Din ce cauze apare leşinul?
0
De cele mai multe ori, leşinul (pierderea temporară a cunoştinţei) este o consecinţă a unor dezechilibre pasagere, dar există şi cazuri când este determinat de boli. Învaţă să deosebeşti o situaţie gravă de una mai puţin complicată.
Leşinul apare mai des decât ţi-ai putea imagina, iar statisticile arată că cel puţin o treime din populaţie a trecut printr-un astfel de episod cel puţin o dată de-a lungul vieţii. În multe cazuri, leşinul nu este grav, chiar dacă manifestarea lui stârneşte îngrijorare.
Emoţiile puternice, o cauză
O persoană poate să leşine dacă suferă un atac de panică, dacă trece prin emoţii foarte mari, dacă suferă de anxietate sau de depresie. Aceste cauze sunt considerate de către specialişti reflexogene, cu o componentă psihogenă.
Explicaţia constă în faptul că emoţiile produc în corp hormonii de stres (adrenalina şi cortizolul) care, iniţial, aveau rolul de a menţine organismul în stare de alertă şi de a-l pregăti pentru luptă sau pentru fugă. Dar organismul nu face diferenţa între stresul necesar cândva supravieţuirii şi cel produs de emoţii.
Din acest motiv, o mare parte din cantitatea de sânge necesară organelor interne şi creierului este direcţionată sub influenţa acestor hormoni către muşchii braţelor şi ai picioarelor, necesari luptei şi alergării. Şi la nivelul creierului apar schimbări cauzate de emoţiile puternice.
Sângele din zona frontală a creierului, care asigură logica şi raţiunea, este direcţionat spre partea posterioară, care răspunde de instincte şi de reflexe. La omul modern, efectul direct al acestor reflexe de supravieţuire este prăbuşirea temporară a presiunii sângelui din vasele periferice. Creierul nu mai este oxigenat corespunzător şi apare leşinul.
Modificări în compoziţia sângelui

Pentru că vara, împreună cu transpiraţia, din corp se pierd şi minerale, leşinurile sunt mai dese şi survin din cauza modificării compoziţiei sângelui, ca urmare a unor carenţe. Frecvente sunt situaţiile în care lipotimia este cauzată de hipoglicemie (scăderea sub nivelul normal a concentraţiei de glucoză din sânge), hipoxie (dezechilibru care constă în scăderea cantităţii normale de oxigen din ţesuturi) şi hipoxemie (când scade cantitatea de oxigen la nivelul sângelui arterial, dar şi presiunea arterială).
Pentru a suplini pierderea mineralelor prin transpiraţie este recomandat consumul de apă minerală cu un conţinut adecvat de calciu, magneziu, sodiu şi de potasiu. Dieta este şi ea importantă, iar fructele şi legumele te pot ajuta, pentru că sunt o sursă bună de vitamine şi de minerale care hidratează şi remineralizează organismul.
Deosebeşte-l de sincopă
Leşinul presupune pierderea cunoştinţei pentru câteva secunde şi este anunţat de unele semne precum o stare generală de rău, vedere înceţoşată, ameţeli, transpiraţii reci, senzaţie de slăbiciune a picioarelor. Însă, dacă pierderea cunoştinţei se produce brusc, fără alte simptome, este vorba despre o sincopă.
Această stare este asociată cu un risc mare de traumatisme, fiindcă persoana în cauză nu are timp să realizeze că îi este rău şi că este necesar să se aşeze. Sincopele survin, de obicei, în două cazuri grave: în cazul accidentului ischemic tranzitoriu, care este produs de o insuficientă irigare a creierului cu sânge şi care poate precede atacul cerebral, şi în cazul tulburărilor de ritm cardiac, ce duc, de asemenea, la o slabă irigare a creierului.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist
medicină familie
competenţă apifitoterapie
Reflexoterapeut
Starea de leşin apare din cauza scăderii fluxului sanguin din creier. Poate surveni după o perioadă de înfometare sau pe fond emoţional (stres, emoţie puternică, situaţii limită). Leşinurile repetate pot ascunde afecţiuni precum: anemie, fluctuaţii de tensiune arterială, diabet prin hipoglicemie, sarcină extrauterină, intoxicaţii (cu alcool, medicamente, insecticide), boli cardiace, sindrom ortostatic (tensiune mică atunci când te ridici brusc în picioare) sau bronhopneumopatii obstructive cu insuficienţă respiratorie marcată. În cazul apariţiei stării de leşin, consultaţi medicul pentru a corecta deficienţele sau pentru a schimba medicaţia în cazul bolilor cronice.