Cum să ne ferim de clonarea cardurilor. Avertismentul Poliţie Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii montează la bancomate sau POS-uri dispozitive prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit
Hoţii montează la bancomate sau POS-uri dispozitive prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit

„Talentul“ skimmer-ilor de a le goli conturile românilor cu ajutorul cardurilor clanate îi determină pe specialiştii Poliţiei Române să facă noi recomandări despre cum să ne ferim de infractorii cibernetici.

De altfel, skimming-ul, adică metoda de a fura datele de pe cardurile bancare şi banii celor care folosesc bancomatele, face ravagii în toată Europa, iar faima hoţilor români este recunoscută. În februarie 2018, inculparea a trei români pentru skimming în Marea Britanie l-a determinat pe un judecător britanic să afirme: „N-o să mai încredere niciodată când scot bani de la bancomat“.

Poliţiştii cred însă că nu este nevoie de măsuri extreme, adică să nu mai folosim niciodată bancomatele, ci să ne luăm anumite precauţii atunci când scoatem bani din bancomat.

„Hoţii copiază datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi carduri pentru retragerea frauduloasă a banilor. Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cărţile de credit şi anunţaţi imediat banca dacă v-aţi schimbat datele personale – adresă , număr de telefon“, a explicat, pentru „Adevărul“, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Atenţie la tasta nr. 5!

De regulă, hoţii aleg să monteze echipamentele de skimming pe bacomatele aflate în zonele cu trafic intens, cum ar fi mall-urile. De aceea, o primă măsură este evitarea folosirii acestor bancomate.

Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei nr. 5. Astfel, dacă este originală, tasta respectivă prezintă o uşoară denivelare, în timp ce tastatura falsă este perfect netedă.

De asemenea, trebuie să fim atenţi şi la fanta în care se introduce cardul în bancomat, care poate fi falsă.

„Bucla libaneză“

Specialiştii Poliţiei avertizează că un alt mod de operare pentru obţinerea datelor pentru clonarea cardului este „bucla libaneză“ - un dispozitiv care se montează în zona unde trebuie introdusă cartea de credit şi care poate bloca cardul înăuntru.

Poliţiştii spun că, dacă ajungeţi într-o astfel de situaţie, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi, mai ales, nu spuneţi nimănui codul PIN. Cu atât mai mult, nu permiteţi niciunei persoane să stea aproape de voi atunci când tastaţi PIN-ul şi acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite