De ce a fost retrimis dosarul pompierilor Matei şi Radu la DNA. Patronii Colectiv nu puteau fi martori în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motivare în dosarul pompierilor acuzaţi că nu au luat măsuri în cazul Colectiv
Motivare în dosarul pompierilor acuzaţi că nu au luat măsuri în cazul Colectiv

Curtea Militară de Apel a retrimis la DNA dosarul celor doi pompieri acuzaţi că au verificat clubul fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, pentru că că patronii Colectiv nu puteau fi martori în acest caz, arată motivarea, potrivit News.ro.

Curtea Militară de Apel a stabilit restituirea cauzei la DNA pentru refacerea urmăririi penale, pentru că patronii Colectiv nu puteau fi martori în dosarul pompierilor George Matei şi Antonina Radu,  având interese proprii. 

Judecătorii notează: ”(...) persoana juridică sau reprezentanţii acesteia (administratorii), inculpaţi într-o altă cauză disjunsă şi martori în prezenta cauză au drepturi şi obligaţii, deci sunt participanţi în procesul penal, cu interese proprii referitoare la conservarea profitului obţinut şi cuantificat în foloase necuvenite, potrivit rechizitoriului, dar şi cu privire la soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei”.

A fost încălcat dreptul la apărare al Antoninei Radu

Judecătorii militari notează că dreptul la apărare al Antoninei Radu a fost încălcat pe parcursul urmăririi penale, când procurorii militari au respins nemotivat o cerere a acesteia de studiere a dosarului. Judecătorii militari notează despre această situaţie că actul procurorului de respingere a cererii conţine temeiul, dar nu şi motivul concret, ceea ce i-ar fi îngrădit inculpatei dreptul la apărare.

Cercetările în cazul Colectiv se fac în cadrul a trei dosare

Primul dosar deschis, instrumentat de PICCJ, a fost cel de ucidere din culpă în care sunt urmăriţi patronii clubului Colectiv, Alin Anstasescu, George Mincu şi Paul Gancea, administratorii firmei care a furnizat artificiile pentru concert, fraţii Daniela şi Cristian Niţă, şi unul dintre pirotehniştii care le-au montat, Viorel Zaharia.

Ulterior, DNA a început urmărirea penală a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi a două angajate din primărie, Luminiţa Ganea şi Aurelia Iofciu, pentru abuz în serviciu, după ce au autorizat clubul Colectiv în absenţa avizului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov privind siguranţa la incendiu.

În plus, la Secţia militară a DNA a fost deschis un alt dosar, pe numele căpitanilor Antonina Radu şi George Matei de la ISU Bucureşti-Ilfov, tot pentru abuz în serviciu, aceştia fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor. Matei şi Radu au fost trimişi în judecată în 4 decembrie.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din Colectiv,  27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite