Compania Teamnet, furnizor al softurilor pentru localizarea apelurilor 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Softurile pentru localizarea apelurilor 112, folosite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, şi pentru coordonarea sistemului de salvare de la Romatsa sunt furnizate de Teamnet, care a făcut parte din grupul Asesoft controlat de Sebastian Ghiţă.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, întrebat despre dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit în Apuseni, că răspunsul poate fi găsit la STS Cluj. În replică, Serviciul de Transmisiuni Speciale susţine că avionul a fost localizat imediat ce a fost primit apelul la 112.

Potrivit Hotnews.ro, compania Teamnet International furnizează softul de planificare şi coordonare a misiunilor de căutare şi salvare utilizat de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA). Aceeaşi societate este şi furnizorul softului de localizare GIS (Geographic Information System) pentru serviciul 112 gestionat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Contractul a fost atribuit TeamNet în 2009, când compania făcea parte din grupul Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă. În prezent, pachetul  majoritar de acţiuni al Teamnet este deţinut de Bogdan Padiu, care este şi director general.

„Pentru proiectul de management al centrului unic 112 am realizat partea software şi de localizare GIS pe hartă, parte care reuşeste ca în 5 secunde să localizeze fiecare apel. Unul din principalele beneficii, diferenţa între viaţă şi moarte se măsoară în secunde şi e important să avem un sistem eficient”, declara Bogdan Padiu, în decembrie 2013, pentru Ziarul Financiar.

Cum funcţionează Centrul SAR

Centrul de coordonare pentru operaţiuni de căutare şi salvare în caz de dezastre aviatice (SAR), construit în cadrul ROMATSA, a costat aproximativ 3,2 milioane de lei (800.000 de euro).

Potrivit Centrului de Investigaţii Media, SAR coordonează toate operaţiunile de căutare şi salvare în caz de prăbuşire a unui aparat de zbor care survolează spaţiul aerian al României. Pe baza ultimelor localizări ale aparatului în timpul zborului şi în funcţie de mai mulţi factori (dimensiunile, greutatea şi încărcătura aeronavei), aplicaţia software stabileşte o arie de căutare. Pentru o localizare cât mai precisă, datele ariei de căutare se suprapun peste hărţile GIS. Ulterior, informaţiile sunt transmise echipelor de intervenţie de la sol.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“

FOTO VIDEO Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite