Procurorul general: Sunt două dosare de corupție în magistratură în care suspecții magistrați au fost inculpați
0Procurorul general Alex Florența a declarat, la o întâlnire cu jurnaliștii, că Parchetul are în lucru două dosare de corupție în magistratură în care suspecții magistrați au fost inculpați, aceștia fiind suspendați în prezent.
„Sunt astfel dosare în instrumentare, în curs de soluționare”, a precizat procurorul general, precizând că în perioada urmatoare va decide dacă solicită măsuri preventive. Dosarele ar fi recente, deschise după desființarea SIIJ, potrivit lui Alex Florența, fiind pusă în mișcare acțiunea penală, iar acei în cauza suspendați din functie.
Procurorul general a punctat faptul că în continuare instituția se confruntă cu un deficit de procurori, mai ales la nivelul procurorilor care intrumentează infracțiuni din justiție, unde condițiile de accedere sunt destul de stricte.
După desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție procedura de transferi a dosarelor a fost destul de anevoioasă. .
Reprezentantul Parchetului General a subliniat că este în curs reformarea instituției, urmând a lua naștere un nou birou de combatere a infracțiunilor informatice, un nou departament nou pentru infracțiuni de mediu, un birou privind faptele de corupție, altele decât cele din competența DNA, precum și un birou care va instrumenta cauzele privind infracționalitatea financiară (fraude privind licitații, delapidarea în instituții publice sau evaziunea fiscală). Procurorii ar urma să fie selectați de la parchetele din țară sau din structuri specializate, fiind vorba de aproximativ 60 de magistrați.
Procurorul general a vorbit de posibilitatea trierii dosarelor înainte de a fi începută analiza aprofundată a acestora, pentru că unele nu au finalitate.
Ce se întâmplă cu Dosarul „10 august”
Numărul unu din Parchetul General a precizat, legat de Dosarul „10 august” că ar fi „în stadiu avansat de soluționare”, fiind puse sub învinuire 22 persoane, iar audiate 140-150 martori și părți vătămate. De asemenea, ar mai fi așteptată desecretizarea ultimelor înscrisuri cerute instituțiilor. „Se analizează implicarea factorilor de decizie la nivelul respectiv. Lunile următoare se va emite o soluție”, a mai punctat Florența, care a zis că speră ca până la toamnă să fie soluționat dosarul.