Cele mai aglomerate vămi în perioada Sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Nădlac, una dintre cele mai aglomerate în perioada Sărbătorilor
Vama Nădlac, una dintre cele mai aglomerate în perioada Sărbătorilor

Punctele de frontieră de la graniţa României cu Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia vor fi cele mai tranzitate în perioada Crăciunului şi a Revelionului, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). Anul trecut, 2,7 milioane de persoane au trecut prin vămile ţării în această perioadă.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) informează că, în perioada Sărbătorilor de iarnă, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi cele aflate la graniţa cu Ungaria şi Republica Moldova, anul trecut graniţele României fiind tranzitate de 2,7 milioane de persoane.

"Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi cele aflate la graniţa cu Ungaria, dar şi cele cu Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia pot înregistra creşteri ale traficului, fapt pentru care, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, au fost dispuse o serie de măsuri, menite să fluidizeze traficul şi să reducă timpii de aşteptare", se arată într-un comunicat al IGPF.

"Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România. De asemenea, mulţi cetăţeni români şi-au planificat petrecerea acestor zile în străinătate", arată oficialii de la IGPF.

2.600 de poliţişti vor supraveghea vămile

Aproximativ 2.600 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control al frontierei de stat.

În plus, a fost suplimentat numărul celor care verifică documentele, vor fi mai multe puncte de control controlul pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, în paralel cu o supraveghere mai atentă a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Aproape 1,5 milioane de persoane au venit în România de sărbători, în 2011

Potrivit datelor IGPF, în luna decembrie 2011, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.700.000 de persoane, din care 2.240.000 au fost cetăţeni aparţinând UE. Dintre acestea, aproximativ 1.440.000 treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (1.220.000 cetăţeni UE şi 220.000 cetăţeni non-UE).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul şi estul ţării. 

Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în ultima lună a anului trecut, peste 1.200.000 persoane. 

Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2011, a fost graniţa româno-moldoveană, cu 335.000 treceri persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria (209.000) şi Serbia (205.000). 

De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, peste 560.000 de persoane.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza numărului mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Punctele de frontieră

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia, Inspectoratul a publicat lista tuturor punctelor de trecere existente în vămile de la noi, pentru a evita aglomerările:

- Pe frontiera româno-ungară, pe raza judeţului Timiş: PTF Cenad - Kiszombor; pe raza judeţului Arad: PTF Nadlac - Nagylak; PTF Turnu - Batonnya; PTF Vărşand – Gyula, pe raza judeţului Bihor PTF Salonta - Mehkerek; PTF Borş - Artand; PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany; PTF Săcuieni – Letavertes, pe raza judeţul Satu Mare: PTF Urziceni - Vallaj; PTF Petea – Csengersima.

- Pe frontiera româno-bulgară: pe raza judeţului Giurgiu PTF Giurgiu; pe raza judeţului Constanţa PTF Vama Veche; PTF Ostrov - Silistra, PTF Negru Voda-Kardam; pe raza judeţului Dolj PTF Bechet, PTF Calafat.

- Pe frontiera româno-sârbă: pe raza judeţului Timiş: PTF Moraviţa – Vatim; PTF Jimbolia – Srpska Crnja; pe raza judeţului Caras Severin: PTF Naidăş - Kaludjerovo; pe raza judeţului Mehedinţi: PTF Porţile de Fier I – Djerdap.

Cei care vor să reclame modul în care au fost controlaţi la vamă pot apela numărul unic al Poliţiei de Frontieră Române - 021.9590.

IGPF precizează că informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile şi pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române www.politiadefrontiera.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite