Eliberarea înainte de termen a lui Liviu Dragnea, amânată pe 26 mai. Fostul lider PSD nu are avocat - UPDATE
0Cererea de liberare condiţionată a lui Liviu Dragnea a fost strigată miercuri, la ora 10.50, la Tribunalul Bucureşti, însă cauza a fost amânată pentru 26 mai, din cauza problemelor medicale ale avocatei Flavia Teodosiu. Curtea de Apel Bucureşti va judeca pe 25 mai cererea de strămutare a procesului de la Tribunalul Bucureşti
UPDATE ora 11.05: Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat pe data de 26 mai, ora 9.00, după ce avocata fostului lider PSD nu s-a prezentat din motive medicale. Astfel, contestaţia formulată de Liviu Dragnea împotriva deciziei prin care Judecătoria Sectorului 5 i-a respins cererea de liberare condiţionată urmază a fi judecată săptămâna viitoare, la o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti va lua în discuţie cererea de strămutare a procesului de la Tribunalul Bucureşti la o instanţă egală în grad. Dacă cererea de strămutare va fi admisă,procesul de pe rolul Tribunalului va rămâne fără obiect. Dacă cererea va fi respinsă, instanţa va putea să ia în dezbatare cererea de liberare a fostului şef PSD în ziua următoare, 26 mai.
Din ce motiv nu are avocat Liviu Dragnea
Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a lipsit şi ieri de la procesul de perolul Curţii de Apel Bucureşti, acolo unde urma să se judece cererea de strămutare. Lipsa de apărare a lui Liviu Dragnea de la termenul de astăzi, coroborată cu faptul că procesul de strămutare se va judeca săptămâna următoare, ar putea fi două motive pentru amânarea cauzei.
Liviu Dragnea cere strămutarea procesului prin care a atacat decizia de respingere a cererii de eliberare condiţionată de la Tribunalul Bucureşti la o instanţă egală în grad. Fostul lider PSD ar fi solicitat strămutarea de la Tribunalul Bucureşti pe motiv că judecătorii de acolo au protestat împotriva legilor Justiţiei promovate pe vremea lui.
Una „caldă” şi una „rece” pentru fostul lider PSD
Fostul lider PSD a primit, luni, o lovitură de la DNA şi a reputat o victorie împotriva Penitenciarului Rahova, cu 48 de ore înainte ca Tribunalul Bucureşti să dezbată contestaţia formulată de către apărătorii lui împotriva deciziei prin care i s-a respins cererea de liberare condiţionată.
Procurorii anticorupţie au decis să-l trimită în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul în care este acuzat de trafic de infuenţă în legătură cu întâlnirea pe bani cu fostul preşedinte al SUA, Donald Trump. În aceeaşi zi, Judecătoria Sectorului 5 i-a dat câştig de cauză în procesul împotriva Penitenciarului Rahova.
Liviu Dragnea a pierdut, pe 27 aprilie, procesul pe fond în care solicita liberarea condiţionată după executarea a 2/3 din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni la care a fost condamnat în Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Instanţa a stabilit că fostul şef a PSD trebuie să stea încă 2 luni în puşcărie până la posibilitatea reiterării cerereii, însă decizia nu este definitivă.
Procuror: „Să îşi asume condamnarea!”
„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021”, se arată în minuta Judecătoriei Sectorului 5.
Procurorul a cerut ca fostul şef al PSD să mai stea 6 luni după gratii, arătând că, până în prezent, scopul pedepsei nu a fost atins.
„Petentul Liviu Dragnea nu a dat dovezi de îndreptare. Ar trebui ca instanţa să se raporteze la persoana condamnatului, nu la nişte criterii abstracte. Se cunoaşte că persoana condamnată are o educaţie - spunem noi înaltă -, deci conduita lui in penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educaţie precară. Faptul ca acesta consideră că pedeapsa e injustă, politică, denotă ca nu şi-a schimbat atitudinea. Atâta timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării si se invocă imixtiuni politice este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedeapsa nu şi-a atins scopul”, a declarat procurorul de şedinţă.
Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a arătat că fostul lider PSD întruneşte toate condiţiile prevăzute de lege şi că „Parchetul i-a pus în gură lucruri pe care nu le-a spus”.
„A participat la programe educaţionale, iar Comisia reţine că, în general, a avut un comportament pozitiv şi o singură sancţiune, ulterior anulată. A achitat prejudiciul (…) Ce altceva ar fi trebuit să facă?”, a întrebat retoric avocata lui Liviu Dragnea.
„Să îşi asume condamnarea”, a răspuns, scurt, procurorul.
Cum a reacţionat Liviu Dragnea
În ultimul cuvânt, Liviu Dragnea s-a făcut că nu aude acestă ultimă parte a dezbaterii.
„Îmi pare rău că nu am auzit ce a spus Parchetul. Am stat destul în penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate, din contră, pot să fac bine în societate. Dumneavoastră apreciaţi asupra oportunităţii eliberării”, i-a spus Dragnea judecătoarei.
Pedeapsa la care a fost condamnat Liviu Dragnea însumează 1.277 de zile de detenţie, iar abia în toamna acestui an ar executa 2/3 din pedeapsă, adică 851 de zile.
Cu toate acestea, fostul lider PSD a obţinut zile-câştig prin muncă (3 zile executate la 1 zi de muncă), astfel încât Comisia de liberări conditionate a Penitenciarului Rahova i-a dat aviz pozitiv pentru a ieşi mai devreme din închisoare. Acum, lui Liviu Dragnea nu-i mai rămâne de făcut decât să-i convingă şi pe judecători: două instanţe de judecată trebuie să confirme cererea de liberare formulate de fostul lider PSD.
Pe data de 21 aprilie, Liviu Dragnea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de liberare condiţionată a Penitenciarului Rahova, ceea ce echivalează cu o „undă verde” din partea unităţii de detenţie pentru ca fostul şef al PSD să iasă din puşcărie înainte de termen. Dragnea va trebui, însă, să convingă două instanţe de judecată.
Decizia Comisiei de liberare condiţionată înseamnă că zilele de muncă şi conduita pe care fostul lider PSD a avut-o în puşcărie au contribuit la diminuarea pedepsei, iar Liviu Dragnea a ispăşit fracţia de 2/3 din condamnare, astfel că poate fi pus în libertate.