EXCLUSIV Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au sesizat Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu CEx PSD - 2 feb 2017 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu CEx PSD - 2 feb 2017 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În timp ce Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţa sesizarea Curţii Constituţionale cu privire Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale, un complet de judecată trimitea acelaşi act normativ la Curtea Constituţională. Unul dintre motive este stipulat în Constituţie: „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare”.

„În baza art. 29 al. 1 din Legea nr. 47/1992, sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG nr. 13/2017, în raport de dispoziţiile art. 1 al. 4, 61 al. 1 şi 115 al. 4 din Constituţia României. Definitivă”, este minuta dată, pe 3 februarie 2017, de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 19731/4/2016.

Un complet de magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti a sesizat vineri Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Decizia a fost luată într-un dosar în care era judecat un afacerit pentru complicitate la abuz în serviciu. Infracţiunea de abuz în serviciu suferă modificări majore potrivit OUG numărul 13/2017.

Ce spune Constituţia 

Potrivit minutei instanţei, „decizia fost luată în raport de dispoziţiile art. 1 al. 4, 61 al. 1 şi 115 al. 4 din Constituţia României”.

Articolul 1, alineatul 4 (Principii generale- Statul Român): „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.”

Articolul 61, alineatul 1 (Autorităţile publice- Rolul şi structura Parlamentului): „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”

Articolul 115, alineatul 4 (Raporturile Parlamentului cu Guvernul- Delegarea legislativă): „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.”

Tribunalul Militar, excepţie similară

Într-un caz similar, Tribunalul Militar Bucureşti urmează să decidă pe 6 februarie dacă sesizează Curtea Constituţională cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, după ce DNA a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul Colectiv care îi priveşte pe angajaţii ISU, Antonia Radu şi George Petrică Matei.

Potrivit informaţiilor, ar fi vorba despre patru aspecte invocate de procurori. DNA a făcut referire la inexistenţa unei situaţii extraordinare sau a unei situaţii de urgenţă. Procurorii invocă existenţa unui statut juridic privilegiat pentru cei ce beneficiază de ordonanţă şi precizează că nu s-a respectat termenul de abilitare a guvernului.

Anunţul Avocatului Poporului

Vineri mai multe instituţii au contestat OUG 13/2017.

  • Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că sesizează Curtea Constituţională în legătură cu OUG de modificare a legislaţiei penale. Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie.
  • Procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut Curţii de Apel Bucureşti - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal să anuleze ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul penal şi Codul de procedură penală şi să sesizeze Curtea Constituţională.

În ce dosar a fost ridicată excepţia

Curtea de Apel Bucureşti judeca în dosarul 19731/4/2016 apelul făcut de afaceristul Ion Cicu, împotriva unei sentinţe date de Judecătoria Sectorului 4. Obiectul cauzei era un acord de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de afacerist cu Parchetul Capitalei. Pe 20 septembrie 2016, Cicu fusese condamnat la 2 ani şi 1 lună de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fals intelectual şi la complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În esenţă, Cicu a fost acuzat că a instigat funcţionari să-i dea contracte cu şcolile din Sectorul 4. Afaceristul a fost implicat în dosarul consilierului din cadrul Direcţiei de Învăţământ şi Tineret sector 4, Luiza Maria Toader. Potrivit anchetei deschise în 2016, Cicu i-ar fi dat mită oficialului diverse bunuri, materiale de zugrăvit, de construcţie şi de amenajare interioară, precum şi de obiecte casnice şi electrocasnice,ş, în schimburi unor contracte.

Societăţile lui Cicu ar fi încheiat şi a derulat, prin achiziţie directă, în cursul anului 2015 contracte de livrări bunuri şi prestări servicii/lucrări cu mai multe unităţi şcolare de pe raza sectorului 4. Mita ar fi fost pentru încheierea şi derularea de contracte cu unităţile şcolare de pe raza sectorului 4 Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite