E masculinitatea toxică a lui Andrew Tate o reacție la feminism?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrew Tate, un misogin declarat, își închipuie că îi salvează pe băieți de societatea „woke”, în timp ce feminismul este criticat deoarece ar contesta rolurile tradiționale ale femeii și bărbatului, argumentează Halima Jibril, o cercetătoare care trăiește în Marea Britanie, pe site-ul cultural „Dazed”.

Andrew Tate a rămas în arestul Poliției FOTO Profimedia
Andrew Tate a rămas în arestul Poliției FOTO Profimedia

Cazul influencerului american de origine britanică Andrew Tate, arestat alături de fratele său în România într-un dosar de viol și trafic de persoane, a suscitat discuții aprinse pe internet - dar dacă unii au salutat săltarea lui, făcând speculații privind vinovăția lui și infracțiunile pe care le-ar fi săvârșit, alții s-au întrebat cum a ajuns să capete atâta notorietate o persoană cu asemenea convingeri.

Tate promovează prin clipuri sexiste o formă tradițională de masculinitate, argumentând că bărbații sunt meniți să protejeze, să întrețină familia și să fie capii familiei, în timp ce sarcina femeilor este să fie supuse și să se îngrijească de nevoile lor.

Bărbații care gândesc ca Tate cred că asta e ordinea firească a naturii pe care o ideologie precum feminismul și-a propus să o distrugă, iar ei nu fac decât să riposteze, scrie Halima Jibril.

Majoritatea celor care îl urmăresc pe Tate pe rețele sociale sunt bărbați tineri care cred că se regăsesc în ceea ce spune - cu bună știință influencerul exploatează temerile și nesiguranța unei generații de tineri care privește peisajul social în schimbare drept un atac la adresa masculinității lor.

În 2022, Andrew Tate, un american născut la Luton (Marea Britanie) era printre cei mai căutate figuri publice pe Google. El a fost interzis anul trecut de pe platformele Facebook, Instagram și You Tube din cauza comentariilor sale misogine (comparațiile femeilor cu animalele de companie și copii, discuțiile despre utilizarea femeii ca și cum ar fi proprietatea cuiva și argumentele că victimele violului poartă o parte din vină). Susținătorii săi au reacționat inundând rețelele sociale cu cele mai dure clipuri ale sale pentru a maximiza numărul de interacțiuni - așa a ajuns printre cele mai prolifice figuri pe Tik Tok, cu un hashtag adunând peste 400 de milioane de vizualizări.

Pe 29 decembrie, după un schimb de replici cu activista de mediu Greta Thunberg pe Twitter, Tate și fratele lui au fost arestați, în urma acuzației că au folosit metoda loverboy pentru a momi femei să vină în România ca apoi să le forțeze să producă clipuri pornografice pentru platforme de adulți.

Într-un mesaj pe Twitter șters între timp, poetul Joseph Massey a făcut afirmația că „bărbații de genul lui Andrew Tate nu ar fi apărut dacă bărbații nu ar fi ajuns demoralizați, disprețuiți și dezorientați despre ce este și ce nu este masculinitatea”.

„Mulțumiri feministelor pentru haosul pe care l-ați creat”, a scris el.

Cum se poate explica ascensiunea lui Tate?

Într-un articol apărut în octombrie 2022, într-o revistă studențească din SUA, Jasneh Sasan a sugerat că „Tate a apărut ca rezultat al feminismului modern extrem” - pe măsură ce feministele au continuat să îi discrediteze pe „bărbații heterosexuali, albi, creștini”, acești bărbați au fost puși în fața a două opțiuni: fie să susțină feminismul, fie să îl respingă.

În august, Daisy Cousens, comentator politic la Sky News, a obserbat că „nu este deloc surprinzător faptul că tinerii bărbați gravitează în jurul lui [Tate] în condițiile în care societatea a petrecut decenii demonizând masculinitatea și dând vina pe genul lor pentru toate relele societății".

Reacția autoarei la această narațiune a fost să se întrebe cum ar putea fi Andrew Tate o creație a feminismului - pe care activista americană cunoscută ca Bell Hooks a definit-o ca „mișcare de a pune capăt sexismului, exploatării și opresiunii”.

Așadar, cum ar putea feminismul, o armă împotriva nedreptății, să creeze ceea ce combate?”, scrie Halima Jibril.

Potrivit comentatoarei în domeniul culturii și autoarei de eseuri video Alice Cappelle problema privind măsura în care feminismul „creează” influenceri misogini precum Andrew Tate este destul de complicată.

„Credința că manosfera (forumuri pentru bărbați-.n,red) și influenceri ca Andrew Tate sunt produsul feminismului este tehnic adevărată”, spune Cappelle. „În anii 1990, jurnalista Susan Faludi, în cartea sa «Backlash: The Undeclared War Against American Women», a arătat că progresele în direcția egalității de gen și promovarea drepturilor femeilor au fost întâmpinate sistematic cu o reacție de la moderată la intensă. Nimic nu s-a schimbat. Tate întruchipează adeptul cel mai reacționar a ceea ce eu văd ca fiind reacția conservatoare post-MeToo."

În noiembrie 2022, Global Boyhood Initiative a lansat primul său raport privind starea băieților din Marea Britanie - scopul acestuia a fost să promoveze masculinitatea pozitivă și să constiuie un răspuns cu sens la natura diversă a experiențelor.

Raportul a constatat că băieții suferă - dar nu din cauza feminismului, ci din cauza masculinității patriarhale, care îi deconectează de emoțiile lor și îi educă în violență.

Laura Bates a explicat pentru „The Guardian” că raportul a subliniat importanța „contestării violenței masculine și a misoginiei, încurajării diferitelor tipuri de masculinitate și considerării femeilor ca fiind aliați. Toate acestea contribuie la o mai bună sănătate mintală și la îmbunătățirea rezultatelor școlare în rândul băieților".

Potrivit autoarei, feminismul este o soluție salvatoare nu doar pentru femei, ci pentru toată lumea care suferă de pe urma oprimării patriarhale.

„Feminismul este o politică a dreptății, și nu există dreptate fără iubire”, scrie autoarea.

„Andrew Tate este un simptom al unei generații de bărbați nemulțumiți, dar feminismul este leacul, nu boala. Astfel că, în timp ce feminismul este, din punct de vedere tehnic, motivul pentru care Andrew Tate există, este, totodată, motivul pentru care oameni ca el vor dispărea. Capelle o spune cel mai bine: «femeile, feministele, mamele, surorile, prietenele, soțiile au întins în mod constant o mână bărbaților pentru a-i ajuta să depășească stereotipurile de gen reducționiste. Feminismul nu a fost niciodată doar despre femei. Este un proiect social, o viziune pentru o societate în care oameni ca Andrew Tate vor deveni în mod natural irelevanți», conchide cercetătoarea Halima Jibril, într-un editorial publicat de platforma culturală „Dazed”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite