EXCLUSIV Interviu cu soldatul care l-a omorât pe bin Laden: „Directorii români vor învăţa ceea ce am învăţat noi ca puşcaşi marini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert O`Neill, soldatul SEAL care a recunoscut de curând că este cel care l-a împuşcat mortal pe Osama ben Laden, fondatorul al-Qaeda şi „creierul” atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, vine joi în România pentru a le vorbi managerilor despre ce înseamnă să fii cu adevărat un lider.

Robert O'Neill, un fost membru al forţelor speciale din Marina SUA, comandourile SEAL, a recunoscut în mai multe interviuri că el este cel care l-a împuşcat de trei ori în cap pe liderul al-Qaeda, în mai 2011, în cursul operaţiunii „Lancea lui Neptun“.

O'Neill şi-a spus public povestea într-un controversat documentar cu titlul „Omul care l-a ucis pe Osama bin Laden“, realizat de Fox News şi difuzat pe 11 şi 12 noiembrie. O’Neill este considerat unul dintre cei mai premiaţi veterani contemporani. A fost mobilizat în patru teatre de război de mai bine de 12 ori, având rol de conducere în peste 400 de misiuni de luptă.

Printre altele, O’Neill a fost decorat de două ori cu Steaua de Argint şi de patru ori cu Steaua de Bronz, a treia, respectiv a patra decoraţie ca importanţă acordată în SUA pentru curaj în timpul luptei. 

„Adevărul”: Aţi trecut de la cariera militară la consultanţă în business. Există vreo asemănare între cele două domenii?

Rob O`Neill: Legătura dintre conducerea unei companii şi conducerea militară este că structura şi comunicarea eficientă sunt esenţiale. Am învăţat cum comunicarea trebuie să se desfăşoare în ambele sensuri ale lanţului ierarhic pentru a atinge potenţialul maxim de succes. Este întotdeauna mai bine să-ţi informezi oamenii. 

Schimbarea este însă majoră. V-aţi adaptat noului domeniu?

În ceea ce priveşte colaborarea cu companii, am susţinut discursuri şi am oferit consultanţă în ultimii doi ani, timp în care am lucrat cu peste 200 de companii. 

Nu aveţi trac? Care este secretul din spatele acestei noi cariere?

Tratează-i pe toţi aşa cum ţi-ar plăcea să fii tratat. Oamenii îşi amintesc rareori ceea ce ai spus, dar îşi amintesc întotdeauna felul în care i-ai făcut să se simtă. 

Care este primul sfat pe care-l veţi da managerilor români?

Directorii români vor învăţa ceea ce am învăţat noi, ca puşcaşi marini, în luptă şi în timpul pregătirilor pentru luptă: totul funcţionează mai bine când echipa lucrează împreună şi moralul este ridicat. Nimeni nu vrea să lucreze pentru un nesimţit. Echipa va avea o rată mai ridicată de succes dacă toată lumea crede în misiune. 

Aveţi şi exemple practice prin care aceştia îşi pot atinge potenţialul?

Exemplele mele prin care experienţa poate fi tradusă în perspective şi acţiuni sunt următoarele: „totul este mental”, „stresul este o alegere”, „frica este sănătoasă”, „panica este nesănătoasă” şi „participarea activă este soluţia”. 

„American Heroes”

O’Neill se va afla joi, 28 mai, la Bucureşti, la invitaţia McCann/Thiess Events, care lansează seria de conferinţe pe teme de leadership, educaţie, sport şi inovaţie prin evenimentul „American Heroes”.

În cadrul acestuia, alături de Rob O`Neill va vorbi şi contraamiralul Scott P. Moore, fost membru SEAL, care a condus forţele navale de elită în unele dintre cele mai periculoase misiuni, printre care Furtună în Deşert, Mogadişu şi invazia din Panama. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00, la Willbrook Platinum Business Center. 

„Am tras de trei ori, să fie cu noroc”

În vârstă de 38 de ani,  O'Neill este cel care l-a omorât pe Osama bin Laden, liderul grupării al-Qaeda şi creierul din spatele celor mai cumplite atacuri teroriste din istorie, atentatele de la 11 septembrie 2001. 

Eroul american şi-a atras deja furia Pentagonului, iar conducerea SEAL ar fi făcut presiuni pentru ca documentarul să nu fie difuzat. Membrii Navy SEAL sunt obligaţi să păstreze secretul cel mai strict asupra misiunilor pe care le efectuează.

Jihadiştii l-au ameninţat cu moartea imediat, a dezvăluit SITE, care monitorizează site-urile de web şi media folosite de către aceştia. Fotografii ale lui O'Neill cu mesaje în arabă şi engleză care-i îndeamnă pe „lupii solitari“ să răzbune moartea fostului lider Al-Qaida au fost difuzate pe Twitter şi pe forumul jihadiştilor al-Minbar, a precizat SITE.

A mâncat un sandviş când păzea cadavrul

Echipa SEAL care a fost trimisă să-l lichideze pe bin Laden poartă numele de Echipa Şase din SEAL. O'Neill povesteşte că l-a ucis pe liderul terorist cu trei gloanţe, trase în frunte de aproape, în timpul operaţiunii speciale din localitatea pakistaneză Abbottabad, pe 2 mai 2011. 

Membrii grupurilor de comando sunt antrenaţi să-şi lichideze ţintele cu două împuşcături în cap, în suită rapidă, procedeu numit „double tap“. Dar O'Neill a tras un glonţ în plus şi îşi aminteşte şi acum sunetul celor trei împuşcături. La o întâlnire secretă cu rudele unor victime ale atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 la World Trade Center, la New York, el a încercat să explice de ce a procedat aşa. 

„Cred că am tras de trei ori ca să fie cu noroc...sau din precauţie“, a declarat O'Neill, replică urmată de un cor de râsete în surdină. El a realizat importanţa celor întâmplate, abia după câteva minute, pe când mânca un sandviş în timp ce păzea cadavrul lui bin Laden. „Şi cum stăteam aşa, mâncând din sandviş, am realizat că tocmai îl ucisesem pe fiul de căţea“.

[<a href="//storify.com/elenadumitru/omul-care-l-a-ucis-pe-osama-ben-laden" target="_blank">View the story "Omul care l-a ucis pe Osama ben Laden" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite