Ce misiuni secrete au avut trupele de elită române în Afganistan
0Ca una dintre cele mai importante ţări contributoare cu trupe la misiunea NATO „Resolute Support” (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan şi va începe această operaţiune pe 1 mai, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
În prezent, cu 616 militari împlicaţi în RSM, România este cea de-a cincea naţiune contributoare după Statele Unite (2.500 de militari), Germania (1.500 de militari), Italia (895 de militari) şi Marea Britanie (750 de militari), dintr-un total de 36 de ţări care participă la coaliţia condusă de Statele Unite.
O bună parte dintre militarii români din Afganistan sunt ofiţeri de Operaţii Speciale sau de Informaţii Militare şi, datorită modului în care înţeleg să-şi ducă la îndeplinire misiunile, sunt foarte apreciaţi de colegii aliaţi.
Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei. Militarii de aici participă la misiuni în Afganistan începând cu anul 2006. Practic, au luat cu asalt „cuiburile” de talibani în echipe mixte cu militari FOS americani, britanici sau germani. Şi nu s-au făcut de râs, activitatea acestora fiind apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Militarii FOS au avut şi pierderi. Pe timpul misiunilor din Afganistan, în cei 15 ani, au căzut la datorie cinci militari de elită, alţi 19 fiind răniţi. Unul dintre cei ucişi în luptă directă a fost căpitanul Tiberius-Marcel Petre. Bărbos, aşa cum este tradiţia în rândul militarilor de elită din forţele speciale, Tiberius făcea parte dintr-un comando mixt româno-american. A fost împuşcat în timp ce lua cu asalt o casă în care aveau o întâlnire de taină mai mulţi comandanţi talibani. Cu toate că partenerii americani l-au evacuat rapid din zonă, Tiberius nu a putut fi salvat. La înmormântarea sa, care a avut loc în Sângeorgiu de Mureş, a participat şi un camarad din Forţele Speciale ale SUA alături de care a şi luptat. Acesta a citit şi un mesaj al comandantului Batalionului 1 Forţe Speciale al SUA, George Thiebes.
Apoi mai sunt ofiţerii de Informaţii Militare care în toţi aceşti ani au reuşit să se infiltreze adânc în grupurile talibane pentru a obţine informaţii extrem de importante pentru aliaţi. Unii dintre ei nu s-au ferit chiar să-şi întemeieze o familie cu o femeie talibană pentru a fi considerat „persoană de încredere” în comunitate. Buni vorbitori de limbă pashtună şi cunoscători experimentaţi ai Coranului, aceşti militari au suferit din păcate şi pierderi. Concret, în perioada 2003-2005, în cadrul misiunii „ENDURING FREEDOM” din Afganistan, prima misiune de luptă a Armatei Române după cel de-Al Doilea Război Mondial, am înregistrat trei pierderi în rândul experţilor sub acoperire care au avut misiunea de a culege informaţii de la talibani.
Din 2001, România, ca membră NATO, a participat la Războiul din Afganistan de partea Coaliţiei Multinaţionale conduse de SUA, iar la un moment dat contingentul românesc a numărat peste 1.800 de militari. În total, România a pierdut în Afganistan 26 de militari, iar peste 100 au fost răniţi.