Dosarul Black Cube. Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, rămâne în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dnaiel Dragormir, fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI), suspectat că ar fi pus la cale şi ar fi plătit pentru hărţuirea şi denigrarea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, rămâne în arest preventiv.

UPDATE Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri ca Daniel Dragomir să rămână în arest preventiv. Soluţia este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

Fostul şef al Grupării Sectoare informativ-Operative din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism a SRI, Daniel Dragomir a ajuns după gratii pe 14 septembrie, deoarece ar fi pus la cale şi ar fi plătit pentru hărţuirea şi denigrarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi. 

Decizia de atunci a aparţinut Tribunalului Bucureşti, însă, nefiind definitivă, a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Împotriva acestuia au fost formulate nu mai puţin de şase capete de acuzare: constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Anchetatorii precizează că Dragomir, prin intermediul unei persoane, ar fi intrat în legătură cu un suspect din acest caz, reprezentant al companiei BlackCube, căruia i-ar fi împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Astfel, pe 1 februarie 2016 şi pe 16 martie 2016, Dragomir s-ar fi întâlnit în Bucureşti cu D.Z. Cu această ocazie, ei ar fi discutat de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

„În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, se arată în documentele anchetarorilor.

Ulterior, Ron Weiner ar accesar conturile de e-mail cu ajutorul datelor obţinute ca urmare a falsului informatic.

Anchetatorii precizează că datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein. 

Spionajul s-ar fi făcut dintr-un hotel din Capitală

„Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti”, mai arată DIICOT.

Ca urmare a operaţiunilor de pe 2 aprilie 2016, după ce Ron Weiner şi David Geclowicz au fost reţinuţi, Yossi Barkshtein, care ar fi venit în România în dimineaţa aceleaşi zile, nu ar mai fi reuşit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise. Mai mult, după ce a alfat de ancheta procurorilor români, el ar fi plecat din ţară în după-amiaza aceleaşi zile, ieşind pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, uşterior luând un avion către Londra.

„Astfel, inculpatul Dragomir Daniel  împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat”, se mai arată în documentul anchetatorilor.

Cine este Daniel Dragomir

Născut în august 1978 la Bacău, Daniel Dragomir a devenit locotenent colonel în rezervă al SRI la doar 35 de ani. După ce a fost pus pe liber, Dragomir a intrat în afaceri.

În 2013, el a preluat firma de publicitate Daiman Public Relations SRL din Bucureşti, prin intermediul Daiman Media SRL, redenumită în aprilie 2014 Peer House Communication SRL. Tot în aprilie 2014, Daniel Dragomir şi soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, şi-au cesionat participaţiile din Daiman Public Communication către ceilalţi asociaţi.

O altă afacere a lui Dragomir, demarată tot în 2013, a fost o agenţie imobiliară. Firma Emar Investment Group SRL i-a adus însă ghinion fostului sereist.

Anul trecut, Dragomir a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzaţia că a luat mită peste 2 milioane de lei de la omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

Daniel Dragomir este acuzat că a primit de la Ghaziri 374.078 de euro în contul soacrei sale şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa, în calitate de administrator al firmei Emar Investments Group. Cheltuielile cu înfiinţarea şi dotarea societăţii ar fi fost făcute tot de Ghaziri, inclusiv un autoturism Porsche Cayenne.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite