Deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu, cercetat sub control judiciar
0
Deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu a fost pus sub control judiciar de către procurorii anticorupţie. El este suspectat de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi de dare de mită.
Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, Cătălin Marian Rădulescu, în timp ce era deputat în Parlamentul României, s-ar fi ocupat de administrarea şi controlul societăţii S.C. Concordia CON. Strade S.R.L., „efectuând în acest sens operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia”.
„Concret, acesta s-a subrogat în drepturile şi obligaţiile administratorului de drept, manifestându-se totodată şi ca director general al societăţii”, au precizat anchetatorii.
Astfel, deputatul Rădulescu ar fi efectuat următoarele tipuri de operaţiuni, care intrau în sfera de competenţă a administratorului de drept / directorului general:
- ar fi semnat personal documente financiar – contabile şi juridice ale societăţii
- ar fi efectuat interviuri pentru angajarea personalului
- ar fi reprezentat societatea în relaţiile cu terţii, negociind în mod direct contracte de execuţie, de prestări servicii, contracte de execuţie lucrări în subantrepriză, acorduri de asociere, contracte de cesiune creanţă, respectiv lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor;
- ar fi supravegheat şi controlat în mod direct şi nemijlocit activităţile legate de procedurile de participare a societăţii la licitaţiile publice, precum şi activitatea lucrătorilor din cadrul serviciului financiar – contabil al societăţii, stabilind detalii legate de facturare, plăţi, garanţii bancare ş.a.;
- ar fi depus diligenţe de identificare a unor potenţiali clienţi sau oportunităţi de afaceri pentru societatea S.C. Concordia CON. Strade S.R.L. şi de recuperare a unor creanţe ale societăţii,
- s-ar fi deplasat la faţa locului, în cadrul procedurilor de execuţie a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, negociind şi recepţia lor.
„Spre exemplu, în exercitarea funcţiei de administrator de fapt şi director general de fapt al societăţii, Rădulescu Cătălin Marian a negociat şi a obţinut adjudecarea lucrării de asfaltare a unui centru comercial din Piteşti, semnând în acest sens un contract de execuţie din partea S.C. Concordia CON. Strade S.R.L. În cadrul negocierilor respectivului contract, în luna iulie 2013, deputatul Rădulescu Cătălin Marian i-a promis 10.000 de lei unei persoane, manager de proiect, pentru ca aceasta să nu ridice obiecţii privind execuţia lucrărilor de asfaltare”, au mai arătat procurorii anticorupţie.
Promisiunea respinsă ar fi fost reluată ulterior, la momentul semnării procesului verbal de recepţie, respectiv pe 27 august 2013. La acel moment, persoana însărcinată cu avizarea calităţii lucrării ar fi avut îndoieli cu privire la calitatea lucrării şi, pe cale de consecinţă, ar fi condiţionat semnarea procesului verbal de recepţie de reducerea devizului.
În acest context, deputatul Rădulescu ar fi reluat promisiunea iniţială privind oferirea sumei de 10.000 de lei, pentru ca funcţionarul să semneze procesul verbal de recepţie fără obiecţiuni (şi fără reducerea devizului). Funcţionarul ar fi refuzat din nou, motiv pentru care procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor a fost semnat cu reducerea devizului.
În perioada în care se află sub control judiciar, respectiv de pe 3 martie 2014 şi până la terminarea urmăririi penale, Rădulescu trebuie să respecte următoarele obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
- să nu părăsească ţara altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului
- să nu se apropie de denunţător, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;
- să nu exercite în continuare activităţi de administrator / director general / director al S.C. Concordia CON. Strade S.R.L.;
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Pe 3 martie 2014, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Cătălin Marian Rădulescu calitatea sa procesuală de inculpat şi luarea măsurii controlului judiciar.
Procurorii au făcut percheziţii la Concordia CON. Strade şi la locuinţa lui Rădulescu
Pe 17 februarie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii în Piteşti la locuinţa deputatului, dar şi la sediul S.C. Concordia CON. Strade S.R.L..
Într-o intervenţie telefonică de atunci, Rădulescu preciza că ştia de câteva zile că urma să fie făcute percheziţii, susţinând că nu are de ce să îi fie teamă şi adăugând: „Să le fie teamă altora de ce pot eu să spun”.
„Ştiu exact ce s-a pus la cale şi de către cine, chiar de vineri. Ei s-au dus acolo cu presa, a fost totul aranjat, ştiam de vineri că vor fi o mulţime de acţiuni împotriva mea. Nu vreau să comentez pentru că nu ar fi bine, până la urmă verifică o companie. Eu sunt unul dintre patroni, dar este un alt administrator, eu nu am administrat compania şi habar nu am ce se întâmplă în această companie”, a spus atunci deputatul PSD, susţinând că a fost ameninţat.
El a precizat că administrator al acestei firme este fratele său, care a fost chemat la acţiunea anchetatorilor.
Întrebat dacă îi este teamă, el a spus că nu are de ce să îi fie teamă: „De ce să îmi fie teamă? Nu mi-e teamă, să le fie teamă altora de ce pot eu să spun. Sunt medic de profesie şi toată viaţa mea am fost în slujba oamenilor. Nu îmi fac niciun fel de problemă”.
Întrebat de unde crede că vin ameninţările la adresa sa, el a spus: „Ameninţările pot veni din zona judeţului Argeş, ştiţi cum este acest judeţ (...) Suntem într-o ţară în care totul se face la comandă politică”.
Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, citat de Mediafax, că procurorii nu au descins şi la locuinţa sa, ci numai la sediul firmei de construcţii Concordia Con.Strade din Piteşti.
„Este o companie (Concordia Con.Strade -n.r.) care lucrează şi a câştigat numai licitaţii publice. (...) În Argeş am lucrat foarte puţin. Este un contract pe la Constanţa, mai sunt câteva contrcate. Din sute de licitaţii la care a participat în trei, patru ani de zile a câştigat trei sau patru licitaţii. În rest, a fost eliminată de pe locul întâi (...) Probabil aşa au învăţat unii şi alţii, că o competiţie politică înseamnă răzbunare, înseamnă acţiuni de genul ăsta, să trimiţi DNA-ul la companii să verifice lucrări şi chestiuni de genul ăsta. Asta au învăţat ei în Argeş, asta vor face totdeauna”, a spus Cătălin Rădulescu.
Cătălin-Marian Rădulescu a fost ales, în 2012, deputat în colegiul uninominal nr. 9 din Argeş.
El a mai fost deputat şi în perioada 1990-1992.
În 2005, el s-a înscris în PSD Argeş, iar în 2011 a fost ales vicepreşedinte PSD - diaspora şi Coordonator PSD - Republica Moldova.