CEDO consideră inadmisibile plângerile bugetarilor români: sporurile nu reprezintă o proprietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins plângerea formulată de 415 bugetari împotriva statului român pe motiv că nu şi-au primit sporurile, iar instanţele i-ar fi discriminat.

În noiembrie 2008, petenţii, angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa şi membri ai sindicatului Sed Lex, au contestat decizia angajatorului prin care acesta refuza să le acorde - de la acel moment în continuare şi, retroactiv, din aprilie 2004 - un spor de "grad" şi unul legat de treapta salarială, fiecare reprezentând câte un sfert din salariul de bază.

Contestarea a fost făcută în baza unor prevederi din statutul funcţionarilor public. Angajatorul a respins cererea, motivând că legile nu permit acordarea acelor sporuri şi că o direcţie regională nu poate decide în chestiuni de buget.

Nemulţumiţi de rezultat, aceştia au contestat răspunsul angajatorului în instanţă, susţinând că suspendarea prevederilor legale care le dădeau dreptul să primească acele sporuri a fost neconstituţională şi le-a încălcat drepturile din perspectiva Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Plângere pentru discriminare şi pentru încălcarea dreptului de proprietate

Magistraţii primei instanţe le-a respins cererea, motivând că deşi au dreptul prin lege să primească respectivele sporuri, nu există o prevedere care să arate cuantumul exact al acestora. Reclamanţii au făcut apel, însă acesta le-a fost respins, se arată în comunicatul emis de CEDO joi.

Totodată, în 21 septembrie 2009, magistraţii instanţei supreme au decis că sporurile care nu sunt clar determinate de lege nu pot fi acordate prin hotărâri judecătoreşti.

Patenţii s-au adresat însă CEDO, reclamând statul român pentru că le-ar fi fost încălcat dreptul la un proces, pentru discriminare şi pentru încălcarea dreptului de proprietate.

Arătând că instanţele româneşti nu au luat în considerare practica neunitară în această materie, reclamanţii s-au declarat privaţi de proprietatea lor şi discriminaţi în faţa colegilor bugetari care şi-au primit respectivele sporuri.

Bugetarii nu sunt proprietarii dreptului la respectivele sporuri

Şapte judecători CEDO, printre care şi reprezentantul României, Corneliu Bârsan, au respins cererea ca inadmisibilă.

Potrivit magistraţilor, bugetarilor români nu le-au fost încălcate drepturile sau libertăţile prevăzute de Convenţie şi, în aceste condiţii, nu este atributul CEDO să îndrepte erori "de fapt sau de drept posibil comise de instanţele naţionale".

Totodadă, judecătorii CEDO au considerat nefondate acuzaţiile de încălcare a dreptului la un proces corect şi discriminare.

Referitor la încălcarea dreptului la proprietate, CEDO a ajuns la concluzia că, dată fiind practica neunitară, aceştia nu pot fi priviţi ca proprietarii dreptului la respectivele sporuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite