă să plătească la greu" pentru soluţia luată. Independenţa magistraţilor nu constituie doar o garanţie a statului pentru înfăptuirea justiţiei, ci în egală măsură, un drept şi o obligaţie a magistraţilor. Independenţa este privită ca „atribut al funcţiei, care îi permite judecătorului să acţioneze în realizarea actului juridic şi, mai ales, să decidă doar în baza legii şi a propriei conştiinţe, fără nici o subordonare sau influenţă"”, mai arată sursa citată.

Potrivit Forumului Judecătorilor, liderii politici şi ceilalţi oameni care au vorbit la mitingul PSD au acreditat acuzaţii „printr-o nepermisă generalizare”:

- Lipsa de integritate, de profesionalism şi de independenţă a unei părţi importante a magistraţilor ce compun sistemul judiciar, prin susţinerea existenţei unui aşa-zis "stat paralel", din care fac parte magistraţi „corupţi", "stalinişti", "securişti", "torţionari".

- Funcţionarea anormală şi incorectă a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar instrumenta dosarele penale în mod preferenţial, doar pe baza unor denunţuri obţinute prin şantaj sau presiuni, şi nu în baza unor probe administrate legal.

- De asemenea, referirile simbolice la grupări teroriste şi ameninţările voalate ori care direct reprezintă o formă de presiune şi o tentativă de intimidare a corpului magistraţilor, nepermisă într-o societate democratică.

„Afirmaţiile din cadrul mitingului "Stop abuzurilor din Justiţie", prin raportare la calitatea persoanelor care le-au făcut, la faptul că mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune şi la legislaţia incidentă, au avut ca urmare discreditarea modului de funcţionare a sistemului judiciar în ansamblul său şi compromiterea, din punct de vedere profesional şi moral, a corpului magistraţilor. Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie. O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisă libertăţii de opinie, ca formă de manifestare a libertăţii de exprimare, afectează atât independenţa sistemului judiciar, cât şi încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare şi instituţiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice (în competenta, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă). Într-un stat de drept, nimeni - şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal - nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmaţii generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor”, punctează Asociaţia Formul Judecătorilor din România.

„Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, precum şi a judecătorilor şi a procurorilor, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii în ansamblul său. De asemenea, Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi alte autorităţi publice competente, în raport de faptele relatate şi de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificările ce vor fi dispuse”, mai arată asociaţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite