Cum au ajuns gunoaiele lui Radu Mazăre să fie cele mai scumpe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată pentru corupţie
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată pentru corupţie

Primăria Constanţa plătea la un preţ dublu serviciul de colectare a gunoiului, iar constănţenii erau campioni naţionali la produs deşeuri menajere. Sunt concluziile unei analize făcute de un expert în cadrul celui mai recent dosar în care este implicat fostul primar Radu Mazăre.

Procurorii DNA au stabilit că tarifele pentru colectarea şi trasportul gunoiului la Constanţa erau supraevaluate, iar datele privind cantităţile de deşeuri menajere erau umflate artificial.

Pentru a putea face aceste inginerii, firma care strânge gunoiul, Polaris M Holding, controlată de deputatul Eduard Martin (PSD), ar fi dat mită enormă: aproape 7 milioane de euro.

Şpaga ar fi fost mascată prin contracte de publicitate fictive încheiate cu Soti Cable Neptun, televiziune înfiinţată de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky.

Polaris a câştigat, în 2008, licitaţia organizată de Primăria Constanţa pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract încheiat pe 25 de ani, la un preţ total de aproximativ  335 milioane de euro.

Mazăre a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, sub control judiciar, pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată. Alături de fostul edil al Constanţei, au mai fost trimişi în judecată deputatul Eduard Martin, firma Polaris, omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa. Radu Mazăre a negat acuzaţiile procurorilor.

Nereguli la licitaţie

Totul a început la sfârşitul anului 2007, când Primăria Constanţa a organizat licitaţia pentru serviciul de salubrizare, la care s-au înscris, iniţial, şapte firme. O cerinţă neobişnuită din caietul de sarcini i-a descurajat pe cei mai mulţi ofertanţi: aceştia erau obligaţi să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente - respectiv 47 de maşini şi 34 de utilaje, în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii de licitaţie.

Asta cu toate că observatorul din partea Ministerului Economiei şi Finanţelor a arătat că prevederea nu este în regulă. Primarul Radu Mazăre a ignorat acest lucru şi decis continuarea procedurii.

Criteriul avantaja în mod evident singurul operator din Constanţa, respectiv societatea Polaris, care, de altfel, se ocupase până atunci de salubrizarea oraşului.

Preţuri de două ori mai mari

Pentru contracandidaţii Polaris, costurile generate de transportul utilajelor până în Constanţa şi înapoi ar fi fost prea costisitoare, astfel că firma controlată de deputatul Martin a rămas singura în cursă.

În lipsa concurenţei,  Polaris a impus preţuri supraevaluate. Potrivit contractul semnat de Polaris cu Primăria Consanţa, tariful pentru precolectare, colectare şi transport deşeuri era de 162,971 lei/tonă. În acelaşi timp, potrivit unui contract similar, semnat de Polaris cu autorităţile din Târgu-Jiu, tariful era de două ori şi jumătate mai mic: 64,3 lei/tonă.

Au ignorat datele statistice

Obiectul contractului de salubrizare presupunea două mari categorii de activităţi: colectare şi transport deşeuri (de la populaţie, de la agenţii economici, deşeuri voluminoase, etc.) şi salubrizare stradală (maturat manual şi mecanizat, răzuit rigole, etc.).

În cazul activităţii de colectare şi transport deşeuri de la populaţie, în contract  s-a estimat că, anual, cantitatea de deşeuri produsă de populaţi este de 130.672 tone/an, corespunzătoare unei cantităţi de 1,1 kg/zi/locuitor. Or, potrivit legislaţiei în domeniu, estimările trebuie făcute la cantitatea maximă de 0,8 kg/zi/locuitor - considerată media naţională. Astfel, cantitatea de gunoi a crescut artificial cu 37,5%.

Potrivit DNA, cantităţile de gunoi raportate de Polaris erau mai mari decât în realitate.
Spre exemplu, în noiembrie 2008, ar fi fost colectată şi transportată cantitatea de 17.284,667 de tone, adică mai mult cu circa 10.000 de tone decât media naţională.

Au furat la mătură

În acelaşi timp, la calculul estimativ al valorii unor servicii au fost prinse perioade mai mari de timp decât cele în care aceste activităţi sunt posibile. Spre exemplu, Polaris a raportat activităţi de măturat timp de 46 de săptămâni pe an. Adică inclusiv în două luni de iarnă, deşi este evident că această activitate nu poate fi efectuată în condiţii de zăpadă sau îngheţ.

Expertul desemnat în anchetă a constatat că, în perioada 2008-2011, Polaris a declarat că muncitorii măturători au lucrat un număr de ore suplimentare care, adăugat la programul normal de lucru, depăşeşte chiar 24 de ore pe zi. Au fost însă şi situaţii în care unii măturători au lucrat chiar şi 50 de ore pe zi. De exemplu, în iulie 2012, expertul a calculat că de cei 91 de muncitori de la Polaris ar fi putut să măture o suprafaţă maximă de 11.000 de metri pătraţi, în vreme ce cantitatea facturată a fost de zece ori mai mare: 113.890 de metri pătraţi.

Taxa de linişte a lui Mazăre, anulată de Tribunal

Tribunalul Constanţa a anulat, pe 21 decembrie, cea mai controversată taxă locală introdusă, în 2009, în timpul regimului Mazăre. Este vorbeşte birul achitat de toţi agenţii economici „pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice din Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“. 

Potrivit unui raport, numai în 2014 Primăria Constanţa a încasat din această impunere fiscală 6,6 milioane de lei. Plătitorii au reclamat totuşi că „liniştea“ promisă nu s-a văzut în realitate, iar un grup intitulat „Constanţa ia atitudine“ a contestat taxa la Tribunalul Constanţa. Decizia magistraţilor poate fi atacată de Primăria Constanţa. (Mariana Iancu)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite