Fincantieri, unul dintre constructorii înscrişi în lupta pentru corvetele Forţelor Navale Române, a pierdut o competiţie asemănătoare în Australia
0Producătorul britanic de armament BAE Systems a obţinut din partea Australiei un contract în valoare de 35 de miliarde de dolari australieni pentru furnizarea de fregate anti-submarin. BAE a avut câştig de cauză în faţa companiilor Fincantieri, din Italia, şi Navantia, din Spania. Fincantieri este una din cele patru companii care s-au înscris şi în programul de dotare a Forţelor Navale Române cu 4 corvete multifuncţionale.
Ceilalţi trei producători înscrişi în competiţia lansată de MApN sunt olandezii de la Damen - care deţin un şantier naval la Galaţi şi, mai nou, 49% din şantierul de la Mangalia (modelul Sigma 10514), francezii de la Naval Group (Gowind 2500) şi nemţii de la TKMS - ThyssenKrupp Marine Systems (K130 Braunschweig)
Revenind la navele pentru Australia, acestea vor fi proiectate de BAE şi construite de compania australiană de stat ASC Shipbuilding. Programul va crea 4.000 de locuri de muncă în Australia, potrivit guvernului din această ţară.
”Viitoarele fregate, numite Hunter class, vor fi construite în Austrialia, de către australieni, folosind oţel australian”, se arată într-un comunicat publicat vineri.
Fregata de TIp 26
Fregata de Tip 26 va fi predecesoarea celei de Tip 23, navă considerată ca cea mai bună din lume la misiuni anti-submarin. Are o lungime de peste 150 de metri şi o viteză maximă de peste 27 de noduri. Este pusă în mişcare de două motoare electrice alimntată de o turbină de gaze.
”În cadrul programului, ASC va deveni filială a BAE. Guvernul australian a explicat că acest aranjament va asigura că BAE va fi pe deplin responsabilă de livrarea fregatelor şi că construcţia acestora va fi realizată de muncitori australieni, creându-se în acest fel locuri de muncă.
Guvernul va păstra o participaţie la ASC şi va prelua din nou controlul asupra companiei după finalizarea navelor.
Guvernul australian nu a răspuns solicitărilor de comentarii, despre cât de mulţi bani din acest program vor merge direct la BAE.
Producţia ar urma să înceapă în 2020.
Suferă din cauza lipsei de comenzi pentru avionul de luptă Eurofighter Typhoon
Contractul este binevenit pentru compania britanică, care a anunţat anul trecut că va desfiinţa aproape 2.000 de locuri de muncă, în lipsa unor comenzi mari pentru avioanul de luptă Eurofighter Typhoon.
Investiţia uriaşă făcută de Australia are loc pe fondul cheltuielilor militare mai mari din regiunea Asia-Pacific, în frunte cu China. Experţii spun că aceste cheltuieli sunt determinate de tensiunile dintre China şi mulţi dintre vecinii săi.
Atribuirea contractului pentru nave de război a avut loc în aceeaşi săptămână în care Australia a anunţat că va cheltui 6 miliarde de dolari pe drone de spionaj, care pot zbura la o înălţime mai mare şi pe distanţe mai lungi decât avioanele pilotate de oameni. Dronele sunt cumpărate de la contractorul american din sectorul apărării Northrop Grumman.