DNA anchetează achiziţiile din timpul stării de urgenţă în 33 de dosare. Crin Bologa: „Ne asigurăm că bugetul nu este sifonat în buzunarele celor corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Un număr de 33 de cauze penale au fost deschise la DNA în perioada stării de urgenţă, în urma unor sesizări privind achiziţii publice, fiind vorba în special despre echipamente medicale neconforme sau cu preţuri exaggerate, a declarat procurorul şef al Direcţiei, Crin Bologa.

„Noi nu vânăm fapte de corupţie ca să bifăm statistici şi să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului, de luptă cu răspândirea virusului, ci exact dimpotrivă. (…) Ne asigurăm că aceste eforturi ale statului, ale sectorului sanitar îşi ating scopul şi că bugetul public nu este risipit , sifonat în buzunarele celor corupţi”, a declarat Crin Bologa într-o videoconferinţă de presă.

Ce tipuri de infracţiuni au intrat în vizorul DNA

Şeful DNA a explicat că în cauzele generate de pandemia de coronavirus sunt vizate două tipuri de infracţiuni de corupţie: infracţiuni săvârşite de către făptuitori, profitând de starea de urgenţă, şi infracţiuni privind limitarea şi prevenirea răspândirii bolii. 

„Din prima categorie fac parte infracţiuni surprinse în flagrant din perioada stării de urgenţă, unde inculpaţii au săvârşit faptele solicitând sume de bani în numerar crezând, probabil, că Direcţia Naţională Anticorupţie nu funcţionează în acestă perioadă. Infracţiunile din aceste dosare au avut ca obiect pretinderea sau primirea unor sume de banicuprinse între câteva zeci de mii de euro şi peste 1 milion de euro”, a declarat Crin Bologa.

Şeful DNA face referire la cazul poliţistului Marius-Aurelian Fleancu, cel care, delegat fiind să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar la Parchetul General, pretins în mod repetat suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz şi procurorul şef de secţie. Potrivit datelor prezentate de procurorul-şef al DNA în videoconferinţă, flagrantul a avut loc, iar anchetatorii i-au dat lui Fleancu suma cerută în euro şi în lei. Poliţistul a fost prins în momentul în care a cerut ca toţi banii să îi fie remişi în euro, spunând că „n-are ce face cu lei”.

Achiziţii de materiale de protecţie neconforme sau periculoase

În ceea ce priveşte a doua categorie de dosare în legătură cu pandemia, procurorul-şef al DNA a arătat că, în total, sunt în instrumentare 33 de dosare – in rem sau in personam – cu privire la aceste aspecte. 

„În a doua categorie de dosare în legătură cu pandemia provocată de coronavirus pot să vă aduc la cunoştinţă că la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate un număr de 33 de dosare penale, din care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze se efectuează cercetări şi în măsura în care activitatea de urmărire penală şi reglementările privind comunicarea publică o permit o să aducem la cunoştinţa publicului rezultatele noastre”, a declarat Crin Bologa.

Ca tipologii de anchete privind pandemic, şeful DNA menţionează: 

  • încălcarea prevederilor legale privind organizarea, atribuirea unor contracte  de achiziţii publice directe a unor  echipamente de protecţie (măşti, viziere, combinezoane, izolete şi alte materiale). 
  • achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în Uniunea Europeană. 
  • stabilirea centrelor de carantină şi repartizarea persoanelor în centrele de carantină.

Faptele de corupţie rămân fapte penale şi în pandemie

„Atragem atenţia că tratamentul penal al fraudelor în domeniul achiziţiilor publice în perioada stării de urgenţă are anumite limite inerente generate de derogările de la procedura achiziţiilor publice stabilite de Legea 98/2016, prevăzute de Decretul Preşedintelui nr. 195/2020, respevtiv faptul că autorităţile contractante pot achiziţiona direct materialele necesare (…) cu depăşirea pragului stabilit de Legea nr. 98/2016. De asemenea, în măsura în care identificăm încălcări ale legislaţiei secundare, intervine limita stabilită prin decizia CCR nr.405/2016care ne împiedică să considerăm fapta respectivă ca reprezentând un abuz în serviciu”, a declarat Crin Bologa. 

Şeful DNA spune că, în ciuda limitărilor ocazionate de starea de urgenţă, trebuie subliniat că orice fapte de corupţie, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă,  conflict de interese în legătură cu aceste achiziţii publice, abuzul în serviciu atunci când au fost încălcate dispoziţii legale, sunt şi rămân fapte penale. 

„Corupţia şi frauda în achiziţii efectuate în condiţii de pandemie nu sunt o  preocupare doar în România, ci şi sunt în toata lumea sub reflector, acolo unde există oameni şi companii care au înţeles să profite în mod nelegal de pe urma acestei pandemii, tragedii, iar riscul corupţiei reprezintă o piedică majoră în faţa eforturilor de rezolvare a acestei crize sanitare”, a declarat Crin Bologa. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite