Dosarul Revoluţiei: Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenţiei militare din URSS, dar faptele s-au prescris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Procurorii militari care au trimis în instanţă Dosarul Revoluţiei din 1989 îi acuză pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan şi generalul Nicolae Militaru de trădare pentru că au solicitat intervenţia militară din partea Uniunii Sovietice, potrivit rechizitoriului.

Procurorii arată însă că faptele de trădare s-au prescris. În acelaşi dosar, procurorii i-au trimis în judecată pe Iliescu şi Voican Voiculescu pentru crime împotriva umanităţii, fapte care nu se prescriu. 

Procurorii mai susţin că gruparea Iliescu s-a constituit după 1968 ca ”o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS”, arată g4media.ro

Sefului statului major al armatei, generalul Ştefan Guşă, şi seful statului major al trupelor de grăniceri, colonelul Petre Geantă, s-au opus solicitării. Ulterior au fost retrogradaţi şi trimişi în unităţi militare din afara Bucureştiului.

Potrivit procurorilor, anunţul privind solicitarea intervenţiei militare a URSS a fost făcut la TVR, pe 23 decembrie, la ora 10.30 dimineaţa. Procurorii susţin că, dat fiind că TVR era sub control militar, iar armata era sub controlul grupării conduse de Ion Iliescu, membrii acestei grupări sunt cei care au luat decizia de a chema trupele sovietice, masate la graniţa de est a României.

„La fel de clar este şi faptul că prezenţa trupelor sovietice pe graniţa de Est, nu a fost o întâmplare, ca urmare a unui anunţ întămplător al TVR. Este mai presus de orice dubiu faptul că această prezenţă a fost posibilă pentru că a existat în prealabil o solicitare în acest sens, venită de la vârful puterii politico-militare a României. Totuşi, a lipsit acordul din partea persoanei abilitate – generalul (…) (Ştefan Guşă – n.red.)”, arată procurorii în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că, ulterior Revoluţiei, toţi cei din reţeaua Iliescu au negat constant faptul că ar fi chemat trupele sovietice şi au încercat să-şi ascundă filosovietismul, dar şi colaborarea cu serviciile secrete ale URSS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite