DNA: Fostul prefect al judeţului Constanţa, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Adrian Nicolaescu a blocat o retrocedare cu acte în regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect de Constanţa Imagine: Adevărul
Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect de Constanţa Imagine: Adevărul

Fostul prefect al judeţului Constanţa, Adrian Viorel Nicolaescu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, după ce s-a opus, pe vremea când era în funcţie, retrocedării a 19 hectare de teren pe malul lacului Siutghiol, către o persoană care obţinuse imobilul în instanţă.

„În perioada martie 2016 – iulie 2017, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel, în calitatea menţionată mai sus, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege,  în sensul că ar fi făcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obţinuse anterior recunoaşterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafaţă de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanţa, pe malul lacului Siutghiol”, au reţinut procurorii în rechizitoriu. 

Terenul, evaluat la 6,4 milioane de euro

DNA arată că Adrian Viorel Nicolaescu ar fi privat persoana respectivă de dreptul său de proprietate, recunoscut de instanţa de judecată, asupra terenului respectiv, evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar şi de suma de 240.465 euro cuvenită pentru exproprierea unei părţi din acest teren. 

Procurorii spun că fostul prefect ar fi trebuit să valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat în mod nejustificat.

El trebuia să ia act, de îndată, de desfiinţarea titlurilor persoanei neîndreptăţite şi să emită titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv şi irevocabil instanţele de judecată.

În schimb, Nicolaescu ar fi împiedicat, pe toată durata mandatului său, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentaţiei, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu şi prin omisiunea intenţionată de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor.

Ar fi favorizat o persoană să deţină abuziv terenul

„Independent de cele prezentate mai sus, în anul 2011, Primăria municipiului Constanţa a expropriat cca 2,3 hectare din cele 19 hectare, proprietatea persoanei vătămate. Primăria a emis în acest sens o Hotărâre de Stabilire a Despăgubirilor prin care s-a dispus plata sumei de 240.465 euro către persoana care îşi va proba dreptul real asupra terenului expropriate”, se arată în comunicat. 

Persoana vătămată a aflat despre expropriere în anul 2015 şi s-a adresat Primăriei municipiului Constanţa cu o cerere de eliberare, în favoarea sa, a sumei de 240.465 euro. Suma nu a fost însă eliberată, întrucât persoana vătămată nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat.

„Precizăm că, până la terminarea mandatului de prefect al inculpatului, terenul în cauză s-a aflat în posesia unei persoane căreia instanţa de judecată i-a anulat toate titlurile de proprietate”, se mai arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite