Cum se pedepsesc acum infracţiunile de fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Arhiva Adevărul
Imagine: Arhiva Adevărul

Infracţiunile de fals în declaraţii şi de zădărnicire a combaterii bolilor se pedepsesc în acest moment cu închisoarea de până la maxim doi ani sau cu amendă. O asociaţie a procurorilor  a cerut, miercuri, pedepse de până la 15 ani dacă aceste infracţiuni au avut ca urmare decesul unei persoane. Premierul a anunţat majorarea acestor pedepse în contextul stării de urgenţă.

Ludovic Orban a anunţat pedepse majorate pentru aceste infracţiuni în contextul epidemiei de coronavirus, plus introducerea în Codul penal a unei noi infracţiuni – omisiunea de a da date în cadrul anchetei epidemiologice.

„Am modificat şi Codul penal. E o măsură privitoare la infracţiunile care au loc în contextul coronavirus. Majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, în primul rând. Dacă nu spun de unde vin, vor suferi consecinţele legii. Înseamnă că ei comit o infracţiune pedepsită cu închisoarea. Am majorat pedeapsa pentru zădărnicerea combaterii epidemiei. Cine nu respectă măsurile autorităţilor trebuie să ştie că vor avea dosar penal. Nu acceptăm ca cetăţenii responsabili, care sunt izolaţi la domiciliu, să nu respecte deciziile autorităţilor şi să îmbolnăvească cetăţenii români. E introdusă o nouă infracţiune: omisiunea de a da date. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal. Cea mai mare parte a românilor ştiu că respectă legea. Tocmai din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru cei care nu înţeleg să respecte deciziile autorităţilor”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

În prezent, pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi pentru fals în declaraţii cei care încalcă legea riscă cel mult 2 ani de închisoare. Practica judiciară este ca, dacă ei sunt la prima abaterea, pedeapsa să fie aplicată cu suspendarea executării. 

Iată ce prevede forma actuală a Codului penal:

Art 326 Falsul în declaraţii:
„Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. (  Art. 175. -  (1) Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie)

Art. 352. Zădărnicirea combaterii bolilor:
„(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) propune o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare pentru persoanele care nu respectă măsurile de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată, aplicabilă atât persoanelor confirmate medical ca fiind infectate cu o boală infectocontagioasă sau doar suspecte de a fi infectate.

Dacă o astfel de faptă duce la infectarea unei alte persoane, pedeapsa maximă să ajungă la 7 ani de închisoare, iar dacă sunt infectate mai multe persoane, pedeapsa maximă să fie de 10 ani. În cazul în care aceste fapte au ca urmare decesul unei persoane, pedeapsa ar fi între 5 şi 15 ani de închisoare.

De asemenea, se urmăreşte protejarea personalului medical şi a personalului angajat în combaterea răspândirii unei boli prin introducerea unui spor de jumătate a pedepsei în cazul infectării acestor persoane.

La fel, omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă ar atrage automat o pedeapsă între 1 şi 5 ani. Iar dacă prin această faptă se ajunge la infectarea personalului medical sau au determinat reducerea capacităţii de funcţionare a unui spital, pedepsele ar ajunge între 3 şi 10 ani de puşcărie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite