Cum „albea“ dosarele rutiere prim-procurorul de la Buftea
0Prim-procurorul Parchetului Buftea, Nelu Carpen, a fost arestat la 23 aprilie, întrucât că ar fi luat şpagă mii de euro, se transformase în „avocatul” celor care săvârşeau infracţiuni la Codul Rutier. Amănunte din dosarul prim-procurorului de la Buftea, Nelu Carpen, intrate în posesia „Adevărul”, scot la iveală că magistratul acţiona mai ceva ca în filmele cu gangsteri.
Fostul prim-procuror al Parchetului Buftea, Nelu Carpen (36 de ani), arestat pentru fapte de corupţie, a fost înregistrat audio video, de SRI, timp de mai multe luni, cu o cameră miniaturală plasată chiar în biroul său, cum negocia închiderea unor dosare penale.
Mai citiţi şi:
VIDEO Procurorul Nelu Carpen a fost arestat pentru 29 de zile
În urma unor discuţii privind blătuirea unui dosar, avute în biroul lui Nelu Carpen, un alt magistrat, Aurică Sterea (56 de ani), de la Judecătoria Buftea, a căzut în plasa procurorilor anticorupţie. Judecătorul a fost deferit Justiţiei, în stare de libertate, pentru favorizarea infractorului şi a fost suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii. Sterea a fost acuzat că, împreună cu Carpen, l-ar fi ajutat pe „năşicul" său, Cătălin Adrian Radu, cercetat pentru o infracţiune prevăzută de Codul Rutier, să beneficieze de o soluţie de neîncepere a urmăririi penale.
Monitorizarea a fost făcută la 22 mai 2009, iar protagoniştii sunt Carpen, Sterea, naşul judecătorului- Cornel Radu şi fiul naşului, Cătălin Adrian Radu. Subiectul convorbirii: cum să-l scape de dosarul penal pe Cătălin, care fusese prins de Poliţia Rutieră conducând motocicleta fără permis. Principala problemă era că, atunci când a primit contravenţia, tânărul a recunoscut într-o declaraţie că el conducea motocicleta. Soluţiile găsite de procuror şi de presupuşii săi complici: schimbarea primei declaraţii, în ancheta poliţiei urma să fie adus un martor care să combată constatarea agentului de circulaţie, şi, în final, rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.
„Să încerc eu să-i dau o scoatere (n.r.- scoatere de sub urmărire penală), da' cum să-i dau, cum dracu să zic că n-a condus, dacă el a apucat să spună că a condus?", îşi frângea mâinile Carpen. Sterea a găsit imediat soluţia: „Să înlocuim declaraţia aia!". „Naşul" îi asigură pe cei doi că în ceea ce îi priveşte pe poliţişti nu trebuie să-şi facă probleme, deoarece a fost în audienţă la comandantul poliţiei, care cunoştea cazul.
„Că el are toată deschiderea, că l-a rugat şi primaru', l-a rugat şi vicele, l-am rugat şi eu şi mi-a zis: „Dom'le...", explică Cornel Radu. Auzind intervenţiile făcute în dosar, prim-procurorul plusează: „Că, oricum ar fi, eu dacă-i dau, îi dau o mustrare! Dacă retrag fapta nu-i dau nici amendă, nici...Mustrare!". Prim-procurorul şi-a dat seama că poliţiştii de la Rutieră vor fi nemulţumiţi de soluţia dată, dar nu şi-a făcut nicio problemă. „O mârâi ăştia să-i f... în gură! Mă cert cu ei la inspectorat!", se dădea mare Carpen.
„Caracatiţa" Carpen
Nelu Carpen a fost arestat la 23 aprilie 2010, alături de avocatul Adrian Zamfirachi. În dosar au mai fost trimişi în judecată şi avocata Ileana Gâlceavă, dar şi foştii poliţişti Mihai Vişan şi Gheorghe Cojocaru.Aceştia sunt acuzaţi că, practic, „privatizaseră" Parchetul Buftea.
Antrenorul olimpic de tir, Marian Cărbunaru, a apelat şi el la serviciile „reţelei Carpen" pentru a scăpa de dosarul penal, privind transportul fără autorizaţie a aproximativ 17.000 de cartuşe de tir. Preţul fixat de Vişan şi Cojocaru, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă prim procuror, a fost de 25.000 de euro.
„O mârâi, ăştia, poliţiştii.Mă cert cu ei"
Discuţia dintre procurorul Nelu Carpen, judecătorul Aurică Sterea şi finul acestuia, Cornel Radu arată cum se „aranjau" dosarele la Buftea.
22 mai 2009
Nelu Carpen: Că a recunoscut, că dacă spunea „N-am condus, stăteam pe motor aşa! Uite, mă uitam la ea! Îl probam şi n-am condus!" N-a condus, la revedere!...Îi dădeam NUP şi...!
Aurică Sterea: Da, da!
N.C.: Asta-i treaba! Că el a recunoscut că a condus!...de acolo, până acolo! „N-am permis! Uite, am permis, da' am pentru asta!"
Cornel Radu: Da.
N.C.: Asta-i, că dacă n-apuca să-l dea chiar nu mai verifica. Nu m-ai verificat, îmi reţii optzeci şi şase, aliniatu' 1 (n.r. - art. 86, alin 1, din Codul Rutier - Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani), că e fără permis deloc şi atunci nu...„Pac!" Şi s-a terminat!
A.S.: Da!
N.C.: Deşi, se comunică la ei. Tot operează. N-ai ce să faci!
A.S.: Da, da!
N.C.: E ca dracu! Că ei au un calculator. Acum dacă dau CNP-u'...
A.S.: Îl verifică!
N.C.: Îmi spune orice despre el.
A:S.: Îl verifică, da!
N.C.: Orice apare. Şi dacă a avut un accident...(...)
N.C.: Şi atunci ar putea ataca la instanţă sancţiunea asta, administrativă, să zic aşa. Asta ar fi o variantă să speculăm faptu' că...(oftează)...Da' nu ştiu, nu văd cum dracu să zic. La cine e dosaru' la...? La Poliţie?
C.R.: Chiar nu ştiu! Chiar nu ştiu! Eu am fost la comandant şi l-am rugat să-mi instrumenteze repede să mi-l trimită, ca să...Atât!
N.C.: Da.
(...)
N.C.: Nu! Măcar dacă nu...Da' el a recunoscut în declaraţie, nu, în declaraţie că a condus?
A.S.: Da, a dat o declaraţie că circula pe nu ştiu ce şi mergea la şcoala de şoferi!
N.C: Aia, că dacă de-aia spuneam, că dacă o dădea". „Nu, domnule! Probam! Ptu, ptu! Stăteam pe loc şi turam!"
A.S.: „Aşteptam să vină un prieten cu care să plec!"
(...)
N.C.: Încercăm...Să încerc eu să-i dau o scoatere, da' cum să-i dau, cum dracu să zic că n-a condus, dacă el a apucat să spună că a condus? Asta...
C.R.: A intervenit şi primaru', a intervenit şi vicele. Ştie!
A.S.: Să înlocuim declaraţia aia!
C.R.: Şi..."Domnule, probam acolo o chestie, nu ştiu!"
A.S.: „Aşteptam pe cineva să vină, să mă ia! Un prieten!"
C.R.: „Aşteptam pe cineva să vină!" Cutare, cutare!
A.S.: Dacă se poate să schimbe declaraţia!
C.R.: Că el are toată deschiderea, că l-a rugat şi primaru', l-a rugat şi vicele, l-am rugat şi eu şi mi-a zis: „Dom'le..."
(...)
N.C: Nu, că eu, nici la instanţă, de-aia mă gândeam, oricum ar fi, eu dacă-i dau, îi dau o mustrare! Dacă retrag fapta nu-i dau nici amendă. Mustrare! Dă o declaraţie că, de fapt, nu a condus, că aşa l-au pus să scrie (n.r.- în declaraţia dată la poliţie). Mai vine cu un martor în sensu' ăsta, vine dosaru' încoace săptămâna viitoare, dăm soluţia şi gata.
(...)
C.N.: Şi facem altceva: o să-i dau eu o dovadă şi când îl citează se duce, şi spune că de fapt n-a condus, că de fapt i s-a spus să scrie aşa. Se suceşte, mă! Se suceşte!
(...)
A.S.: L-a luat din oală pe el.
N.C.: Oricum ar fi, o să-i dăm scoatere după-aia, nu-i nicio problemă.
C.R.: Hai! Gata! Bravo!
N.C.: O mârâi ăştia, poliţiştii, să-i f... în gură! Mă cert cu ei...la inspectorat!
C.R.: Exact!