Concursul pentru directori s-a încheiat, războiul continuă. 19 dosare pe masa DNA pentru încălcarea metodologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19 dosare aşteaptă analiza procurorilor DNA, după ce Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a sesizat mai multe nereguli în evaluarea candidaţilor la concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct.

Ministerul Educaţiei a trimis, marţi şi miercuri, 19 dosare la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru analiză, după ce Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a descoperit mai multe nereguli în evaluarea CV-urilor candidaţilor de la concursul pentru directori. Membrii mai multor comisii de evaluare au acordat puncte pentru comptenţe care nu erau susţinute de documente sau au depunctat alţi candidaţi, care aveau documentele necesare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, până la acest moment în 19 situaţii din cele peste 160 de sesiări, au fost confirmare nereguli. 

„Sesizările pe care le-am primit la Minister ca urmare a acestui concurs au fost analizate de către membrii Corpului de Control al ministrului. Din analiza reprezentanţilor Corpului de Control până în acest moment au fost centralizate 19 situaţii care au fost şi sunt trimise Direţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv serviciilor teritoriale. 13 dintre aceste cazuri au fost trimise ieri, şase astăzi. Acestea vizează nerespetarea metodologiei de concurs, respectiv au fost apreciate în mod subiectiv CV-urile de către membrii comisiilor de examen, au acordat puncte pentru competenţe care nu erau susţinute prin documente, nu au acordat punctajul cuvenit, deşi existau documente doveditoare încărcate pe platformă sau au acordat puncte pentru documente originale aduse de candidat în timpul probei de evaluare şi care nu au fost încărcate pe platforma destinată concursului. Toate aceste cazuri intră în atenţia Direcţiei Anticorupţie. Este semnalul pe care Ministerul Educaţiei îl dă referitor la încălcarea metodologiei de concurs de către membrii de comisiei de concurs”, a declarat pentru Adevărul purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei. 

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a adăugat că dosarele trmise până acum serviciilor teritoriale ale DNA vizează situaţii din Teleorman, Mehedinţi, Mureş, Bacău, Iaşi.

Numărul dosarelor ar putea creşte

Amarandei a arătat că au fost făcute 161 de sesizări privind situaţii în care s-au înregistrat diferenţe de notare la proba de evaluare a CV-urilor candidaţilor la concursul pentru directori de şcoli. Totodată, având în vedere că analiza Corpului de Control nu s-a finalizat, numărul dosarelor, dar şi numărul judeţelor cu probleme ar putea creşte.

„Sunt 160 de sesizări. Din acestea, din analiza până la acest moment au rezultat 19 situaţii trimise. Este posibil să mai apară şi altele”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Diferenţe enorme în notele date de membrii comisiilor

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, subliniază că s-au comis multe abuzuri în acest sens, în totală contradicţie cu documentele depuse la dosarul de concurs. 

„Reprezentanţii autorităţilor locale, uneori şi cadre didactice au dat note la o diferenţă majoră faţă de ceilalţi membri ai comisiilor de concurs. De exemplu, au fost situaţii când reprezentantul inspectoratului  a dat nota 9, reprezentanţii cadrelor didactice au punctat cu 7 sau 8, iar reprezentanţii autorităţilor locale au dat nota 2, note care au dus la eliminarea unor concurenţi din cursa pentru ocuparea funcţiilor în cauză. Astfel de abuzuri nu sunt de acceptat indiferent că vin din partea autorităţilor locale sau din partea unor cadre didactice”, declara liderul sindical, Marius Nistor, în noiembrie, imediat după ce Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat mai multe situaţii vor fi analizate de Corpul de Control.

Politica s-a pus de-a curmezişul

În mai multe localităţi din România, evaluarea anumitor candidaţi a fost întârziată după ce autorităţile locale au refuzat să numească resprezentanţi în comsiile de concurs. 

Totodată, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spunea cu o lună înainte de concurs că a primit mai multe sesizări de la cadrele didactice că se fac diferite presiuni pentru ca aceştia să nu se înscrie la concurs. 

„Am primit mesaje de la profesori care doresc să se înscrie la concurs care spun că sunt împiedicaţi să se înscrie. Fie sunt împiedicaţi să îşi definitiveze dosarul de concurs, pentru că nu au acces la documentele necesare, fie sub forme psihologice subtile, prin care se încearcă determinarea lor de a nu se înscrie la concurs. Aş solicita ferm directorilor în funcţii să pună la dispoziţie documentele necesare. Dacă vom primi mesaje în continuare că aceştia sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce legea în şcoli”, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Presiunile au fost făcute şi la nivel central. 

Ecaterina Andronescu a introdus la un moment dat, ca preşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat, un amendament la Legea Educaţiei prin care concursul pentru ocuparea funcţiei de director să fie amânat până în vara anului 2017. Ulteior, amendamentul a picat.

Funcţiile, ocupate majoritar tot de cei vechi

Peste 5.400 de candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct din şcoli.

Concursul pentru funcţia de director de şcoală s-a încheiat oficial după ce, miercuri seara, Ministerul Educaţiei a anunţat rezultatele finale (după soluţionarea contestaţiilor). 

Astfel, potrivit datelor centralizate de minister, rata de ocupare a posturilor de conducere din şcoli este de 63,26% pentru posturile de directori, ceea ce înseamnă 4.066 de posturi ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs. Dintre posturile ocupate prin concurs, 3.513 vor fi ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală. 

Dintre cele 4.066 de posturi de director ocupate prin concurs, 3.513 de posturi vor fi ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală, în timp ce 32 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au deţinut funcţia de director în altă şcoală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite