Centura Verde a Capitalei, tot mai aproape de realizare. București e în topul celor mai poluate orașe europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu peste o lună în urmă, Alex Găvan, unul dintre cei mai valoroși alpiniști români, a inițiat un proiect menit să protejeze toată centura forestieră a Ilfovului și din jurul Bucureștiului. Recent, proiectul a primit aviz favorabil din partea a două foruri importante.

Proiectul de lege pentru protejarea pădurilor are deja două avize favorabile FOTO Alex Găvan
Proiectul de lege pentru protejarea pădurilor are deja două avize favorabile FOTO Alex Găvan

Proiectul de lege pe care îl propune platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” a primit deja aviz favorabil de la comisia de mediu a Consiliului Economic și Social, for al Parlamentului și Guvernului României. Iar în această săptămână, proiectul a primit aviz favorabil și de la Consiliul Legislativ.

„Avizul favorabil primit în această săptămână de la Consiliul Legislativ reprezintă încă o veste foarte bună și încă un pas pentru viitoarea centură verde a Bucureștiului. Proiectul de lege pe care l-am depus în luna apilie are drept scop punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului și constituie practic piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov. Este un proiect extrem de important pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, a declarat pentru ”Adevărul” alpinistul Alex Găvan.

În cel mai bun caz, dacă proiectul de lege primește toate avizele de la comisiile Senatului, ar putea fi supus la vot la finalul lunii iunie. În caz contrar, proiectul va fi votat în sesiunea parlamentară din această toamnă.

„Împreună pentru Centura Verde” este un proiect inițiat de Fundația Alex Găvan. Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Originar din județul Argeș, Alex Găvan este unul dintre puținii alpiniști de pe glob care a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri.

În contextul în care poluarea din București a ajuns la niveluri dramatice de mai mulți ani, iar tăierile de păduri din jurul Capitalei s-au înmulțit, zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice adunate sub umbrela platformei “Împreună pentru Centura Verde”, solicită autorităților protejarea pădurilor din județul Ilfov și începerea în cel mai scurt timp a demersurilor pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Peste 6.100 de români au semnat până acum o petiție în acest sens. Petiția poate fi accesată pe site-ul www.centuraverde.ro/#semneaza

De câțiva ani, Bucureștiul a ajuns în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală estimată de peste 6 miliarde euro.

Sute de mii de copaci tăiați în jurul Capitalei

Cu 16% suprafață împădurită, județul Ilfov este considerat, conform Codului Silvic, “zonă cu deficit de vegetație forestieră”.

Tăierile de copaci abundă în Ilfov FOTO Alex Găvan
Tăierile de copaci abundă în Ilfov FOTO Alex Găvan

Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5.000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ.

Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste 600.000 de arbori, în cadrul a peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale.

Sub diverse forme, numeroase țări recunosc statutul și rolul special al pădurilor din jurul orașelor.  Copenhagen Green Wedges (Danemarca), London Metropolitan Green Belt (Marea Britanie, unde aproape toate orașele mari au prevăzute astfel de zone verzi), Melbourne’s Green Wedges (Australia) și San Francisco Bay Area Greenbelt (SUA) sunt doar câteva exemple.

Cea mai mare centură verde existentă este cea a orașului Ontario din Canada, de aproape 810.000 de hectare, iar aceasta cuprinde atât păduri și zone umede, cât și pășuni și terenuri agricole.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite