Ciucă, după atacul cibernetic care a afectat 18 spitale din țară: Vor mai exista. Instituţiile să ia măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Senatului României și șeful PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, 12 februarie, că momentan este foarte dificilă realizarea unui sistem integrat de protecţie cibernetică. După atacul cibernetic care a lovit, duminică seara spre luni, 18 spitale din țară, liderul liberarilor a atras atenția instituțiilor că astfel de atacuri vor mai exista.

Ciucă, după atacul cibernetic la MS: Avem nevoie de specialişti, de investiţii Foto: Arhivă
Ciucă, după atacul cibernetic la MS: Avem nevoie de specialişti, de investiţii Foto: Arhivă

"În acest moment, este foarte dificil să se realizeze un sistem integrat de protecţie cibernetică, motiv pentru care fiecare instituţie are obligaţia să-şi ia măsuri pentru protejarea propriilor sisteme. Ca atare, în momentul de faţă, există legislaţie în vigoare astfel încât fiecare instituţie să ia măsuri de protecţie proprie. Atacuri cibernetice cu certitudine vor mai exista. Este o dinamică a evoluţiei în domeniul cibernetic. Avem nevoie de specialişti, de investiţii în tehnologie", a afirmat Ciucă, la sediul PNL, întrebat ce se poate face în legătură cu astfel de atacuri asupra instituţiilor de stat.

Ministerul Sănătăţii a informat luni că în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic "masiv" de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS, în prezent fiind afectate 18 spitale, potrivit Agerpres

În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor pe care rulează sistemul informatic medical. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate. Incidentul se află sub investigația specialiștilor și cei ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. Activitatea medicală se desfășoară sub incidența limitărilor rezultate că efect al incidentului”, a precizat dr. Diana Bonto, purtător de cuvânt al SJUTGV.  

Reamintim că un atac cibernetic a avut loc pe 30 ianuarie și la Camera Deputaților. Hackerii au spart atunci baza de date a instituției și au furat date personale, inclusiv ale premierului Marcel Ciolacu, copii după acte de identitate și analize medicale. 

Potrivit unei declarații recente a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, atacul cibernetic a fost efectuat de o grupare de hackeri din afara ţării, care a fost identificată și care „va răspunde în faţa legii”.

Alex Panait, expert în securitate cibernetică, a declarat pentru „Adevărul” că site-ul CNAS și cel al Guvernului sunt următoarele instituții pe lista hackerilor.

Allianz Risk Barometer a atras atenția luna trecută că incidentele cibernetice, precum cel de tip ransomware, reprezintă o mare îngrijorare a companiilor la nivel global în 2024.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite