CSM cere lămuriri cu privire la majorările salariale ale grefierilor: „Se impune efectuarea de către Inspecția Judiciară a unui control”
0Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat lămuriri conducerii Curții de Apel Târgu Mureș după informațiile prezentate în mass-media, care acreditează posibilitatea unor majorări salariale pentru personalul din sistemul justiției ca urmare a pronunțării unei hotărâri judecătorești.

„Din răspunsul Curții de Apel Târgu Mureș rezultă că în executarea sentinței civile nr. 50/06.02.2025 pronunțate de Tribunalul Covasna – Secția civilă în dosarul nr. 91/119/2024 nu există nicio obligație de plată a vreunei diferențe salariale față de drepturile curente ale beneficiarilor hotărârii judecătorești”, a precizat, marti, 23 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii.
CSM cere efectuarea de către Inspecția Judiciară a unui control tematic.
„Totodată, pentru clarificarea oricăror aspecte legate de subiectul în discuție, la nivelul Secției pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-a apreciat că se impune efectuarea de către Inspecția Judiciară a unui control tematic vizând modalitatea de aplicare în practica instanțelor judecătorești a Deciziei nr. 43/16.09.2024 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, se mai arată în comunicatul CSM.
Amintim că, luni, 22 aprilie, G4 Media scria că zeci de grefieri din Mureș au obținut în instanță majorarea salariilor cu 25 %, retroactiv de la 1 ianuarie 2018, plus rata inflației și dobânzi penalizatoare, iar decizia a rămas definitivă prin neapelare.
Tribunalul Covasna ar fi interpretat diferit hotărârea prealabilă a Înaltei Curți
Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre 23 de grefieri și foști grefieri de la Judecătoria Miercurea Ciuc care au câștigat la Tribunalul Covasna majorarea salariilor cu 25 %, retroactiv de la 1 ianuarie 2018, plus rata inflației și dobânzi penalizatoare, potrivit deciziei din dosarul 91/119/2024, în condițiile în care în 2023 personalul din Justiţie obținuse majorarea VRS (valoare de referință sectorială) de la 484 lei la 605 lei, ceea ce atunci a însemnat o povară bugetară de aproape un milliard de euro.
Tribunalul Covasna ar fi interpretat diferit hotărârea prealabilă a Înaltei Curți, care stabilea VRS la doar 605 lei și a dispus majorarea valorii de referință sectorială cu 25 %, adică la 756 lei.
Tribunalul Harghita și Curtea de Apel Mureș (în raza cărora se află Judecătoria Miercurea Ciuc de unde provin cei mai mulţi grefieri) nu au formulat apărări în dosar, iar decizia a rămas definitivă prin neapelare, notează sursa citată.
Publicația G4 Media a identificat pe portalul Tribunalului Covasna mai multe decizii similare pronunțate sau procese abia deschise în care angajați din Justiție au cerut majorarea cu 25 % a salariilor.