Curtea Supremă se pronunţă pe 11 decembrie în procesul în care judecătoarea Camelia Bogdan contestă excluderea din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Bogdan
Camelia Bogdan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide pe 11 decembrie dacă în cazul contestaţiei făcute de judecătoarea Camelia Bogdan împotriva deciziei CSM de excludere din magistratură. Camelia Bogdan este suspendată în acest moment din funcţia de magistrat, până la soluţionarea acestui proces. Decizia din 11 decembrie este definitivă.

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătut luni recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, prin care a fost exclusă din magistratură. Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani închisoare în dosarul ICA. 

Avocaţii Cameliei Bogdan au susţinut, în sala de judecată, că aceasta a primit din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) un raport în care se arată că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci când a predat la un seminar pentru funcţionarii APIA, arată Agerpres.

Apărarea Cameliei Bogdan

În plus, ei au arătat că răspunderea magistraţilor se prescrie în termen de doi ani, aducând ca argument o decizie a CEDO, dar şi un recurs în interesul legii adoptat de ÎCCJ.  Potrivit avocaţilor, CSM a interpretat eronat dispoziţiile legale privind cumulul de funcţii şi a exclus un magistrat care "a fost evaluat întotdeauna cu nota 10".

„Faptul că sistemul de drept nu prevede un termen de prescripţie constituie o încălcare a drepturilor, conform deciziei CEDO. Am fost cercetată disciplinar şi s-a constatat că nu aveam obligaţia de abţinere. Conform recursului în interesul legii adoptat în 2016, conflictele de interese se constată de către Agenţia Naţională de Integritate. Eu sunt formator acreditat de Banca Mondială", a declarat Camelia Bogdan, în instanţă.

Excluderea

Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite