Cea mai mare fraudă TVA din Europa. Pagube de 2,2 miliarde euro în 22 de state, inclusiv în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul European, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE, au efectuat simultan măsuri de investigație, prin care s-au demonstrat pagube de peste 2,2 miliarde de euro. 

Laura Codruța Kovesi FOTO EPA
Laura Codruța Kovesi FOTO EPA

Acțiunea a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia și Spania. În cadrul acestei operațiuni emblematice a EPPO  au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia la 12 și 13 octombrie 2022.

Toate datele culese sunt în curs de analizare, iar ancheta asupra grupurilor criminale organizate din spatele acestei scheme continuă. Pagubele estimate investigate în cadrul Operațiunii Amiral se ridică în prezent la 2,2 miliarde de euro. S-au luat măsuri de recuperare a prejudiciului, iar mai multe detalii vor fi comunicate odată cunoscute, transmit autoritățile europene. 

Cum a început totul

În aprilie 2021, Autoritatea Fiscală portugheză din Coimbra cerceta o companie care vinde telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă în domeniul TVA. Când EPPO și-a început activitatea în iunie 2021, în conformitate cu obligația lor legală, autoritățile portugheze au raportat cazul EPPO.

Din perspectivă națională, în baza anchetei administrative, facturarea și declarațiile fiscale păreau a fi în regulă. Cu toate acestea, procurorii delegați europeni portughezi au decis să investigheze în continuare. Lucrând împreună dincolo de frontiere, procurorii europeni, procurorii europeni delegați, analiștii de fraudă financiară ai EPPO și reprezentanții Europol și autoritățile naționale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între compania suspectată din Portugalia și aproape 9000 de alte entități juridice și peste 600 de persoane fizice localizate în diferite tari. La optsprezece luni de la primirea raportului inițial, EPPO dezvăluie acum ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă carusel TVA investigată vreodată în UE.

Activitățile criminale sunt răspândite în cele 22 de state membre participante la EPPO, precum și în Ungaria, Irlanda, Suedia și Polonia, împreună cu țări terțe, inclusiv Albania, China, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveția, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Implicarea grupurilor criminale organizate

Dincolo de mărimea pagubelor, ceea ce face ca această fraudă carusel TVA să iasă în evidență este complexitatea extraordinară a lanțului de companii. De la companii care acționează ca furnizori aparent curați de dispozitive electronice și cele care pretind rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale în timp ce vând aceste dispozitive online clienților individuali – și, ulterior, canalizează veniturile obținute din aceste vânzări offshore, înainte de a dispărea ei înșiși – către cei care spălau veniturile obținute din această activitate criminală.

Aceste activități nu ar fi posibile fără implicarea mai multor grupuri de criminalitate organizată cu înaltă calificare, fiecare dintre acestea având roluri specifice în cadrul sistemului general. Lucrând la nivel transnațional, aproape cu o logică industrială, de ani de zile evită detectarea, transmite EPPO. 

„Prin Operațiunea Amiral, Parchetul European pune în lumina reflectoarelor o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special datorită limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii naționale, atunci când vine vorba de operațiuni transfrontaliere privind criminalitatea financiară. Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operațiune ar fi durat ani de zile – sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată. Operațiunea Amiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional. Când vine vorba de fraudă în materie de TVA, din perspectivă națională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar rămân nedetectate. Ai nevoie de o vedere cu elicopterul, pentru a vedea întreaga imagine”, a transmis Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european. 

EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial al criminalității până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri criminale organizate, responsabile pentru o pierdere uimitoare de 2,2 miliarde EUR pentru contribuabilii din UE.

„Cred că aceasta este cea mai mare fraudă în materie de TVA din Europa descoperită până acum”, a mai spus Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite