Dosarul Institutul Pasteur, îngropat la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA trenează de patru ani ancheta referitoare la modul în care a fost împroprietărit Institutul Pasteur cu 19 hectare de teren, care aparţineau Armatei. Între timp, institutul, deţinut în prezent de firma medicului veterinar Sorin Paul Stănescu, a intrat în faliment din cauza datoriilor.

Dosarul „Afacerea Pasteur” zace în sertarele procurorilor anticorupţie încă din 2009, fără a fi soluţionat. Surse judiciare au precizat pentru „Adevărul” că din dosarul penal nr.140/P/2009 a fost disjunsă o altă cauză, care are ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi corupţie. Aceste fapte ar fi fost comise în urma reconstituirii dreptului de proprietate şi de punere în posesie a Institutului Pasteur, în cursul anilor 2005-2007, pentru terenul din sectorul 6 al Capitalei revendicat de Armată. În afacere au fost implicaţi Cristian Poteraş, primarul sectorului 6 de la acea vreme, omul de afaceri Sorin Stănescu, cel care controlează institutul prin firma A&S International 2000 SRL şi finul său, Bogdan Georgescu, fost şef al pieţelor din Sectorul 6, plecat din România în urmă cu mulţi ani şi stabilit în SUA.

Armata fluieră a pagubă

În 2007, Ministerul Apărării Naţionale a cerut să-i fie recunoscut dreptul de administrare asupra unui teren de aproximativ 194.000 de metri pătraţi, din cartierul Ghencea, care-i fusese atribuit prin jurnalul Consiliului de miniştri nr. 49/16 ianuarie 1913. Prin acest document, statul aprobase ca 550 de hectare de teren „să fie pusă la dispoziţiunea Ministerului de Războiu, spre a servi pentru exerciţii militare trupelor din garnizoana Bucureşti”. Numai că 19,4 hectare din acest teren fusese deja incluse în patrimoniul Institutului Pasteur, după ce acesta a fost privatizat.

Oficialii Armatei s-au sesizat la sfârşitul lui 2007, după ce imobilul a fost vândut în “suveică”. În urma acestei afaceri, Bogdan Georgescu a făcut un profit de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Suveica imobiliară

În noiembrie 2006, Comisia pentru aplicarea Legii Fondului Funciar din Primăria Capitalei a validat decizia comisiei similare din Primăria Sectorului 6 de punere în posesie a Insitutului Pasteur pe terenul din Ghencea, în compensaţie pentru alte suprafeţele.

La scurt timp, reprezentanţii institutului au vândut dezvoltatorului imobiliar Sten Consulting suprafaţa de 14 hectare, contra sumei de 15,9 milioane de euro. Ulterior, Sten Consulting a mai vrut să cumpere de la Pasteur alte 2,5 hectare de teren în vecinătate, lot care asigura deschiderea la calea de acces. Terenul a fost vândut însă firmei Highstown România SRL, controlată de Bogdan Georgescu, cu doar 2,8 milioane de euro. Şase zile mai târziu, la 20 decembrie 2007, Georgescu l-a revândut firmei Sten Consulting cu 7,45 milioane de euro.

Ancheta iniţiată de DNA a stabilit că tranzacţiile în urma cărora Institutul Pasteur a pierdut 4,65 milioane de euro s-au derulat legal. Ulterior, dosarul a fost disjuns, fiind suspiciuni că Institutul Pasteur a fost împroprietărit ilegal cu terenul Armatei. Această anchetă trenează însă din anul 2009.
Sorin Stănescu nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza punctul de vedere cu privire la ancheta penală.

Privatizare dubioasă

Privatizat în anul 2000, Institutul Pasteur a făcut obiectul unui dosar penal la DNA cu privire la modul în care a fost înstrăinat. Fondat în 1895 în Cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, prestigiosul institut a fost vândut de Administraţia Domeniilor Statului (ADS), fără licitaţie, în ultima parte a mandatului ministrului de atunci al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, către firma A&S International 2000, controlată de Sorin Stănescu. Tranzacţia a fost extrem de păguboasă pentru stat, ADS vânzând o instituţie strategică, cu un patrimoniu considerabil, pentru o sumă foarte mică.

Potrivit unui raport de control al Ministerului Agriculturii, emis ulterior, privatizarea a fost ilegală. Astfel, la momentul vânzării, A&S International 2000 se afla în litigiu cu ADS şi datora statului aproape un milion de lei. Mai mult, se arată în raport, reprezentanţii A&S International 2000 au declarat în fals că firma nu are datorii către ADS.

Institutul Pasteur, pus pe butuci

Plin de datorii, în aprilie 2013, Institutul Pasteur a cerut insolvenţa, într-un dosar deschis pe rolul Tribunalului Bucureşti. La masa credală s-au înscris nu mai puţin de 37 de societăţi la care compania este datoare.  Printre acestea, se numără câteva care aparţin chiar lui Sorin Stănescu, proprietarul institutului: A&S International 2000 SRL, Pasteur Filiala Filipeşti SRL şi Agrozootehnica Pietroiu SA.

Conform celor mai recente date de la Ministerul Finanţelor, compania avea în 2011 datorii totale de 12,6 milioane de lei şi creanţe de 16,9 milioane de lei. Ultimul bilanţ depus de Institutul Pasteur, cel pe anul 2012, indică pierderi totale de 32,8 milioane de lei (aproximativ 7,5 milioane de euro).
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite