Cele patru feţe ale spărgătorilor de locuinţe. Zece trucuri care ne pot feri de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru o exemplificare cât mai eficientă a tipologiei hoţilor din locuinţe, Poliţia Română a apelat la actori profesionişti care au interpretat cele patru profiluri ale spărgătorilor  FOTO Adevărul
Pentru o exemplificare cât mai eficientă a tipologiei hoţilor din locuinţe, Poliţia Română a apelat la actori profesionişti care au interpretat cele patru profiluri ale spărgătorilor  FOTO Adevărul

Specialiştii Poliţiei Române au creat, în premieră, profilul spărgătorilor de locuinţe care acţionează în România. În acest context a fost lansată şi o campanie prin care timp de trei luni cetăţenii sunt învăţaţi să se ferească de infractori.

Hoţul muncitor - când instalator, când electrician, când lucrător la deratizare... Îl vedeţi de obicei îmbrăcat cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartanţa la diverse instituţii. Hoţul oportunist este cel care are ochii foarte bine formaţi pentru a vedea imediat uşile şi geamurile lăsate deschise de proprietari. Hoţul semi-mascat,  tipul comun de spărgător care intră într-o locuinţă şi dacă doar bănuieşte că nu este nimeni acasă, nu în ultimul rând, hoţul intelectual, îmbrăcat elegant, cu servietă diplomat, în care, surpriză... are instrumente de spargere a uşilor.

Acestea sunt cele patru profiluri ale hoţului modern din locuinţe realizate de specialiştii Poliţiei Române şi date publicităţii ieri în contextul lansării campaniei „Nu-ţi scăpa casa din ochi“– care se va desfăşura în perioada mai-iulie 2013.

„Pe toată perioada campaniei vor avea loc întâlniri cu asociaţiile de proprietari şi vor fi împărţite 300.000 de scrisori şi 150.000 de broşuri. Totodată, la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice vor fi expuse 5.000 de afişe care îi vor învăţa pe oameni cum să se ferească de spărgători. Asta pentru că unul din patru furturi din locuinţe este favorizat şi de neglijenţa victimelor. Anul trecut s-au înregistrat, în total 35.000 de furturi din locuinţe”,  susţin oficiali din cadrul Poliţiei Române.

PROFILUL HOŢILOR DIN ZILELE NOASTRE

Astfel, potrivit specialiştilor Poliţiei, spărgătorii de locuinţe sunt în general bărbaţi (89,4%), cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani. Cu antecedente penale sau recidivişti. Cu studii generale şi fără ocupaţie. „Mai mult, provin din familii cu condiţii economice precare, dezorganizate, necăsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj“, se arată în analiza făcută de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

„Să ştiţi însă că vorbim aici despre autori bine specializaţi pe ceea ce fac. Asta este preocuparea lor de bază, unii dintre ei cu asta se ocupă de când se ştiu. Sunt bine informaţi, meticuloşi şi foate răbdători. Urmăresc victima, se documentează cât de înstărită este şi ce au ei de câştigat“, susţin specialiştii din IGPR.

Hoţul muncitor. Genul de persoană cu un aer preocupat şi mereu serviabil. Cum ar veni, omul potrivit, la locul potrivit. Acţionează de cele mai multe ori prin „metoda împrietenirii“. Strategia lui este una simplă şi de succes: sună la uşă şi se prezintă ca fiind reprezentantul unor instituţii cărora le face reclamă, sau „pozează“ ba în instalator, ba în electrician sau lucrător la deratizare. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de identitatea pe care şi-o atribuie. Uniihoţi din această categorie, pentru a fi mai credibili, lipesc la intrările în blocuri afişe în care anunţă că vor veni echipe de muncitori de la diverse instituţii, care vor face verificări.

Hoţul oportunist. Se ghidează după principiul „geam/uşă deschisă, casă, prădată“. Ca să nu sară în ochi, se îmbracă de obicei sport – în trening, adidaşi care imită mărci cunoscute, şapcă şi ochelari de soare.
Hoţul semi-mascat. Caracterizat de specialişti ca fiind tipul de spărgător comun. Poartă haine închise la culoare, blugi şi geacă. Pe cap, un fes tras cât mai mult pe ochi, care eventual, se poate transforma şi în cagulă.

Hoţul semi-mascat. Caracterizat de specialişti ca fiind tipul de spărgător comun. Poartă haine închise la culoare, blugi şi geacă. Pe cap, un fes tras cât mai mult pe ochi, care eventual, se poate transforma şi în cagulă. Nu-i lipseşte niciodată rucsacul cu câteva scule, gen pontoarcă, ruptor, leră,mănuşi.

Hoţul intelectual.  Este tipul de borfaş care încearcă să pară mai rasat. Mereu îmbrăcat elegant, poartă cravată şi ochelari. Are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, găseşti instrumente de spargere.

METODE DE SPARGERE A LOCUINŢEI

Conform statisticilor, furturile din locuinţă comise prin escaladarea obstacolelor, forţarea uşilor sau ferestrelor, folosirea unor chei potrivite „mincinoase“ sau chiar a celor originale, spargerea zidurilor, acoperişurilor sau podelelor reprezintă 63% din totalul acestor infracţiuni.

„Restul spargerilor înregistrate sunt comise prin acces liber: adică hoţii profită de neatenţia sau neglijenţa proprietarilor care au lăsat geamurile sau uşile deschise, au câştigat încrederea locatarilor, împrietenindu-se cu aceştia sau au folosit diverse pretexte pentru a pătrunde în locuinţă“, au explicat specialiştii Poliţiei.

CÂND ACŢIONEAZĂ ŞI CE FURĂ SPĂRGĂTORII

Statisticile arată că la oraşe, hoţii acţionează în timpul săptămânii între orele opt şi 18.00 (54,9%), iar în weekend preferă să „opereze” pe timpul nopţii (56,3%). În schimb, la sate, aceştia preferă să dea spargeri noaptea, între orele 18.00 şi 4.00 dimineaţa.

„Cel mai adesea, hoţii fură bani (30%), aparatură electronică, audio/video, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite în construcţii (10,9%), haine (10,1%), produse alimentare (9%), electrocasnice (8%), băuturi alcoolice (5,6%) şi materiale de construcţii (5,5%)“ precizează sursele citate.

ZECE TRUCURI CARE NE POT FERI DE INFRACTORI

1.Închideţi uşile şi ferestrele atât noaptea, cât şi când sunt plecaţi de acasă.

2. Cei care locuiesc la parter, etajul 1 şi ultimul etaj ar trebui să monteze grilaje metalice sau sisteme antiefracţie.

3.Locatarii nu trebuie să permită accesul pe scara blocului celor care vin cu promoţii sau care pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice, decât după ce le verifică actele de identitate şi documentele de serviciu.

4.Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că aveţi în casă bunuri de valoare sau că sunteţi plecaţi din localitate!

5.Dacă staţi la curte, montaţi-vă senzori de lumină şi camere de luat vederi care să ia imagini şi din curte.

6.Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

7.Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat radio în funcţiune!

8.Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!

9.Dotaţi cu încuietori corespunzătoare uşile de la terase sau de la alte zone de acces!

10.Instituiţi în imobil,cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite