Deputatul Cristian Rizea trebuie să plătească cauţiunea de 1.500.000 de lei în 7 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA l-au chemat joi dimineaţa, la sediul DNA, pe.parlamentarul Cristian Rizea pentru a.îi aduce la.cunoştinţă faptul că în şapte zile trebuie să achite cauţiunea în valoare de un milion şi jumătate de lei. Potrivit legii, acesta poate contesta măsura la instanţa supremă.

Update "Nu mi-am invocat copilul în declaraţia de ieri decât în contextul în care procurorii au zis că sunt un pericol pentru ordinea publică. Eu cred că nu sunt. De asta am spus-o şi ieri în plen că sunt un tată responsabil. Domnul Orban ar fi spus că se blocheză justiţia. Nu, domnule, nu se blochează justiţia, sunt aici. Şi voi veni ori de câte ori consideră domnii procurori. L-aş invita pe domnul Orban să se uite la colegul dânsului, Dan Radu Ruşanu, care a stat patru luni în arest şi a fost achitat în prima instanţă. Nu e bine domnule Orban să faceţi aprecieri despre alţi colegi că nu se ştie când veţi ajunge chiar dumneavoastră în situaţia asta", a declarat deputatul Cristian Rizea la ieşirea din sediul DNA


Procurorii DNA au pus astăzi în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 10.03.2016, faţă de Cristian Rizea. Deputatul este acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi  influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

Cauţiunea de 1.500.000 de lei

Potrivit unui comunicat al procurorilor, Rizea trebuie să depună în termen de 7 zile de la data emiterii prezentei ordonanţe, o cauţiune în valoare de 1.500.000 lei, ce va fi consemnată pe numele acestuiai, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală şi prevenirii săvârşirii altor infracţiuni, în condiţiile în care Parlamentul României – Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian", arată DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar,  Rizea trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Procurorii i-au atras atenţia deputatului PSD că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Nu a  făcut declaraţii la intrare în sediul DNA

Cristian Rizea a intrat în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 8.00, fără să facă declaraţii jurnaliştilor.

Miercuri, Camera Deputaţilor a aprobat, prin vot secret cu bile, solicitarea DNA privind reţinerea lui Rizea, însă a respins cererea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a acestuia. Astfel, s-au înregistrat 120 de voturi ”pentru” încuviinţarea solicitării de arestare preventivă a deputatului PSD şi 105 voturi ”împotrivă”.Solicitarea a fost respinsă însă pentru că erau necesare 122 de voturi favorabile pentru a aproba cererea, adică jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi.

Cristian Rizea a fost audiat şi în 2 martie la DNA, el fiind adus cu mandat. În urma audierilor, deputatul a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţean, cetăţean american, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri. Lucian Colţea a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani (două acte materiale).

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit  alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-PPS) şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite