Doi ucraineni, principalii suspecţi ai măcelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Hriţcu este convins că mobilul crimei a fost jaful
Vasile Hriţcu este convins că mobilul crimei a fost jaful

Surse din rândul anchetatorilor susţin că cercetările preliminare s-au încheiat. Execuţia în stil mafiot a mamei şi fiicei din oraşul sucevean Siret a fost făcută de profesionişti, după cum arată indiciile de până acum.

Poliţiştii au restrâns aria căutărilor la doi suspecţi, cel mai probabil ucraineni. Valutistul Vasile Hriţcu (43 de ani) susţine că, înainte de a fi ucisă, soţia lui, Carmen (39 de ani), l-a anunţat că este căutat de două persoane din Ucraina.

Mai citeşte şi:

(UPDATE VIDEO) Vasile Hriţcu: "Poliţiştii au deja doi suspecţi şi mi-au spus că sunt şanse mari să-i prindă"

„M-a sunat nevasta că au venit două persoane să se intereseze de cursul valutar. Mi‑a spus că sunt două persoane care nu ştiu româneşte şi nu se poate înţelege bine cu ei în ucraineană. Atunci s-a închis telefonul. Ea nu era speriată", a declarat ieri bărbatul.

Vasile Hriţcu a fost dus de anchetatori în apartamentul în care au fost găsite împuşcate Carmen şi Raluca (6 ani).

„Nu ţineam bani mulţi în casă"

„Mai veneau oameni la mine, din când în când, să schimbe bani. Mi-au dispărut bani din casă, vreo 12.000-13.000 de euro. Ţinând cont că nu am făcut nimănui niciun rău şi nu am făcut nimic să fiu ameninţat, nu ştiu cine a făcut asta. Nu ştiu cine le-a dat pista că eu ţineam sume mari de bani în casă", a mai spus Vasile Hriţcu.

Bărbatul este convins că mobilul crimei a fost jaful. „Poliţiştii mi-au spus că sunt şanse să-i prindă. Mi-au spus că există deja doi suspecţi. Eu merg pe jaf", a declarat suceveanul.

Colegii fetiţei ucise, asistaţi de psiholog

Raluca Hriţcu (6 ani), împuşcată în cap în timp ce se uita la desene animate, a lăsat în urmă o mare de lacrimi nu doar printre rude, ci şi printre colegii de la grădiniţă.

Micuţii au fost consiliaţi ieri de un psiholog, chemat de educatoarea Doina Nanovschi. „Copiii m-au întrebat de ce nu mai vine Raluca la grădiniţă. Mi-au pus tot felul de întrebări pentru că au văzut la televizor ce s-a întâmplat şi nu înţeleg. A venit psihologul la grădiniţă pentru copii, dar şi pentru părinţi, pentru că şi ei trebuie consiliaţi", a spus educatoarea. Stăpânindu-şi cu greu lacrimile, femeia îşi aminteşte că Raluca era mereu în centrul atenţiei. „Era atât de sociabilă! Raluca era un copil frumos, un copil deştept", a mai spus Doina Nanovschi.

Cristian Hriţcu, băiatul de 14 ani din Siret care şi-a văzut mama şi sora împuşcate în cap, ar putea deveni ucigaş, avertizează psihologii.

„Copilul de 14 ani poate să cadă în depresie sau să ajungă să răzbune moartea mamei şi a surioarei lui. Depinde de ce fel de temperament are. Cert este că trebuie scos din mediul actual şi dus la psihoterapie, unde să fie ajutat să înţeleagă ce s-a întâmplat şi să accepte acest lucru", ne-a declarat Maria Ghircoiaş, psiholog la Spitalul de Copii Sf. Maria, din Iaşi.

Aceasta a precizat că şi colegii de grădiniţă ai Ralucăi Hriţcu sunt în pericol şi trebuie ajutaţi să înţeleagă ce s-a întâmplat.Carmen şi Raluca Hriţcu vor fi înmormântate mâine, la ora 12.00, în satul sucevean Bălineşti.

Familia Hriţcu, în jurul mesei: de la stânga la dreapta sunt Vasile, Elena Saviuc - cumnata lui Vasile, Carmen şi Raluca



5.000 de euro, preţul unei vieţi

Varianta asasinării la comandă a soţiei şi fiicei lui Vasile Hriţcu este credibilă pentru surse din lumea interlopă. Acestea susţin că modul de operare seamănă cu cel folosit de rackeţii din Ucraina şi Republica Moldova.

„De regulă, rackeţii ucraineni şi basarabeni au o pregătire militară în spate. Ei sunt foşti militari, luptători în Afganistan, foşti poliţişti sau poate chiar foşti angajaţi ai serviciilor secrete. Vă daţi seama că astfel de oameni lucrează pe sume mari", a declarat, pentru „Adevărul", un cetăţean basarabean stabilit în România.

„Un fost coleg de armată s-a ocupat o vreme cu aşa ceva. Am auzit că pentru un asasinat pretind cel puţin 5.000 de euro. Totul se face foarte discret, iar cel care comandă crima poate fi el următoarea victimă, dacă se apucă să vorbească. Cred că în cazul asasinatului din Siret suma a fost mai mare, pentru că de regulă nu se ucid copii", a precizat sursa citată.

Familia Hriţcu, în jurul mesei: de la stânga la dreapta sunt Vasile, Elena Saviuc - cumnata lui Vasile, Carmen şi Raluca

Oraşul traficanţilor de ţigări şi de mâncare

Contrabanda cu ţigări şi produse alimentare este principala ocupaţie a majorităţii localnicilor din Siret, micul oraş sucevean aflat la doar zece kilometri de graniţa cu Ucraina.

„Sunt persoane care se ocupă cu micul trafic de frontieră. Practic, din asta trăiesc. Aduc ţigări, dar şi alimente din Ucraina şi le vând în bazarul din Siret şi în cel din Suceava", a declarat Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Numai de la începutul acestei luni, grănicierii şi vameşii au confiscat aproape 62.000 de pachete de ţigări. „Confiscăm zilnic de la câteva sute la câteva mii de pachete, atât în trafic, cât şi la frontiera verde", a precizat Poroch.

Şi Vasile Hriţcu a fost amendat anul trecut, după ce poliţiştii au găsit în maşina acestuia 100 de pachete de ţigări. Unii cunoscuţi de-ai bărbatului spun că el aducea ţigări din Ucraina, pe care le depozita în apartament. „Soseau zi şi noapte la casa lui. Atunci când nu era el acasă, soţia era cea care se ocupa de afacerile familiei", a declarat Vasile Constantinovici, comerciant.

Ipoteză: carmen şi raluca, ucise de cămătari

Constantinovici este convis că asasinii sunt rackeţi din Ucraina, trimişi să se răzbune pe sucevean, care ar fi cerut ajutorul unor cămătari din Ucraina. Aceştia nu i-au oferit însă bani, ci mii de pachete de ţigări, urmând ca el să le îna­poieze o cantitate dublă ori banii aferenţi. Deoarece nu a mai reuşit să le dea banii înapoi, cămătarii ar fi pus la cala uciderea familiei sale.

Rackeţii nu împrumută bani, ci ţigări

„Cămătarii ucraineni nu îţi oferă niciodată bani, ci ţigări. Tu le iei şi apoi te descurci pentru ca după aia să le dai înapoi bani", a declarat Vasile Constantinovici.

Şi primarul din Siret, Adrian Popoiu, recunoaşte că traficul cu ţigări din Ucraina tulbură de mulţi ani liniştea micului orăşel de lângă graniţă.

„Din informaţiile pe care le am, problema reală este relaţia cetăţenilor cu ucrainenii de dincolo, care a lăsat nişte urme, adică datorii. Sunt sigur că nu este acesta un caz singular în oraş în care cineva împrumută banii de la cei de peste graniţă", a declarat Adrian Popoiu.

"Cămătarii ucrainieni nu îţi oferă niciodată bani, ci ţigări. Tu le iei şi apoi te descurci pentru ca după aia să le dai înapoi bani."
Vasile Constantinovici
comerciant

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite