Cutremur de 5,8 pe Richter în Vrancea. Seismul s-a resimţit la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5.8 pe scara Richter a avut loc duminică dimineaţă, în zona Vrancea. Seismul s-a resimţit puternic şi în Capitală.

UPDATE La ora 05:48 s-a produs o replică de 3,2 pe Richter, la 148 de kilometri adâncime, în judeţul Buzău, conform INFP.


Un cutremur de magnitudine 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă, la ora 3:38, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 151 de kilometri, potrivit INFP.

Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de VI grade Mercalli.

Seismul s-a simţit în multe zone din ţară, dar şi în Bulgaria, Republica Moldova şi la graniţa cu Ucraina.

INFOGRAFIE Ghid practic în caz de cutremur. Cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire

Imagine indisponibilă

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (23 km), Nehoiu (28 km), Întorsura Buzăului (33 km), Târgu Secuiesc (37 km) şi Slănic-Moldova (54 km).

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a postat un mesaj de interes public pe pagina oficială de Facebook:

„Cutremur in Zona seismica Vrancea, judetul Covasna, la ora 03:38:06, cu magnitudinea de 5.7 pe scara RICHTER.

În aceste momente, la nivelul Capitalei, se efectuează recunoaşteri pentru identificarea eventualelor pagube.

#Update ora 03:53 Nu au fost apeluri la numărul unic de urgenţă 112 până în acest moment.

#Update ora 04:02 (03:02)La ora 03:38 s-a produs un cutremur 5,8 magnitudine pe scara Richter, în zona seismică Vrancea(jud BZ), la o adâncime de 150 km. Nu sunt înregistrate apeluri pe 112. ”

Utilizatorii Facebook au reacţionat pe reţeaua de socializare, spunând că sistemul RO-ALERT nu a avertizat populaţia. Sistemul a funcţionat corect, pentru că acesta nu are rolul de a transmite alertă la cutremur. Raed Arafat a subliniat într-o intervenţie la Digi24 că RO-ALERT nu este menit să transmită avertizări înainte de cutremur.

În septembrie, Raed Arafat a explicat într-o conferinţă de presă de ce sistemul de avertizare a populaţiei nu trimite notificări în cazul cutremurelor:

„Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (....) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Raed Arafat.

Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a menţionat, la Digi24, că în primele 15 minute au fost 12 apeluri din partea cetăţenilor care au suferit atacuri de panică. În prima jumătate de oră numărul de apeluri a ajuns la 25. Nu au existat situaţii speciale şi toţi cei care au avut nevoie de asistenţă au primit-o.

Reprezentanţii IGSU au pornit în misiuni de recunoaştere la scurt timp după producerea seismului, pentru a vedea dacă acesta a produs pagube, însă nu au descoperit daune până acum.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite