Deputatul Cătălin Rădulescu a fost audiat în dosarul de tulburare a liniştii publice: „Am bravat. Nu am tras la Revoluţie”
0Deputatul Cătălin Rădulescu a dat explicaţii la Parchetul General în dosarul de tulburare a liniştii şi ordinii publice deschis în urma declaraţiilor pe care le-a făcut cu privire la faptul că are o mitraliera AKM pe care este pregătit să o folosească. Rădulescu susţine că s-a „dat mare”, pentru că a fost iritat de jurnaliştii Adevărul.
UPDATE Deputatul Cătălin Rădulescu s-a autosuspendat din PSD
Deputatul a declarat la audierile care au avut loc pe 15 martie că afirmaţiile potrivit cărora ar deţine o armă de la Revoluţie pe care este pregătit să o folosească în Piaţa Victoriei au fost făcute pentru că a fost iritat de întrebările jurnaliştilor Adevărul.
„Am început să bravez, să mă dau mare, lăudându-mă că aş avea arma pe care am avut-o la Revoluţie, ceea ce nu este adevărat. Nu am tras la Revoluţie. Am căzut victimă a propriei mele superficialităţi”, le-ar fi spus parlamentarul procurorilor, potrivit Mediafax.
Acesta a mai spus că are o armă din 1999 şi a dat detalii despre celelalte arme, pentru suspiciuni de nerspectare regimul armelor şi muniţiilor.
Poliţia Argeş s-au autosesizat şi a făcut verificări cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor după declaraţiile făcute de către deputatul Cătălin Rădulescu în cadrul unui interviu pentru „Adevărul“. Acesta a declarat, printre altele, că a păstrat acasă o mitralieră AKM de la Revoluţie şi că este pregătit să o folosească din nou şi a cerut ca tunurile cu apă să fie folosite împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei.
În urma autosesizării Poliţiei, Rădulescu a rămas fără cele două arme pe care le deţinea, iar permisele de portarmă i-au fost anulate. Poliţiştii au constatat că pistolul-mitralieră pe care îl deţinea, în stare de funcţionare, dar fără muniţie, nu avea dispozitiv de siguranţă.
Cătălin Rădulescu deţinea un pistol-mitralieră UM de colecţie (fabricat în România, la Cugir) pe care l-a cumpărat în 1999 şi o puşcă de vânătoare Browning cu alice de calibrul 12 milimetri. Rădulescu avea permise diferite pentru cele două arme letale, ambele fiind eliberate în 2013 şi valabile până în iulie 2018.
În plus, experţii au confirmat pentru "Adevărul" că pistolul-mitralieră putea fi scos din casă doar cu acordul special al Poliţiei, fiind clasificat armă letală şi de colecţie.
Rădulescu a avut permisele suspendate
Surse apropiate anchetei au precizat în exclusivitate pentru Adevărul că din martie 2014 şi până în decembrie 2016, perioadă în care a avut calitatea de inculpat într-un dosar în care era acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi dare de mită în formă continuată, deputatul Cătălin Rădulescu a avut permisele de port-armă suspendate, iar armele au fost reţinute de către un armurier autorizat. Rădulescu mai deţinea şi o armă neletală.
În decembrie 2016, Cătălin Rădulescu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. La scurt timp după pronunţarea sentinţei, poliţiştii argeşeni au făcut demersurile pentru anularea celor trei permise şi implicit pentru confiscarea armelor. Numai că o modificare făcută în 2015 la Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor a făcut ca Rădulescu să îşi poată lua armele letale înapoi.
Până în 2015, legea prevedea că se anulează dreptul de deţinere a unei arme, letale ori neletale, dacă o persoană este condamnată pentru o perioadă mai mare de un an, indiferent dacă pedeapsa este cu executare sau cu suspendare. În 2015, a apărut o modificare la lege, modificare prin care se precizează că în cazul armelor letale, anularea dreptului de deţinere se aplică doar dacă este vorba de o condamnare cu executare mai mare de un an. Aşa că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a acceptat doar anularea permisului pentru arma neletală şi a cerut poliţiştilor să îi restituie lui Rădulescu permisele pentru cele două arme letale. Iar la sfârşitul lui 2016 acesta şi-a luat înapoi pistolul-mitralieră şi puşca de vânătoare.