Corespondenţă de la New York: premierul Ponta la curtea zeilor protocolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30 de minute se fac pe jos până la sediul ONU de la hotelul unde este cazată presa din România care îl însoţeşte, începând de marţi, pe premierul Victor Ponta într-o vizită de câteva zile în SUA. Cu autocarul, cel puţin două ore.

Vă închipuiţi cât de „populară” este în ochii new-yorkezilor sesiunea la care, în această toamnă, participă şi premierul României. Sigur, aşa este de fiecare dată. Doar actorii se mai schimbă. Să nu înţelegeţi că din cauza lui Ponta e aşa. Sau a şefului delegaţiei Rusiei, Germaniei sau a Braziliei.

Aşa e dansul ăsta. Vin, se întâlnesc, se salută în grup, la dineuri (în programul premierului consemnăm trei – unul organizat de preşedintele american Barack Obama, unul de secretarul generalal ONU Ban Ki-Moon şi unul dat de leadershipul UE) sau doi câte doi (premierul român a avut întâlniri bilaterale cu preşedintele turc Recep Erdogan şi cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli). Apoi fiecare îşi vede de drum.

Ca martor ocular la sesiunea din această toamnă, vă mărturisesc că majoritatea jurnaliştilor au un aer extrem de plictisit din secunda în care camera de luat vederi se opreşte. Bineînţeles, singurele puncte de atracţie sunt ce fac delegaţiile ţărilor din care provin şi, punctul comun, discursul preşedintelui american Barack Obama. De altfel, trebuie spus că principalele teme ale sesiunii sunt „protecţia băştinaşilor din lume” şi „efectul schimbărilor climatice”.

Preşedintele SUA a enunţat o sumă de declaraţii de bune-intenţii şi a arunca câteva fraze piezişe către jihadiştii din Statul Islamic şi către Rusia, apropo de intervenţia mascată care continuă în Ucraina.

Repet, aşa e dansul ăsta. Dezamăgitor, cumva, prin lipsa de efect imediat, dar regulile lui sunt acceptate, culmea, de toţi „actorii”.

La ONU, situaţia a fost înviorată, mai mult, de apariţii inedite, precum cei câţiva băştinaşi veniţi să-şi susţină cauza în costume tradiţionale, sau de manifestaţiile răzleţe de afară.

Trei asemenea proteste am numărat. De departe cel mai mare era, culmea, în sprijinul unui lider la putere. Câteva sute, poate o mie de oameni manifestau zgomotos în favoarea preşedintelui egiptean Al-Sissi. Celelalte două, de o mult mai mică anvergură – câteva zeci de persoane. Unii îl beşteleau pe Obama pentru că aruncă banii pe războaie şi nu se îngrijeşte de nivelul de trai, iar ceilalţi îl înfierau de Ayatollah Rouhani al Iranului.

Delegaţia României dansează dansul.

De aici, delegaţia condusă de premierul Ponta pleacă la Houston, unde sunt programate întâlniri cu preşedintele concernului Exxon Mobile şi cu reprezentanţii Halliburton. De menţionat că premierul este însoţit, în SUA, de aşa-zişii lupi tineri din cabinet - ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, şi ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu. Pentru experienţă în arta diplomaţiei, delegaţia îl include şi pe senatorul PSD Mircea Geoană, fost ambasador în SUA şi ministru de Externe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite