Comisarul european pentru Securitate: România a fost, printre alte state, ţinta unor campanii de dezinformare online, la alegerile europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană ameninţă să ia măsuri împotriva platformelor precum Google, Twitter şi Facebook, după noi campanii de dezinformare şi tentative de manipulare în timpul recentelor alegeri europarlamentare în mai multe ţări de pe continent, printre care şi România, relatează AFP.

Această situaţie arată că măsuri suplimentare sunt necesare atât ”pe partea statelor membre, dar mai ales pe partea platformelor Facebook, Google şi Twitter”, a spus comisarul european pentru Securitate, Julian King, cotidianului german Die Welt, care a apărut duminică.

Până acum, Comisia a optat pentru a bordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare.

Acum Comisia vrea să ia în considerare luarea unor măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului sumiit a şefilor statelor europene de peste două săptămâni.

Anul trecut, executivul european a încheiat ”un cod de conduită” cu platformele pe publicitatea electorală online.

Facebook şi Google au introdus în martie noi măsuri de transparenţă cu privire la reclamele politice difuzate şi obligaţia pentru advertiserii politici de a se supune unui proces de identificare şi validare.

Dar potrivit comisarului, toate acestea nu au fost de ajuns în campania electorală europeană de la sfârşitul lui mai, arată hotnews.ro. Acesta şi-a exprimat îngirjorarea, pornind de la un raport al Institutului pentru dialog strategic, că noii actori online au profitat de lipsa unui cadru legal pe internet pentru a încerca să influenţeze scrutinul.

În Spania, de exemplu, a fost identificată o reţea coordonată de conturi de Twitter care, ”cu ajutorul boţilor (programe informatice care trimit automat mesaje, n.r) şi a conturilor false, a trimis mesaje anti-islam”, dar şi mesaje care întăresc sprijinul pentru partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit comisarului.

Fenomene similare au fost observate şi în alte ţări, King citând state precum Austria, România, Letonia, Italia, Franţa şi Marea Britanie, în special.

Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, ”ţina este răspândirea ideii unei mari conspiraţii care caută să reducă la tăcere protestatarii”, a adăugat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite