CSM a făcut sute de modificări la proiectele lui Toader pe legile Justiţiei. Consilul vrea să fie cel care propune în funcţii pe şefii marilor parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Consiliul Superior al Magistraturii a formulat propriile propuneri la proiectele ministerului condus de Tudorel Toader de modificare a legilor justiţiei. Printre sutele de amendamente se găseşte şi unul referitor la numirea procurorilor-şefi, în sensul reducerii rolului Ministerului Justiţiei.

Pe parcursul a peste 210 pagini, magistraţii amendează proiectele de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit Digi 24.

Una dintre modificările formulate de CSM se referă la procedura numirii în funcţie a procurorilor-şefi. Concret, procurorul-general şi procurorii-şef ai DNA şi DIICOT ar urma să fie numiţi de preşedintele României, la propunerea CSM şi cu avizul ministrului justiţiei. În prezent, propunerea este făcută de ministrul Justiţiei, iar CSM doar avizează.

Simetric, revocarea procurorilor-şefi ar trebui să fie făcută, în viziunea magistraţilor, de către preşedinte, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiţiei.

Alte modificări propuse de magistraţi:

- Avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani, care nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic, pot fi numiţi în funcţii vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea, stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii.

- Pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în grad profesional, să nu fie, ca probă, şi „evaluarea unor acte întocmite de candidaţi în ultimii 3 ani, inclusiv la instituţiile unde au fost detaşaţi sau delegaţi”.

- La concursul sau examenul organizat în vederea numirilor în funcţia de preşedinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate şi curţi de apel, pot participa doar judecătorii care au calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic în ultimii 3 ani şi îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege.

- Vechime pentru procurorii-şefi (procuror-general, şefii DNA şi DIICOT) să fie de minimum 18 ani, în loc de 15 ani, cât propuse MJ, sau de 10 ani, cât este în forma actuală a Statutului judecătorilor şi procurorilor.

- Preşedintele României să nu poată refuza numirea procurorilor-şefi. În forma actuală (alin. 3 art. 54 din Legea nr. 303/2004), nemodificată de MJ, preşedintele poate refuza motivat, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

- În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor, să se desfiinţeze instanţele militare, iar parchetele militare să se reorganizeze ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă curţile de apel şi parchetelor de pe lângă tribunale.

- Judecătorii şi procurorii să beneficieze de pensie de serviciu înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, atâta timp cât au o vechime de cel puţin 25 de ani. Pensia ar urma să fie 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data stabilirii drepturilor de pensie.

- Judecătorii şi procurorii să se poată pensiona şi dacă au vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, caz în care cuantumul pensiei ar urma să se micşoreze cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechime.

Întregul document cu modificările propuse de CSM la legile justiţiei poate fi consultat AICI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite