Eurovision 2012, clasare mediocră a românilor
0În ciuda cotei destul de bune la casele de pariuri, Mandinga s-a clasat doar pe locul 12 în finala Eurovision, destul de aproape însă de top 10, în care Elena, solista trupei, spera să ajungă.
Suedia a confirmat aşteptările specialiştilor de dinainte de finala Eurovision. Loreen, cu piesa „Euphoria", a câştigat detaşat. În schimb, pronosticurile care plasau România în primele şase locuri ale clasamentului au fost contrazise de realitate, Mandinga nereuşind să intre nici măcar în top 10.
Locul 12 obţinut de români a adus multă tristeţe în rândul membrilor trupei. Emoţiile din Camera Verde au fost mari, iar regretul lor se îndreaptă în primul rând către cei pe care i-au reprezentat, către românii din toată Europa, după cum au declarat artiştii la aflarea rezultatelor. Şi ei au fost surprinşi că, în ciuda reacţiilor pozitive la piesa interpretată.
Locul 2 la capitolul pop-dance
Elena a mulţumit pentru susţinere şi „celor care ne-au susţinut, votat, dar şi celor care ne-au criticat".
„Ne pare rău că nu am reuşit să aducem un loc mai bun pentru ţara noastră, dar Dumnezeu ne este martor că am muncit enorm şi că ne-am dedicat integral acestui concurs, alături de echipa TVR. Noi am oferit tot ceea ce am avut mai bun pe scenă. Am fost felicitaţi de ceilalţi concurenţi, de jurnalişti şi chiar de oameni care ne-au oprit la hotel, după finală", a declarat solista pentru Agerpres.
Alex, unul dintre colegii de trupă, a completat-o afirmând că „indiferent de rezultatul final, aceasta este o experienţă importantă, care ne-a făcut pe toţi oameni şi artişti mai buni".
Acordeonistul Omar susţine că a realizat că succesul unei piese ca „Zaleilah", care este difuzată de ceva vreme în mai multe ţări din Europa, şi se bucură de o imensă atenţie pe YouTube, nu înseamnă un succes garantat şi într-o competiţie precum Eurovision.
În ciuda rezultatului obţinut, el priveşte optimist în viitor. „Dacă ar fi după mine, noi am mai intra şi altă dată în cursa pentru Eurovision. Este o experienţă unică", afirmă acesta.
Despre un insucces al românilor la Eurovision 2012 nu se poate vorbi însă, dacă e să privim înapoi cu un an. Locul 12 este mai sus cu patru poziţii decât clasarea de anul trecut, locul 16.
Un dezavantaj al trupei Mandinga l-a reprezentat şi faptul că ediţia din acest an a fost dominată de femei. Voci puternice, precum cele ale participantelor din Albania, Spania, Macedonia, Suedia, Azerbaidjan, Franţa, Ucraina, Bosnia şi Herzegovina, Cipru, Grecia, Islanda sau Italia au fost concurentele directe ale Elenei.
Din acest punct de vedere, Elena Ionescu s-a impus în faţa unora dintre ele, clasându-se înaintea Ucrainei (locul 15), Greciei (17), Macedoniei (13), Ciprului, (16) sau Franţei (22).
Între piesele pop-dance intrate în concurs, România s-a situat pe locul 2, fiind surclasată doar de Loreen din Suedia cu „Euphoria". Nu trebuie uitat că Eurovision este şi un concurs al compozitorilor, iar un amănunt interesant este faptul că cel care a compus piesa câştigătoare „Euphoria", Peter Boström, este şi compozitorul piesei „Stay" cu care Norvegia s-a clasat din păcate pe ultimul loc.
Competiţie urmărită cu interes
Aproape 2,3 milioane de români, dintre care aproape 1,5 milioane din mediul urban, au urmărit în direct la TVR 1 piesa „Zaleilah". În fiecare minut, la TVR 1 s-au uitat 1,64 milioane de români, dintre care 1,13 milioane din mediul urban.
Postul public a avut o audienţă de aproape trei ori mai mare decât următorul clasat, atât la nivel naţional (locul 2 a fost ocupat de ProTV), dar şi în clasamentul urban (Antena 1).
Vârful de audienţă a fost înregistrat la ora 23.09, când pe scenă evolua Mandinga: 2,29 milioane de români erau în faţa televizoarelor, dintre care 1,4 milioane din mediul urban. Astăzi, Elena şi Mandinga ar trebui să sosească pe Aeroportul „Henri Coandă" la 9.15.
2,29 de milioane de români au urmărit la TVR 1 prestaţia trupei Mandinga pe scena din Baku.
„Zaleilah" între „talmeş-balmeş global" şi un „imn clasic de vară"
Prestaţia României la ediţia din acest an a Eurovision a fost urmată de reacţii dintre cele mai diverse. Unii reprezentanţi ai presei internaţionale au criticat piesa, în timp ce alţii au lăudat spiritul jovial al acesteia.
„The Daily Telegraph" a comentat prestaţia României raportându-se la reprezentantul Marii Britanii, Engelbert Humperdinck. Astfel, ei au lăudat faptul că melodia a fost foarte ritmată. „USA Today" a mulţumit trupei Mandinga pentru că a avut „milă" de telespectatori şi că a înviorat atmosfera la jumătatea finalei, apreciind instrumentele diverse, garderoba extravagantă şi frumuseţea Elenei Ionescu.
În timpul competiţiei, jurnaliştii de la „Wall Street Journal" au susţinut România. „Pentru cei care nu suportă baladele de la Eurovision, acesta este antidotul perfect. Un imn clasic de vară şi de plajă. Un grup de şapte membri, Mandinga, care au şi cimpoaie.
România nu a câştigat niciodată. Se poate întâmpla acum?". În schimb, Associated Press a criticat piesa noastră înainte de finală, catalogând-o drept un „talmeş-balmeş" global, o adunătură de trompete cubaneze, salsa şi cimpoaie, combinate cu ritmuri balcanice.
La fel şi foştii reprezentanţi ai României la Eurovision, care au păreri împărţite. Astfel, Mihai Trăistariu, cel care s-a clasat pe locul 4 la Eurovisionul din 2006, cu piesa „Tornero", a avut cuvinte de laudă pentru Elena şi trupa Mandinga.
„Eu am văzut şi finala românească şi de acolo nu puteai să alegi altceva. Elena a cântat bine aseară. La Eurovision nu merge doar să cânţi bine. Contează enorm să vii şi cu ceva şoc. Mie mi-ar fi părut rău să câştige reprezentantele din Rusia. Dacă nu câştiga Suedia, eram supărat. României eu nu am ce să-i reproşez, dar la capitolul spectacol nu am avut nimic, a fost ceva comun", a declarat solistul pentru postul de televiziune Realitatea TV.
Marcel Pavel, care a participat la Eurovision în 2002, împreună cu Monica Anghel, cu piesa „Tell Me Why", a fost categoric încă de dinaintea începerii concursului.
„«Zaleilah» este o piesă cu influenţe orientale, la fel ca majoritatea melodiilor compuse de Costi Ioniţă. Pot spune că nici de data aceasta nu s-a dezminţit Costi! Apropo, nu o văd, sincer, între primele cinci ale Europei. Poate mă înşel, dar nu cred. În rest, trupa este una bună, băieţii de la instrumente sunt foarte pricepuţi, însă sunt convins că emoţiile o vor face pe Elena să clacheze. Fata este frumoasă, se mişcă bine, dar să fim sinceri, nu are voce!", a declarat acesta.
"«Zaleilah» este o piesă cu influenţe orientale, la fel ca majoritatea melodiilor compuse de Costi Ioniţă. Fata este frumoasă, se mişcă bine, dar, să fim sinceri, nu are voce!"
Marcel Pavel solist
"Eu am văzut şi finala românească şi de acolo nu puteai să alegi altceva. Elena a cântat bine, dar la Eurovision nu merge doar să cânţi bine. Contează enorm să vii şi cu ceva şoc. "
Mihai Trăistariu solist
Scandal în familie
Se pare că problemele personale au dat-o peste cap pe solista Mandinga. Mama ei, Constantina, a declarat pentru „Click" că fata ei ar fi virgină. „Toată lumea spune că fata mea are un iubit.
Da, are un prieten, Marian, şi se înţeleg foarte bine, dar nu e şi iubitul ei. Iubit înseamnă altceva, să te gândeşti la măritat sau să te tăvăleşti prin cearşafuri. Or, fata mea nu face aşa ceva!", a spus mama solistei. Iubitul acesteia, Marian Duţă, cameraman la emisiunea „Neatza cu Răzvan şi Dani", ar fi sunat-o înainte de finală pentru a-i cere explicaţii.
Discuţia aprinsă ar fi lăsat-o pe Elena în lacrimi, aceasta făcând o criză de nervi, potrivit „Libertatea". După convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Marian Duţă, Elena a sunat-o furioasă pe mama ei, cerându-i explicaţii.