EXCLUSIV Stenograme: Cum îşi păcăleau victimele medicii de la Fundeni. Toţi cei nouă acuzaţi din dosarul reţetelor false au primit mandate de arestare preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei medici de la Spitalul Fundeni au fost reţinuţi ieri de procurori FOTO Shutterstock
Trei medici de la Spitalul Fundeni au fost reţinuţi ieri de procurori FOTO Shutterstock

Toate cele nouă persoane, între care trei medici, reţinute marţi în dosarul reţetelor false, în care prejudiciul a fost estimat la 3,5 milioane de euro, au primit mandate de arestare preventivă pe 30 de zile de la magistraţii Tribunalului Bucureşti. Procurorii arată în referat că medicii inculpaţi emiteau reţete chiar şi pe numele unor persoane decedate.

UPDATE Toate cele nouă persoane reţinute marţi în dosarul reţetelor false, între care trei medici, au fost arestate preventiv, printr-o decizie luată miercuri seară de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, potrivit Mediafax.

Celelalte mandate de arestare au fost emise pentru două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE Procurorii au cerut miercuri arestarea preventivă a medicilor Emilia Niculescu Mizil, Otilia Fănica Georgescu şi Aristica Poenaru Smântână, dar şi a Ancăi Marina Hoticeanu şi a Alinei Mănescu, diriginţi de farmacie.

Aceeaşi măsură a fost cerută şi în cazul unor reprezentanţi ai lanţului de farmacii Reţeta, respectiv pentru Daniela Ioana Vonica (administrator asociată şi împuternicită pe conturi a unei firme) şi pentru Iuliana Ilincea (director general la aceeaşi firmă).

Şi reprezentanţii firmelor de distribuire a medicamentelor, în realitate societăţi fantome, Decebal Valentin Oprea şi Bogdan Mihai Nastasie ar putea fi arestaţi preventiv.

Potrivit anchetatorilor, specialiştii au prescris 1.100 reţete medicale false, dintre care 1.015 de către medicii Emilia Niculescu Mizil, Otilia Georgescu şi Aristica Poenaru Smântână, în valoare totală de 7.569.989,62 lei. 

Aceste reţete au fost eliberate pe numele mai multor pacienţi fără ca aceştia din urmă să beneficieze de medicamentele prescrise în acest fel, fiind ulterior decontate de lanţul farmaceutic Reţeta, la Casa  de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Mai mult, procurorii arată că pe reţete erau trecute şi numele unor pacienţi care erau morţi. Spre exemplu, în luna mai, au fost eliberate peste 10 reţete pe numele unor bolnavi care decedaseră în aceeaşi lună, dar şi pentru o persoană care a murit în ziua trecută pe prescripţia medicală.

Modul de operare folosit

Cei trei medici de la Spitalul Fundeni, Niculescu Mizil Emilia, Georgescu Otilia Fănica şi Poenaru Smântână Aristica, ca urmare a unei înţelegeri anterioare cu Ioana Daniela Vonica Iuliana Ilincea, prescriau reţete în mod fictiv, pe numele unor pacienţi. 

Apoi le înmânau, direct sau prin intermediul lui Decebal Valentin Oprea, angajaţilor farmaciilor, respectiv Ancăi Marina Horiceanu şi Alinei Mănescu.

În cazul în care reţetele nu erau completate în întregime de medici la rubrica „am primit”, în locul acestora semnau ca împuterniciţi angajaţi ai unor firme, membrii familiilor acestora, persoane din anturajul acestora sau alte persoane indicate de Oprea sau de farmaciştii diriginţi (de exemplu clienţi fideli ai farmaciilor, vecini).

Farmaciştii centralizau reţetele, întocmeau borderouri şi le înaintau spre decontare la CASMB, prin persoanele desemnate să ţină legătura cu această instituţie. 

Sumele încasate de către firmele implicate erau transferate iniţial cu titlu de plată pentru aşa-zisele livrări de medicamente către presupusul distribuitor de medicamente (de obicei societăţi fantomă), iar ulterior, în mod succesiv, către alte firme controlate de către Valentin Oprea şi Bogdan Năstasie, fiind retrase în numerar personal de aceştia.

Pentru punerea la dispoziţia reţelei a lanţului de firme fantome, Oprea şi Năstasie îşi reţineau un comision, restul sumelor de bani fiind remise către reprezentanţii farmaciilor Reţeta.

Ca urmare a acestor achiziţii ficitive, societatea comercială care lucra cu firmele fantomă îşi înregistra în contabilitate cheltuieli mai mari şi îşi mărea astfel, în mod artificial şi nereal, baza impozabilă, astfel încât aplicarea impozitului de profit şi a TVA-ului se făcea la o sumă mai mică decât cea corespunzătoare tranzacţiilor reale.

Anchetatorii precizează că în acest fel se prejudicia bugetul de stat prin deducerea TVA şi neîncasarea impozitului pe profit la valoarea reală a tranzacţiilor.

În timpul lunii martie, mai multe persoane, inclusiv inculpaţii din dosar, au fost audiate în acest caz. 

Astfel, după ce a ajuns în faţa procurorilor, Alina Mănescu, diriginte farmacie, a fost sunată de o persoană care se arată îngrijorată de acţiunea anchetatorilor. 

Doamnă: Alo?

Alina Mănescu: I! Mie mi s-a făcut rău! Este groasă situaţia! 

Doamnă: De ce? 

Alina Mănescu: Au fost scrise nişte date de la pacienţi, şi toţi pacienţii ăştia care sunt ai noştri fideli de aici sunt citaţi. Ce vor ăştia să descopere? Ce vor să facă? Ce vor? Nu ştiu? Deci, mie mi s-a făcut rău. Ne punem oamenii în cap!

Doamnă: Aia este! Da! Nu ştiu? Deci, nu ştiu ce vor? Habar n-am! Tu eşti în farmacie? 

Alina Mănescu: Da.

Doamnă Da, nici nu ştiu? Da, nu ştiu ce vor? Ideea este că na! Au fost completate probabil cu datele lor şi acum i-or întreba, nu ştiu ce să-i întrebe, dacă i-au ridicat, ce au făcut, cum au făcut. Hai, că vin până acolo!

Alina Mănescu: Hai, vino!

Declaraţie pacient: Nu am minţit. Să nu vă bag pe dumneavoastră că aşa bine mi-aţi făcut

De asemenea, medicul Emilia Niculescu Mizil a fost contactată de o pacientă care s-a arătat îngrijorată de faptul că a fost citată pentru audieri.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Da.

Pacient: Bună seara, doamna doctor. Pacient sunt. 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Da, doamna Pacient. 

Pacient: Doamna doctor, am primit o citaţie către Poliţia Capitalei. 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Da, ştiu că au mai primit şi la alţi pacienţi.

Pacient: Şi staţi să vedeţi că pe reţetă scrie de o doamnă care a ridicat medicamentele şi eu nu o cunosc pe doamna aia şi am spus că nu o cunosc. Pe reţetă scrisul dumneavoastră se vede, se vede numele meu, dar semnătura nu prea se vede şi nu am.. .am zis că nu ştiu. 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Da.

Pacient: Şi ce o să...în rest nu am minţit că mi-a dat Codul Penal, mi-a citit Codul Penal, l-am repetat, nu am minţit nimic. 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Foarte bine.

Pacient: Da, doamna doctor, dar uitaţi că sunt necăjită, nu am putut să dorm toată noaptea. Ieri am fost. Fir-ar al naibii să fíe! Să nu vă bag pe dumneavoastră că aşa bine mi-aţi făcut dumneavoastră, mult bine şi mie îmi pare foarte rău de treburile astea aşa.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Doamna Pacient era perioada în care nu se găseau medicamente. Ni le aduceau de la farmacie la spital şi le dădeam că doar le-aţi luat nu ? în fiecare lună. 

Pacient: Ştiu că dumneavoastră sunteţi corectă şi ştiu că ne dădeaţi medicamentele mereu.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Dar uneori se întâmpla să nu apuci să completezi tu reţeta că plecai mai devreme, nu era reţeta făcută, luai medicamentul şi probabil o completa la farmacie acolo că nu puteau să trimită reţeta la Casa de Asigurări fără completare că asta era regula, dacă tu nu apucai de unde era să te ia să te pună o completezi din nou?

Pacient: M-a întrebat şi am spus: am luat cum să nu iau? 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Dacă nu luaţi nu mai trăiaţi la ora asta.

Pacient: I-am spus că sunt de atâţia ani. Şi zic să ştiţi şi dumneavoastră că poate nu ştiţi. Eu nu pot să mă odihnesc, nu pot să stau liniştită, mă doare ficatul, nu pot să stau liniştită. Acum o să stau liniştită.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Da, stai liniştită, dragă. Nu am făcut nimic ilegal, ţi-am asigurat medicamentul care nu-1 puteai găsi fără ajutorul farmaciei ăsteia care-ţi aducea. Farmacia ne-a adus medicamentul, în loc să te duci tu să cauţi prin tot oraşul şi probabil că în luna aia n-oi fi apucat să completez reţeta. Eu am trimis-o şi a completat-o acolo în numele tău, dar medicamentul la tine a ajuns. 

Pacient: A ajuns, cum să nu.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Slavă domnului că l-ai luat şi Slavă Domnului că trăieşti.

Pacient: Aşa este, datorită dumneavoastră. Dar eu nu puteam să stau liniştită.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Dar stai dragă liniştită, nu-ţi face atâtea probleme, nimeni nu a furat nimic!

Pacient: Ştiu doamna doctor, dar am zis să sun să fiu eu liniştită. 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Stai liniştită.

Anchetatorii mai arată că Niculescu a fost contactată telefonic de o persoană anagajată la o famacie şi care o întreba despre un anumit medicament care trebuia trecut pe reţetă.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Bună, Doamnă.

Doamnă: Sărut mâna!

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Velcheid-ul, scriem doar Bortezomib, nu? 

Doamnă: Nu mai ştiu,e pe biologice?

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Nu, nu. E din asta ca Maptera. 

Doamnă: Da, se scrie doar DCI-ul.

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Nu s-a întors o reţetă de la S….., sau nu ştiu de unde, cu Gliveco. A zis să scriu şi Imatinib şi Gliveco. Nu ştiu, am scris şi mai departe nu ştiu. Alta astăzi am scris, a venit un pacient şi am scris numai Imatinib.

Doamnă: Numai Imatinib că trebuie să meargă, nu sunt probleme.  

Medicul Emilia Niculescu Mizil: ok.

Doamnă: Velcheid-ul nu e pe listă, da, velched-ul se scrie doar DCI. 

Medicul Emilia Niculescu Mizil: Doar Bortezomib. Ok. Mersi.

Sume impresionante de bani găsite în urma percheziţiilor

În urma percheziţiilor de ieri de la domiciliul celor inculpaţi, anchetatorii au găsit mai multe sume de bani, facturi fiscale. 

La locuinţa farmacistei Marina Hoticeanu au fost găsite înscrisuri cu menţiuni olografe privind reţetele decontate ilegal. De asemenea, au fost găsite mai multe sume de bani după cum urmează 87.800 de lei, 3.310 de euro şi 3.342 de dolari.

În maşina lui Valentin Oprea Decebal au fost găsite sumele de 81.250 de euro şi 12.600 de lei.

La Emilia Niculescu, procurorii au găsit o agendă de culoare albastră conţinând însemnări personale, respectiv situaţii cu medicamente onco-hematologice, pe zile sau luni, marea majoritate având menţiunea „datorie D-> E" sau „avans D->E". Uneori, iniţiala D fiind înlocuită cu numele Decebal, arată oamenii legii.

La domiciliul Danielei Ioana Vonica au fost găsite următoarele sume de bani: 555.630 de lei, 4.205 euro, 4.698 de dolari şi 805 lire sterline.

La domiciliul Alinei Mănescu au fost identificate sumele de 3.100 de lei şi 600 de euro.

Procurorii precizează că, „pe lângă preocuparea aferentă profesiei de medic de tratare şi salvare a pacienţilor aflaţi într-o situaţie critică, medicii aveau şi o preocupare cu caracter infracţional cu urmări asupra pacienţilor acestora”.

Anchetatorii mai arată, în încheierea referatului cu propunerea de arestare preventivă, că „activitatea celor suspectaţi în acest caz a avut un puternic impact în rândul cetăţenilor care ştiu că nu există medicamentaţiei pentru tratarea bolnavilor de cancer, de boli hematologice, sau de epuizarea fondurilor necesare achiziţionării acesteia”. 

„Or, în situaţia în care inculpaţii obţineau în maniera descrisă lunar sume importante de bani de la CASMB, este explicabil de ce se ajungea la epuizarea fondurilor necesare acestor medicamente”, mai susţin anchetatoriii.

Cele nouă persoane reţinute, duse în instanţă cu propunerea de arestare preventivă

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni au fost reţinuţi aseara. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă, au mai precizat sursele citate.

    

Anchetatorii susţin că reţeaua din care aceştia făceau parte a pus în pericol vieţile a sute de bolnavi de cancer, şi în plus, a cauzat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) care a decontat peste 1.100 de reţete false întocmite de medici de la Institutul Clinic Fundeni. 

Mai exact, doctorii falsificau reţete emise pe numele unor persoane bolnave de cancer şi decontau astfel sume uriaşe de la Casa de Asigurări de Sănătate. Banii obţinuţi astfel intrau apoi în buzunarele medicilor.

În acest dosar, poliţiştii şi procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au descins marţi la Institutul Fundeni şi la alte 25 de adrese din Bucureşti, Ilfov şi Sibiu, dispunând începerea urmăririi penale faţă de 10 persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals. Tot marţi, alte 20 de persoane au fost audiate în calitate de martori.

   

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum funcţiona filiera medicilor care au stors bani din cancerul pacienţilor. Nouă persoane, reţinute în dosarul reţetelor false

Trei medici de la Institutul Fundeni sunt acuzaţi că ar fi emis peste 1.000 de reţete false pentru medicamente oncologice care nu au ajuns niciodată la bolnavi. În buzunarele doctorilor ajungeau însă banii proveniţi din decontarea reţetelor falsificate.

Scandal în lumea medicală. Mai mulţi medici şi farmacişti sunt acuzaţi că făceau trafic cu medicamente oncologice. Spitalul Fundeni, sub lupa procurorilor

Peste 20 de percheziţii au avut loc marţi în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni din Capitală, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false. Doar trei dintre suspecţi ar fi eliberat 1.100 de reţete care, după ce au fost decontate, au produs un prejudiciu de aproape 8,3 milioane de lei. În acest caz, prejudiciul total se ridică la 3,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite