Dosarul „Diplome de licenţă fără studii”: Trei inculpaţi arestaţi preventiv şi trei în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desinderea mascatilor la „Vasile Goldis”
Desinderea mascatilor la „Vasile Goldis”

Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în cazul a trei inculpaţi reţinuţi în dosarul "Diplome de licenţă fără studii", faţă de alte trei persoane reţinute fiind luată măsura arestului la domiciliu, a anunţat vineri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile faţă de informaticienii Viorel Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea, acuzaţi de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi faţă de Irina Monica Orăşan-Alic, cadru didactic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi trafic de influenţă, potrivit Agerpres.

De asemenea, instanţa a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile faţă de alte trei cadre didactice. Este vorba despre Lucian Păiuşan, acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă şi Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită.

O lucrare de licenţă: 500 de euro

Preţul unei lucrări de licenţă cumpărate de studenţi de la unii profesori de la universităţile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad costa între 500 şi 600 de euro şi conţineau inclusiv prezentări în format power point. Detaliile apar în dosarul „Diplome de licenţă fără studii” deschisă de procurorii din Parchetul General.  Ancheta vizează modul în care studenţii promovau examenele la mai multe materii şi examenele de licenţă pe parcursul anilor universitari 2015 - 2016 şi 2016 – 2017.

Este vorba de facultăţi cu profil medical. Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sau notele de la examene sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie. Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate.

Notele, modificate în sistem

Inedit în acest caz, unii studenţi primeau de la informaticieni universităţilor, prin sms, răspunsurile la testele grile de la examenele de an derulate on-line. „De asemenea, prin intervenţia informaticienilor în softurile universităţilor, răspunsurile date de studenţi la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obţină note cu care să poată promova examenele”, acuză procurorii.

Anchetatorii arată că în unele situaţii s-ar fi operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. „În ceea ce priveşte lucrările de licenţă, în schimbul unor sume de 500-600 de euro, acestea erau achiziţionate de studenţi direct de la profesori, în format electronic, conţinând inclusiv prezentări în format power point”, acuză procurorii. Au existat cazuri în care unii dintre studenţii străini au promovat examenele la unele materii, care au fost date în română, deşi nu cunosc această limbă. „În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei”, au arătat procurorii.

Cine sunt profesorii reţinuţi

În total, 36 de persoane au fost puse sub acuzare în acest caz: angajaţi şi studenţi din cadrul a două universităţi, precum şi absolvenţi ai aceloraşi universităţi. Cele şase persoane reţinute sunt patru profesori  -Lucian Păiuşan, Viorica Daniela Vincze-Iancsi, Olga-Domnica Moldovan şi doi infomaticieni Viorel-Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea. Acuzaţiile sunt de luare de mită şi complicitate la această infracţiune, fals informatic şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Medicul timişorean Emil Urtilă, fost preşedinte al „Societăţii Române de Chirurgie Oro – Maxilo - Facială”,  la locuinţa şi la clinica acestuia procurorii au găsit suma de 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, alţi trei profesori sunt cercetaţi sub control judiciar: Allberto-Radu Jipa, Laura Corina Nicolescu şi Ramona Gligor.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite