Deputatul PSD Adrian Simionescu şi afaceristul Marian Fişcuci, ambii apropiaţi ai vicepremierului Dragnea, urmăriţi penal pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Adrian Simionescu şi omul de afaceri Marian Fişcuci au fost puşi sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar de corupţie în care prejudiciul adus statului se ridică la peste 5 milioane de lei. Cei doi sunt cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai vicepremierului Liviu Dragnea.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Adrian Constantin Simionescu, deputat în Parlamentul României şi administrator de fapt al societăţii comerciale Fan Speed Nikopole, a fost pus sub urmărire penală fiind acuzat de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală.

Marian Fişcuci, administrator al SC Proinvest SRL, este urmărit penal pentru evaziune fiscală, iar Florinel Marinaş, administrator al unei societăţi comerciale, este suspectat de complicitate la evaziune fiscală.

Anchetatorii precizează că în perioada 2012 – 2014, Marian Fişcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti. 

În acest lanţ economico - financiar, Fişcuci ar fi introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia i-ar fi fost livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

„Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care este şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare. După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L.”, au arătat procurorii.

Oamenii legii precizează că dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

„Schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de suspecţii  Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinevest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia”, potrivit DNA.   

În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele ar fi fost transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final.   

Tranzacţiile care erau realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare. 

Deputatul Simionescu ar fi controlat firma Fan Sped Nikopole

În cursul anului 2014, deputatul Adrian Constantin Simionescu, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, ar fi controlat întreaga activitate comercială a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole.

Potrivit datelor de la dosar, deputatul PSD ar fi realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul „de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului.

Până în prezent, procurorii au stabili că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 de lei.  

Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a creta statului un prejudiciu de 5.005.082 de lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind Marian Fişcuci.

UPDATE Deputatul Adrian Simionescu a plecat de la DNA după mai multe ore de audieri. La ieşire din sediul instituţiei acesta a precizat că a fost audiat de procurori şi că nu s-a formulat nicio acuzaţie împotriva lui. 

Mai mult, el a ţinut să precizeze în faţa presei că nu este implicat în nicio afacere ilegală, „mai ales în una cu bani negri”.

UPDATE Omul de afaceri Marian Fişcuci a părăsit sediul DNA fără a face declaraţii.

În acest caz, miercuri la primele ore ale dimineţii, jandarmii şi poliţiştii din trei judeţe, coordonaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins la zece adrese din Teleorman, Giurgiu şi Ilfov. În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

Concret, anchetatorii au făcut descinderi la societăţi comerciale şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie şi evaziune fiscală. 

Printre cei vizaţi de anchetă s-ar afla, potrivit unor surse judiciare, deputatul PSD Adrian Simionescu, dar şi mai mulţi oameni de afaceri, apropiaţi ai vicepremierului Liviu Dragnea. Printre aceştia din urmă se numără şi Marian Fişcuci, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Teleorman, fost secretar executiv al organizaţiei judeţene a PSD, cunoscut drept „mâna dreaptă“ a lui Liviu Dragnea. 

De altfel, DNA a descins ieri şi la firma Proinvest ce-i aparţine omului de afaceri. Mascaţii au luat la puricat birourile societăţii chiar sub ochii patronului. 

La rândul lui, parlamentarul Adrian Simionescu este suspectat de efectuarea unor acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, după cum au precizat sursele judiciare.

Circuitul evazionist

Mai exact, anchetatorii vizează activitatea unei societăţi comerciale care, în perioada 2012-2014 a efectuat operaţiuni economice ilegale. 

„Mai multe firme au achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la societăţi comerciale din afara ţării, care au fost livrate către beneficiari, respectiv firmelor din România, însă tranzacţia se efectua printr-o societate-fantomă din Bulgaria pentru a putea scăpa de plata TVA“, au explicat sursele citate. 

Astfel, o firmă din oraşul Alexandria şi una din Bulgaria ar fi realizat un circuit economico-financiar fictiv care a dus la prejudicierea statului român cu suma de un milion de euro.

Cine este Adrian Simionescu

Adrian Constantin Simionescu este deputat din anul 2012. În perioada 1996-1997 a fost viceprimar în Turnu Măgurele, iar între 2008-2009 a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. Acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001, ullterior trecând la PSD. În anul 2001 a fost numit vicepreşedinte al PSD Teleorman.

În anul 2006, Simionescu a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un bărbat şi-a pierdut viaţa, potrivit site-ului turnu¬custiri.ro. Potrivit aceluiaşi site, atunci Adrian Simionescu ar fi fost testat cu aparatul etilotest care ar fi indicat o valoare de 0,98 miligrame per litru alcool pur în aerul respirat. Cu toate acestea, după prelevarea probelor de sânge ar fi rezultat că actualul parlamentar nu consumase alcool. Astfel, s-ar fi decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Simionescu. ;

Marian Fişcuci, mâna dreaptă a lui Dragnea 

Marian Fişcuci, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Teleorman, fost secretar executiv al organizaţiei judeţene a PSD, este cunoscut drept „mâna dreaptă“ a lui Liviu Dragnea. Foşti colegi de clasă, absolvenţi ai Colegiului Unirea din Turnu Măgurele şi foşti colegi de facultate, Liviu Dragnea şi Marian Fişcuci au mers mână în mână în afaceri şi politică. 

Marian Fişcuci este cel care a pus mâna pe fostul serviciu de drumuri al Consiliului Judeţean Teleorman, Tel Drum, privatizat în 2001 de Liviu Dragnea pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. Firma judeţeană de reparat drumuri, cu un activ net în 2001 de aproximativ  20 miliarde de lei a fost cumpărată de Marian Fişcuci cu 4 miliarde de lei, afacerea fiind considerată la vremea respectivă un tun.

Până în 2006, Fişcuci a patronat Tel Drum, firma care a preluat majoritatea contractelor pe bani publici oferite de Consiliul Judeţean Teleorman condus de Liviu Dragnea şi de mai toate primăriile din judeţ. În 2006, firma a fost vândută de Fişcuci lui Liviu Lucian Dobrescu şi lui Mugurel Ghiorghiaş, alţi doi foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea. Fişcuci a mai păstrat doar 10% din acţiuni.

Marian Fişcuci a înfiinţat în 1991 firma Proinvest, societate care a avut iniţial profil de comerţ alimentar. De-a lungul anilor, firma şi-a extins domeniul de activitate, dezvoltând afaceri în domenii precum  alimentar, agricol metalo-chimic, piese auto, construcţii, comerţ, alimentaţie publică.

Abonat la bani publici

Ca şi Tel Drum, Proinvest este cunoscută în Teleorman ca fiind una dintre firmele abonate la contractele cu bani publici. Proinvest a câştigat majoritatea contractelor de furnizare de alimente pentru Spitalul Judeţean din Alexandria, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Proinvest a reparat în ultimii ani cartiere şi parcuri în Alexandria, câştigând o serie de contracte finanţate cu bani de la buget. Firma Proinvest a câştigat la data de 30 iulie 2012 contractul pentru reabilitare Parc Catedrală din Alexandria. Valoarea contractului atribuit de Primăria Alexandria condusă de Victor Drăguşin (PSD) a fost de 516.846 de lei. Municipalitatea din Alexandria a considerat că investiţia necesită lucrări suplimentare şi, la un an de la atribuirea primului contract, a mai atribuit către Proinvest încă unul în valoare de 101.133 de lei. În 2012, Proinvest avea o cifră de afaceri de  67.689.072 de lei.

Sponsor de bază al PSD

Marian Fişcuci este unul dintre sponsorii de bază ai PSD. Numai la alegerile din 2012, Fişcuci a donat pentru susţinerea Uniunii Social Liberale (USL) 100.000 de lei ca persoană fizică.

Marian Fişcuci este membru al PSD Teleorman, ocupând la un moment dat funcţia de preşedinte executiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite