DIICOT a primit 25 de cereri privind interceptările, în tot atâtea dosare aflate în cercetare sau în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DIICOT a primit 25 de solicitări de eliminare a interceptărilor SRI sau de a comunica ce serviciu a efectuat supravegherea tehnică, în tot atâtea dosare, aflate fie în cercetare, fie pe rolul instanţelor.

Anchetatorii DIICOT anunţă că la nivelul structurii centrale şi structurilor teritoariale s-au înregistrat 25 de solicitări făcute de apărătorii unor inculpaţi cercetaţi sau deferiţi justiţiei pentru înlăturarea interceptărilor SRI sau făcute de instanţe pentru a afla ce serviciu a făcut interceptările în dosarele respective.

La structura centrală a DIICOT sunt opt dosare în care s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate a interceptărilor SRI, dintre care trei sunt în faza de urmărire penală, unul în cameră preliminară şi celelalte patru se află în faza de judecată.

Alături de aceste cauze, a mai fost identificată încă una, repusă pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, pentru discutarea efectelor deciziei Curţii Constituţionale din 16 februarie.

Majoritatea solicitărilor de eliminare a interceptărilor SRI sau pentru aflarea serviciului care a făcut supravegherea tehnică în dosarele DIICOT nu au primit încă răspuns.

Într-un dosar al DIICOT Suceava - Biroul Teritorial Botoşani aflat în cameră preliminară s-au respins excepţiile invocate, s-a constatat legalitatea probelor şi s-a dispus începerea judecăţii.

Într-un alt dosar, al DIICOT Bacău, aflat pe rolul Tribunalului Bacău, s-a solicitat dezvăluirea serviciului care a făcut interceptările, însă instanţa a respins ca nefondată cererea şi a procedat la soluţionarea pe fond a cauzei.

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

Curtea a precizat, în motivare, că hotărârea se aplică şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor.

Astfel, s-a născut o adevărată controversă privind păstrarea interceptărilor SRI în dosarele în curs de judecată. Unele voci susţin că acestea ar trebui îndepărtate automat, în totalitate, în timp ce altele susţin că sunt probe obţinute legal, pe baza legii în vigoare la momentul respectiv, şi numai judecătorii urmează să decidă în privinţa păstrării sau eliminării acestora de la dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite